Verbeter de akoestiek in huis en op kantoor

Last van galm in huis of kantoor? Wat? Juist, dat dus! Tijd om daar iets aan te doen! Gordijnen, een vloerkleed, stoffen meubels en accessoires zorgen stuk voor stuk voor een betere akoestiek in de woonkamer. Door deze kleine, vaak simpele, aanpassingen ben je in no-time van die galm af!

Praktische tips om de galm in je woonkamer en op werk te verbeteren

Bij Werk aan de Muur zijn we experts in het uitzoeken van mooie wanddecoratie voor bij jou aan de muur. Omdat we je iets moois gunnen, maar ook omdat we willen dat je optimaal kunt genieten van iedere ruimte in huis of kantoor. En daar komt daar meer bij kijken dan een mooie foto of schilderij aan de muur. Goede akoestiek bijvoorbeeld. Want wie zit er te wachten op een vervelende galm door de woonkamer? Gelukkig kun je verschillende dingen doen om de akoestiek in huis te verbeteren. We vertellen je er graag wat meer over.

Praktische tips om de akoestiek te verbeteren, in het kort

Voor als je snel advies nodig hebt, een samenvatting. Eronder gaan we dieper in op de tips.

Problemen met akoestiek kan je het beste oplossen door kleine verbeteringen door te voeren. Elke verbetering draagt bij aan een betere akoestiek.

  • Splits grote ruimtes op, creëer hoekjes
  • Plaats raamdecoratie
  • Demp de vloer met kleden
  • Kies stoffen meubels
  • Plaats accessoires zoals bijvoorbeeld planten
  • Hang wanddecoratie met geluiddempende panelen op

Waar komt die galm eigenlijk vandaan?

Harde en gladde oppervlakken in een ruimte zorgen voor weerkaatsing van geluid. Het resultaat: een storende echo. Kijk eens rond in de ruimte. Hoeveel harde en gladde oppervlakken zie je? Grote raampartijen, glad gestucte muren en gladde vloeren weerkaatsen het geluid. Dit zorgt ervoor dat je ruimte hol klinkt. Zachte materialen absorberen het geluid en verminderd je akoestisch probleem.

Harde oppervlaktes zorgen voor de weerkaatsing van geluid
Akoestisch schilderij zorgt dat geluid opgenomen wordt en galm afneemt

Een vergaderruimte vol klanten en collega’s, een huis vol visite of een leuk etentje met familie klinkt een stuk minder wanneer je last hebt van galm in huis. Terwijl je praat, muziek luistert of televisie kijkt galmt het geluid door de kamer. Je prachtig vormgegeven interieur blijkt funest te zijn voor de akoestiek.

Natuurlijk is het galmende geluid in de eerste plaats vooral heel vervelend om aan te horen. Maar een slechte akoestiek heeft nog meer nadelen. De galm die ontstaat is behalve hinderlijk ook enorm vermoeiend. Het onnodige geluid zorgt voor slechte verstaanbaarheid en het is moeilijk je nog te concentreren. Als je thuis of op kantoor te maken hebt met een slechte akoestiek, dan verspil je veel waardevolle energie. Gelukkig is hier wat aan te doen en kun je de galm in kantoor en woonkamer echt verbeteren.


Handige tips om de akoestiek in huis te verbeterenHandige tips om de akoestiek in huis te verbeteren

De akoestiek kan je op veel manieren verbeteren. Ons advies is om elke keer iets aan te passen en toe te voegen en het effect op de galm te voelen. Met simpele oplossingen kan je veel bereiken en kan je de akoestiek in huis en kantoor in no-time verbeteren.

Creëer hoekjes

In grote ruimtes met lange muren heb je veel kans op een echo. Door de ruimte op te splitsen kun je de geluidsgolven onderbreken en de akoestiek verbeteren. Creëer bijvoorbeeld hoekjes door een boekenkast, als roomdivider, haaks op de muur te plaatsen. Die nieuwe indeling van huis of kantoor is gezellig én voorkomt dat geluiden de hele kamer door zingen.


Verbeter de akoestiek met gordijnen

Grote ramen zorgen voor veel licht in huis en dat is prachtig! Helaas zorgen diezelfde ramen ook voor een flinke weerkaatsing van geluid. Om die galm te verminderen kun je zorgen voor goede gordijnen die het geluid absorberen. Rolgordijnen of plissé gordijnen zijn ook raamdecoraties die kunnen helpen. Of combineer deze met overgordijnen voor de beste combi voor een betere akoestiek.


Demp de vloerDemp de vloer

In de tijd dat iedereen nog tapijt in de woonkamer had, waren er vast minder problemen met akoestiek. Tegenwoordig gaan we graag voor strakke, moderne vloeren. PVC, tegels en keramisch parket zijn allemaal heel stijlvol, maar zorgen er ook voor dat de ruimte hol klinkt. Tapijt plaatsen is dus een goede oplossing, maar een vloerkleed kan ook. Een hoogpolig vloerkleed in de zithoek verbetert de galm in je woonkamer direct.


Kies stoffen meubels

Bij het kiezen van nieuwe meubels denk je niet direct aan de galm in je huis. Toch doet een goed gemeubileerde inrichting wonderen voor je akoestiek. Waar harde materialen, zoals leer en steen, geluiden weerkaatsen, absorberen stoffen meubels juist de geluiden in de woonkamer. Om de akoestiek te verbeteren kun je dus kiezen voor een grote stoffen bank of stoelen met stoffen bekleding. Dat zit heerlijk en vermindert de echo in huis. Toch liever een leren bank? Gebruik dan stoffen kussens om het geluid mee te dempen.


Accessoires zorgen voor betere akoestiekAccessoires zorgen voor betere akoestiek

Met gordijnen, stoffen meubels en een vloerkleed op de vloer verbeter je de akoestiek in je woonkamer, maar daarmee ben je er vaak nog niet. Vooral in grote ruimtes kan die vervelende nagalm erg hardnekkig zijn. Hoor je nog steeds een echo? Ga dan aan de slag met accessoires om nog meer geluid te absorberen en verdere weerkaatsing van geluid te doorbreken. Denk hierbij aan grote planten, een boekenkast, vilten opbergdozen en geluiddempende schilderijen aan de muur.

Goed om te weten: Geribbelde en gebobbelde vlakken absorberen meer geluid dan gladde oppervlakken.

Blijf je graag bij een minimalistische inrichting en wil je niet teveel accessoires toevoegen om de akoestiek in huis te verbeteren? Kijk dan eens naar speciale geluidsabsorberende panelen voor aan het plafond. Deze akoestische panelen absorberen het geluid en doorbreken de weerkaatsing van geluidsgolven. Kies je voor panelen in dezelfde kleur als je plafond, dan vallen ze nauwelijks op!


Een akoestisch schilderij: mooi én nuttig

Je kunt het nuttige ook met het aangename verenigen en kiezen voor een akoestisch schilderij. Dit lijkt heel gewone wanddecoratie, maar is 'stiekem' voorzien van geluiddempend materiaal. Heel geschikt dus om de akoestiek in huis mee te verbeteren.

Om een geluiddempend paneel om te toveren tot akoestische kunst, kies je bij ons je favoriete werk voor aan de muur. Wij drukken deze op textiel in iedere gewenste maat. Door dit wisselbare doek over het akoestische wandpaneel te spannen, heeft je muur direct een look die past bij je interieur. Ben je toe aan een nieuwe foto aan de muur of wil je de ruimte een andere uitstraling geven? Dan hoef je alleen maar een nieuw doek te bestellen om over het akoestische schilderij te spannen. In no-time ziet je kamer er dan compleet anders uit. Lees meer over akoestische schilderijen.

Voorbeelden van akoestische schilderijen
Voorbeelden van akoestische schilderijen
Voorbeelden van akoestische schilderijen

Voorbeelden van akoestische schilderijen


Akoestiek kan je - in onze mening - het beste aanpakken door steeds kleine verbeteringen door te voeren. Er is niet 1 oplossing waarmee je alle problemen oplost. Na het doorvoeren van een verbetering, heb je direct door wat het effect op de galm is.


We helpen je graag met akoestische schilderijen!

Lees meer over onze akoestische schilderijen of kies hieronder een rubriek en zoek direct het werk wat bij jou past!


Heb je op deze pagina gevonden waar je naar op zoek was?

Ja