Renske haar atelier en kunstwerk

De abstracte en kleurrijke wereld van Renske

Renske heeft haar baan in Nederland opgezegd om in Bonaire creatiever en vrijer te leven. Een grote stap die haar veel creatieve vrijheid geeft. Het zomerse gevoel zie je terug in de werken die ze maakt. De vrouwenportretten, landschappen en cactussen zijn mixed media en vooral de kleuren vallen erg op. We gaan met haar in gesprek hoe ze tot dit punt gekomen is.

Op naar Bonaire

Van kinds af aan is Renske altijd bezig geweest met tekenen, niet gek dat ze voor de studie industrieel ontwerpen is gegaan, want het sloot goed aan op haar tekenpassie. Na deze opleiding ging ze naar Bonaire, waar ze pas echt begon met het maken van schilderijen. Renske: “Wat ik toen maakte, viel erg in de smaak en het verkocht goed. Ik besloot terug naar Nederland te gaan om aan de Kunstacademie van Friesland meer kennis op te doen over materialen en kunstgeschiedenis.” Daarna heeft ze een tijdje in Nederland gewerkt en besloot dat dit niet was wat ze wilde. Dus heeft ze haar baan op gezegd en naar Bonaire gegaan om volledig voor de kunst te gaan.

Knippen en plakken

Als we haar vragen waar ze haar inspiratie opdoet, vertelt ze: “eigenlijk vooral uit tijdschriften. Vroeger maakte ik al collages. Dan pakte ik een schaar en verf en maakt ik zelf een nieuwe collectie. Ik kon helemaal wegdromen bij foto’s van reisverslagen en interieurs. En eigenlijk vind ik dat nu nog steeds heel leuk om te maken. Tegenwoordig begin ik ook wel met mijn eigen fotografie om vanuit daar een collage te maken.”

Ieder schilderij is een nieuw avontuur

Als we de werken van Renske bekijken zien we veel verschillende texturen. “Dat klopt,” vertelt Renske. “De portretten die ik maak zijn mixed media werken op papier. Eigenlijk zijn het collages, want meestal is een tijdschriftpagina of mijn eigen fotografie mijn uitgangspunt. Ik schilder over het beeld heen en dan zie ik wel wat er van de oorspronkelijke foto nog over blijft. Meestal ontstaat er iets vrolijks, een beetje bohemian.” Renske is blij met het eindresultaat als het een fijn geheel is, er spannende dingen te zien zijn in het werk en als de kleuren haar aanspreken. Zo niet? Dan begint ze opnieuw.

Haar favoriete werk

Op de vraag wat haar favoriete werk is, hoeft ze niet lang na te denken: “Dat is Ancient Wisdom. Ik had tijdschriften meegenomen naar de camping en kon het niet laten om toch nog even wat te maken. Thuis heb ik hem wel afgemaakt en gefinetuned. Ik heb ook boeken over antieke schatten erbij gebruikt, waardoor het een interessante collage is geworden”.

Stylist Lianne: “Laat de werken van Renske drukken op HD Metal (staal). HD Metal is een echte eyecatcher in een modern interieur. Dit materiaal staat voor stoer, stevig en strak.”

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Renske Herder!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails