Jumbotron beeldmakers Gilmar

De illustraties van Gilmar Pattipeilohy

Als kind las Gilmar Pattipeilohy vele stripboeken en die zorgden ervoor dat hij spontaan zin kreeg om te tekenen. De Utrechtenaar werkt inmiddels zeven jaar als zzp’er in de grafische wereld en zijn vrije werk biedt hij aan op Werk aan de Muur. We zijn benieuwd naar de creatief en reizen af richting Utrecht voor een lekkere kop koffie.

Passie voor sport

Naast zijn passie voor tekenen heeft Gilmar ook een grote passie voor sport. Voetbal om welteverstaan. “In mijn tiener- en twintigerjaren is mijn passie voor tekenen een beetje naar de achtergrond verdrongen door mijn allergrootste passie op dat moment: voetbal.” Jarenlang speelde voetbal een grote rol in zijn leven. Ook was Gilmar zelf regelmatig op het voetbalveld te vinden. “Totdat een grote blessure ervoor zorgde dat ik niet meer kon spelen. Kijken vind ik ook leuk,” zegt hij. Samen met zijn broer heeft hij al een aardig lange tijd een seizoenskaart bij Ajax zodat ze samen een wedstrijdje kunnen pakken en erna naar de bios kunnen gaan.

Ik wilde mezelf verder ontwikkelen

Gilmar heeft een flinke tijd gewerkt bij een adviesbureau als vormgever en daarnaast pakte hij zijn oude hobby tekenen weer op. “Ook begon ik allerlei cursussen en tutorials te volgen om nieuwe technieken onder de knie te krijgen. Ik wilde mezelf verder ontwikkelen als illustrator omdat ik dat toch het leukste vind om te doen en omdat ik altijd wel in mijn achterhoofd heb gehouden dat ik hierin wel iets voor mezelf wilde beginnen.”

Niet gefocust op dezelfde stijl

Qua stijl focust Gilmar zich niet op iets specifieks. “Dat varieert van tijd tot tijd. Ik heb me daar wel eens over verbaasd en vraag me nog altijd af of het niet beter is om altijd in dezelfde herkenbare stijl te werken, maar dat zit blijkbaar niet in mijn karakter. Dat merk ik bijvoorbeeld ook aan mijn muzieksmaak. Die varieert ook van hiphop en dance naar rock, ballads en pianomuziek.”

Foto's voor de details

Al ruim zestien jaar woont Gilmar in de hoofdstad Utrecht. Daarvoor werkte hij al in de stad en als tiener ging hij er naar de middelbare school. Hij komt er niet vandaan. “Ondanks ik uit Tiel kom, heb ik veel binding met Utrecht. Ik woon in het centrum en vind het heel leuk om door de mooie historische straten en de oude gracht te lopen. Veel van de oude panden vind ik prachtig, dus het leek me leuk om daar illustraties van te maken.” In zijn shop zien we een aantal mooie platen van Utrecht. Het maken van zo’n illustratie kost aardig wat voorbereiding. Als Gilmar een mooi pand ziet, dan maakt hij er een aantal foto’s van. Gewoon met zijn mobiel. “En ook maak ik foto’s van details van het gebouw zodat ik het later goed kan bekijken.” Die foto’s opent hij vervolgens in zijn bewerkingsprogramma en tekent het zo strak mogelijk na. Als het gaat om het kleurenpallet dan doet hij vooral waar hij zin in heeft. “Soms houd ik de kleuren realistisch en soms kies ik de kleuren die wat minder natuurgetrouw zijn. Soms voeg ik wat textuur toe zodat het niet te computer-achtig wordt.”

“Soms voeg ik wat textuur toe zodat het niet te computer-actig wordt.”

Kwestie van gevoel

“Het lijkt een kwestie van gevoel; ik ben pas tevreden met het eindresultaat als ik ernaar kijk en vind dat het er mooi uit ziet. Daarachter zit natuurlijk jarenlange ervaring op het gebied van vormgeving een illustratie die bijna onbewust de illustratie een richting op stuurt. Of het nu gaat om proporties of plaatsing op de pagina of het gebruik van kleuren; ik pas alle technieken toe die ik in de loop der jaren heb geleerd om ervoor te zorgen dat het beeld er zo goed mogelijk uit komt te zien. Dat wordt op een gegeven moment een soort automatisme en daar lijk ik niet bewust over na te denken.”

De favoriet van Gilmar

We vragen Gilmar naar zijn favoriete werk en hij noemt Groeten uit Utrecht. “Dit is een illustratie van een stuk van de Oude Gracht in Utrecht. Hier woon ik vlakbij. Dit is echt een mooi en uniek stukje van de stad, dus ik wandel hier dan ook graag door de straten. Het is gemaakt in een Isometrisch perspectief en dit gebruik ik vaker in illustraties.”

Stylist Maurice over de werken van Gilmar: “Het zijn leuke, tijdloze klassiekers met karakter.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Gilmar Pattipeilohy te gaan.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Gebruik de app

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails