Jumbotron Ellenvanden Doel

De landschappen van Ellen van den Doel

Fotografie is de grote passie van Ellen van den Doel. Het zat er al als klein meisje al in en vandaag de dag laat ze iedereen genieten van al haar bijzondere creaties. We zijn benieuwd naar haar verhaal en gaan bij haar op bezoek.

Simpel cameraatje

“Als kind vond ik de camera al interessant. Ik had een simpel cameraatje dat altijd in de koffer zat als we op vakantie gingen, maar echt mooie foto’s maakte ik er niet mee; ik vond het vooral heel erg leuk om te doen,” verteld ze. De liefde voor fotografie is er altijd wel gebleven. Toch kiest Ellen ervoor om een opleiding te doen in de richting van Fysiotherapie en dit doet ze momenteel voor maar liefst drie dagen in de week. Daarnaast is Ellen ook nog actief in de turnsport als trainster. “Dus tijd om mezelf te vervelen is er niet,” lacht ze.

“Ik vind het leuk als mensen dit herkennen en zeggen “hey, deze foto is van Ellen”. Dat is echt een compliment.” Zelf omschrijft ze haar werk als kleurrijk en levendig.

In de omgeving

Veel foto’s zijn gemaakt in de directe omgeving waar Ellen woont. “Het voordeel is dat ik de locatie ken als mijn broekzak, ik kan ze wel dromen. Hierdoor is het makkelijker om creatieve composities te vinden en er snel op de mooiste momenten van de dag te staan. Ik heb een soort lijstje voor mezelf, ik wil bijvoorbeeld die ene locatie met een onweerswolk. Hierdoor kan ik foto’s maken die lastiger te maken zijn voor anderen die verder weg wonen.”

Toch kiest Ellen er ook voor om andere locaties binnen Nederland te bezoeken en op de plaat vast te leggen. “Er is in Nederland zoveel moois te vinden. Zo’n locatie vind ik meestal via social media maar ook via tijdschriften of TV.” En als ze dan eenmaal een fotogenieke locatie gevonden heeft dan verkent Ellen deze op internet zodat ze een beetje weet wat ze kan verwachten. “En dan is het een kwestie van het plannen van de juiste weersomstandigheden.” Daar is ze inmiddels aardig bedreven in en dat zien we terug in haar succesvolle foto’s.

Sinds 2015 geeft zij workshops om andere geïnteresseerden de kneepjes van het vak te leren. “Het geeft veel energie om anderen te enthousiasmeren voor fotografie.”

Heerlijk proces

Op een goed moment kan Ellen aardig wat foto’s schieten en daarna begint het proces op de computer. Uit de camera komt namelijk het ruwe beeld en zoals elke kok de soep proeft alvorens het wordt geserveerd, zo bewerkt een goede fotograaf een foto. “Dit vind ik een heerlijk proces om te doen want hiermee maak je het beeld precies zoals hoe ik het voor ogen had en hoe ik het in het moment heb beleefd.” Soms is ze snel klaar met de beeldbewerking en ook komt het wel eens voor dat dat een foto wekenlang blijft liggen om te rijpen. “Dan verander ik er af en toe wat aan.”

“Er is in Nederland zoveel moois te vinden”

De favoriet van Ellen

We vragen Ellen naar haar favoriete foto. “Oh… das een moeilijke vraag,” zegt ze bedenkelijk. “Op mijn computer heb ik wel een mapje met favorieten. En in dat mapje staan er inmiddels wel meer dan honderd.” Ze bekijkt haar foto’s en stopt bij een foto van duinen en een felrode vuurtoren. “Het afgelopen jaar heb ik deze foto gemaakt. Het is de vuurtoren van Ouddorp. Hier kwam alles perfect samen: het licht, de lucht, de compositie en ook de kleuren vind ik erg fijn." Vervolgens wijst Ellen naar een foto van een vuurtoren met een prachtige sterrenhemel. "Dit is misschien wel de foto waar ik het meest trots op ben omdat deze qua techniek erg lastig was om te maken. Het was daarbij voor mij echt een uitdaging om tot dit resultaat te komen.”

Stylist Eileen: Twijfel je over de maat? Knip een vuilniszak uit in de maat die je ongeveer in gedachten hebt en hang dit op. Zo weet je direct of je de juiste maat hebt.

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Ellen van den Doel te gaan.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks