Jumbotron Arjen

De digitale schilderijen van Arjen Roos

Fotograferen - of kiekjes maken - doet Arjen al jaren, maar echt experimenteren doet hij pas sinds 2002 toen hij zijn eerste digitale camera kocht. De liefde voor fotografie sloeg direct om in een ware passie. Op zijn toenmalige website ‘Droomfoto’s’ werden alle maaksels vol trots gedeeld. Maar het ontbrak Arjen - volgens eigen zeggen - aan een eenduidige stijl. Er ontstond een heuse zoektocht naar waar zijn interesse lag. En die vond hij toen hij eenmaal de mogelijkheden van Photoshop ontdekte. Een nieuwe wereld van foto’s bewerken en manipuleren ging voor hem open en daarmee vond Arjen ook zijn geheel eigen stijl: het digitale schilderij. Deze week neemt Arjen je mee op zijn digitale reis.

  1. Arjen Roos Beeldmaker

Over Arjen

WOONT in Berkel en Rodenrijs WERKT longfunctieanalist in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam GEK op lange wandelingen in de natuur en eropuit trekken met de camper GEÏNSPIREERD door films & series, ballet en de vrouwelijke lijnen INSTAGRAM @arjen_roos

Droomfoto’s

“Al jaren maakte ik graag foto’s”, vertelt Arjen. “Dit waren meestal vakantiekiekjes, want destijds had ik een analoge camera en het ontwikkelen kostte veel geld. Experimenteren deed ik pas totdat ik in 2002 mijn eerste digitale camera kocht. De liefde voor fotografie sloeg al snel om in een passie voor fotografie. Op mijn website, ‘Droomfoto’s’ deelde ik daar naar mijn idee mijn beste werk. Ik was enorm zoekende naar wat ik wilde, het was werkelijk een allegaartje van onderwerpen en stijlen. In 2007 kwam ik in aanraking met modelfotografie via een kennis die wel eens model stond voor amateurfotografen. Hiermee bleek ik mijn onderwerp te hebben gevonden. Toen ik eenmaal met Photoshop ging werken, ging er een wereld van mogelijkheden voor mij open. Ik experimenteerde vaak met de foto’s en verschillende bewerkingen. Zo ook het digitaal beschilderen van foto’s. Dit was voor mij de eerste stap naar mijn eigen stijl, het digitale schilderij werd een feit.”

Arjen: “Toen ik eenmaal met Photoshop ging werken, ging er een wereld van mogelijkheden voor mij open”

Creatief digitaal beeldmaker

“Als ik mijn stijl zou moeten omschrijven, zie ik mijzelf vooral als een creatief digitaal beeldmaker, die verschillende manieren en bronnen gebruikt om een schilderachtig, vaak abstract beeld te maken met een voorliefde voor hoge contrasten. Dat mijn werk bewerkt of zelfs volledig gecreëerd is, mag van mij zichtbaar zijn. Het is immers onderdeel van mijn stijl.”

Arjen: “Dat mijn werk bewerkt of zelfs volledig gecreëerd is, mag van mij zichtbaar zijn. Het is immers onderdeel van mijn stijl”

Soms moet het zo zijn

“Inspiratie voor mijn creaties, komt vaak uit de meest onverwachte hoeken. Van een willekeurig idee dat plots in mij opkomt tot plaatjes die ik op het internet tegen kom of scènes in films of series. Soms stuit ik bij toeval op de juiste elementen. Dan moet het blijkbaar zo zijn dat een bepaald werk tot stand komt. Een leuk voorbeeld hiervan had ik tijdens een shoot met een (Belgisch) acteur, waarvan ik de actiefoto wilde bewerken met veel rook en schietende pistolen. Tijdens de shoot verliest het model z’n evenwicht waardoor het even leek of hij zou vallen. Hierdoor kwam ik op het idee om een vallende actiefoto te maken en dit resulteerde dit in één van mijn favoriete werken. Wat tevens een grote inspiratiebron is voor mij, is het lijnenspel van klassiek ballet en dans. Dat spreekt mij ontzettend aan, evenals de vrouwelijke lijnen. In veel werken combineer ik deze elementen dan ook graag. Tevens ben ik gefascineerd door het onmogelijke mogelijk maken met behulp van fotografie, photoshop en 3D modelleren. Het simpelweg heerlijk om vanuit een foto of bewerking een schilderij te maken met Photoshop.

Frisse blik

“Nadat een idee is ontstaan, maak ik meestal een moodboard voor de look en feel. Vanaf dit moodboard maak ik de benodigde onderdelen voor een werk door deze te fotograferen, te 3D modelleren, te schetsen, digitaal te schilderen of soms als stockbeeld aan te kopen. Al deze elementen voeg ik samen in Photoshop om er één geheel van te maken. Het echte eindresultaat volgt vaak pas na het maken van een aantal versies. Vervolgens laat ik een werk even liggen, voordat ik een werk publiceer, om daar later met een frisse blik naar te kijken. Mijn partner laat ik dan als laatste check nog kritische blik werpen. Als ik een model in de bewerking gebruik, dan neem ik diegene tijdens het hele proces mee. Het wordt dan een gezamenlijk werk waar wij beiden achter staan. Dat vind ik wel belangrijk!” De meest lastige beslissing van een uitgebreid creatief proces is weten wanneer een werk klaar is. Het laten rusten van een werk helpt hier ontzettend bij. Zodra een werk klaar is en wordt gepubliceerd en/of verkocht, kan het zomaar gebeuren dat ik toch nog verder ga met de bewerking omdat ik niet 100% tevreden ben of omdat juist inspiratie kreeg over hoe ik het werk nog mooier kon maken. Oudere werken kunnen daarom nog eens een update krijgen als ik nieuwe technieken heb geleerd.

Voorloper

“Wat mijn favoriete werk is dat ik op Werk aan de Muur heb geplaatst?” “Eén van mijn favoriete beelden is gemaakt met de prachtige Demi, een professioneel danseres. Op Werk aan de Muur vindt je zowel een digitaal schilderij als de foto met haar. De Skyline van Rotterdam ligt mij nauw aan het hart. Dit werk heb ik voor een Rotterdams ziekenhuis gemaakt en dit werk was de voorloper van mijn digitale schilderijen: het werk waarin ik mijn eigen stijl heb gevonden. En de mooiste fotobewerking is toch wel, ‘Magical Light Dance’.

Leuk weetje over Arjen: “Het laatste jaar heb ik veel geïnvesteerd in het maken van verkoopbaar werk waarbij 3D renders gebruikt worden. Mijn best bekeken render, ‘Ballerina in zwartwit’ (669982) laat goed zien hoe mijn inspiratie en gebruik van verschillende technieken kan resulteren in een fotografisch werk waar geen menselijk model aan te pas hoeft te komen.”

Arjen: “Inspiratie voor mijn creaties, komt vaak uit de meest onverwachte hoeken”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Arjen Roos te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks