Interview met de beeldmaker, de nieuwe meester in bloemstillevens

De nieuwe meester Sander

Vergeet de bloemen van oude meester Jan Davidsz. de Heem en geniet eens van de hedendaagse bloemkunstwerken van Sander. Want wauw, wat zijn ze geweldig!

Het 10 jaar werk van Sander van Laar

Ik heb mijn inspiratie voor dit werk gehaald uit de kleuren van Werk aan de muur en de werken van de oude meesters. Toen ik dit werk ging maken ben ik begonnen met het verzinnen van een goede naam. Daarna heb ik aan mijn digitale tekentafel, de eerste schets gemaakt voor compositie van het werk. Ik begon te bedenken wat ik in het beeld zou willen hebben en hoe ik 'Royal Jubilee' in elkaar zou gaan zetten. Met 3D software, ben ik, hier een vaas gaan creëren en heb ik de vaas gevuld met bloemen insecten en de schelpen.

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden hebben gegeven?

Blijf doorgaan en laat je niet uit de wegslaan anders zijn andere voor jou!

"Soms wel honderd foto’s op elkaar tot er een prachtbos ontstaat."

Sander van Laar is 38, werkt als taxi centralist en stuurt dagelijks zo’n driehonderd ritten aan. Hij is vader van twee kinderen, Sem en Cas en woont samen met zijn vrouw Marloes in het plaatsje Veenendaal. Ooit studeerde Sander cum laude af aan de Fotovakschool in Apeldoorn als conceptueel en autonoom fotograaf waarna hij later als Photoshopper aan de slag ging bij een grafisch bedrijf. “Hier heb ik alle foefjes van Photoshop geleerd,” zegt Sander. Hij begon ooit in Photoshop 4.0 en inmiddels zijn we al zeker zo’n tien versies verder, en is Sander aardig wat skills rijker. Toch zou hij graag weer aan de slag willen in de grafische wereld. Hij is niet meer werkzaam in een creatieve sector, maar wel een creatieveling in hart en nieren. Daarom heeft hij de zolder thuis omgetoverd tot een studio. Sander vertelt: “Ik ga dan naar de markt of naar onze lokale bloemist. Nadat ik de mooiste bos bloemen heb gescoord, keer ik terug naar mijn studiootje om daar aan de slag te gaan.”

Creatief bezig zijn

Het lijkt misschien alsof Sander het bosje bloemen mooi opmaakt in een vaas en dan even een fotootje maakt, maar schijn bedriegt. Hij lacht en zegt “Nee, zeker niet; het kost heeeeeel veeeeeel meer tijd dan dat!” Oké, was het maar zo simpel dus. Sander legt uit dat hij zijn foto’s op elkaar legt in Photoshop. “Voor de foto Dutch Love heb ik eerst slechts de vaas gefotografeerd, dus zonder de bloemen erin en daarna fotografeerde ik elke bloem apart. Omdat ik werk met schaduw en lichtinval is het belangrijk dat elke bloem op dezelfde manier belicht wordt.” Als alle bloemen zijn vastgelegd, dan begint hij met de beeldbewerking per foto. “En dit kan soms wel acht tot zestien uur duren,” zegt hij.

Projecten

Heeft hij eenmaal alle bloemenfoto’s klaar, dan begint hij met de compositie van het totaalwerk. “Lijnenspel is voor mij erg belangrijk. In mijn digidoka (zoals ik Photoshop noem) leg ik soms wel honderd foto’s op elkaar tot er een prachtbos ontstaat.” Het eindresultaat is iets waar hij voor 200% achter staat, en wij stiekem verliefd op zijn. Momenteel is Sander bezig met een project voor de Kunstroute in Veenendaal. Het laatste weekend van september 2018 kun je de werken van Sander in het echt bewonderen in Het Ontmoetingshuis in Veenendaal. Meer info lees je hier

Stylist Fela over de werken van Sander Van Laar: "We mogen Sander oprecht een nieuwe meester noemen. Klasse! De werken van Sander zijn trouwens ook perfect te combineren. Hieronder zie je twee van zijn werken bij een zeer tevreden klant aan de muur."

  1. 2 luik foto schilderij van bloem stilleven

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails