Interview Sjoerd van der Wal

De foto’s van Sjoerd van der Wal

Van praktisch elk denkbaar thema kan beeldmaker Sjoerd van der Wal een prachtige foto maken. Sjoerd fotografeert graag, vaak en heeeel veeeel èn deelt zijn werk met een ieder die hier interesse voor heeft. Deze week komen we bij hem op de koffie en vertelt hij ons zijn verhaal.

Beginnen met een hobby

Ooit begon Sjoerd zijn hobby in, zoals hij het zelf noemt: ‘het analoge tijdperk.’ Maar met de komst van de digitale camera is zijn hobby in een stroomversnelling geraakt. “Zo begon het dat ik van fotografie mijn werk kon maken.” Het voordeel is dat Sjoerd zich niet heeft gespecificeerd in een vaste thematiek. “Klopt,” begint hij terwijl hij een slok van zijn koffie neemt, “ik ben graag bezig met alles dat rijdt, vliegt of vaart en ik struin graag rond in de natuur voor het maken van mooie landschapsfoto’s.”

"Een bepaalde sfeer overbrengen"

Fotograferen als weergave van de werkelijkheid vind Sjoerd maar onzin. Het gaat er hier namelijk volgens hem om dat je een bepaalde sfeer overbrengt. “Zie het als een soort interpretatie van wat je als fotograaf voor je ziet,” legt hij uit. “Een van mijn favoriete foto’s is een foto van het noorderlicht boven een besneeuwd landschap. De foto geeft een gevoel een landschap te zijn in de onherbergzame wildernis met een bijzonder natuurfenomeen erboven. Maar in werkelijkheid stond ik met mijn camera in de vangrail van een drukke weg en was er lichtvervuiling van langsrijdende auto’s en vrachtwagens. De foto straalt rust en verstilling uit, maar in werkelijkheid was dit dus niet zo.”

"Ik hou erg van fotograferen"

Sjoerd bezoekt ook graag evenementen zoals klassieke autoshows of races van klassieke zeilschepen. “Als kers op de taart heb ik elk jaar wel een paar bijzondere opdrachten, zoals luchtfoto’s van een bedrijf maken of een vliegende luchtballon van bovenaf fotograferen vanuit een paramotor. Ik hou heel erg van fotograferen en van mooie beelden maken. Des te leuker vind ik het als anderen mijn foto’s mooi vinden. Maar ik vind het pas echt gaaf als mensen mijn foto’s zo mooi vinden dat ze het aan de muur willen hangen. Dat is naar mijn mening het grootste compliment dat je kunt krijgen als beeldmaker.”

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks