Werkaande Muur 27956 Abstract water Jan van der Knaap

De veelzijdige fotografie van Jan van der Knaap

Voor Jan was de overstap van IT naar fotografie de beste stap die hij heeft kunnen maken. En dat vinden wij ook! Hij fotografeert veel portretten van mensen en dieren, maar heeft ook bij Werk aan de Muur al een mooie collectie werken te koop staan. Zijn werken zijn soms onconventioneel, altijd inspirerend en ronduit prachtig. Reden te meer om eens met Jan in gesprek te gaan over zijn drijfveer in de fotografie en zijn werkwijze. Uiteraard vroegen wij hem ook naar zijn favoriete werk. Benieuwd welke dat is? Lees dan snel verder.

 1. MG 3819 1 1

Van IT naar fotografie

Als werk of de omstandigheden op de werkvloer niet meer bij je passen, is het tijd voor iets nieuws. Na jarenlang gewerkt te hebben in de IT, maakte Jan in 2012 definitief de overstap naar fotografie. Een tijd waarin hij veel nieuwe dingen moest leren brak aan. Van de administratie bijhouden tot websites bouwen en van netwerken tot fotobewerking, Jan deed alles zelf. Ook qua fotografie is hij blijven ontwikkelen: “Als ik in mijn archief duik zie ik materiaal uit 2012 dat nu niet meer door mijn selectie zou komen. Ik ben dus zeker gegroeid!”

 1. Hoodies!
  van Jan van der Knaap

 1. Van onderen!
  van Jan van der Knaap

 1. Tour de herfst
  van Jan van der Knaap

 1. Houten pad
  van Jan van der Knaap

Afwijken van de standaard

Het is moeilijk om de stijl van Jan in een paar woorden te vatten. Door zijn brede interesse zijn ook zijn werken heel verschillend: “Ik wil vanalles en ik vind veel mooi. Ook vormen die onconventioneel zijn of misschien wel apart.” Door af te wijken van conventies hoopt Jan anderen te inspireren. Van meer standaard werken tot - bij wijze van spreken - een paarse bloemkool aan de muur, de foto’s van Jan bieden voor ieder wat wils.

 1. Bospad
  van Jan van der Knaap

 1. Ondergaande zon
  van Jan van der Knaap

 1. Eerste herfstkleuren
  van Jan van der Knaap

 1. Welkom!
  van Jan van der Knaap

Ad hoc creëren

Ergens in zijn achterhoofd heeft Jan wel een lijstje met beelden die hij nog graag wil vastleggen. Maar een vooropgezet plan heeft hij bij het fotograferen haast nooit. Met zijn camera vrijwel altijd in de buurt maakt hij een foto zodra iets zijn aandacht trekt. Daarbij gaat zijn fantasie vaak niet naar het beeld dat je op de foto ziet, maar naar dat wat ontstaat in het hoofd van de kijker. “Gelukkig heb ik doorgaans mijn camera bij me. Een beeld komt namelijk maar één keer voor. Als je niet paraat bent, is het over en voorbij.”

 1. Eiland op Heidestein
  van Jan van der Knaap

 1. Eenzame boom
  van Jan van der Knaap

 1. Boom op de heide
  van Jan van der Knaap

 1. Abstract water
  van Jan van der Knaap

De favoriet van Jan

Op dit moment is Jan veel bezig met natuurfotografie. Ieder seizoen komt met inspiratie voor de mooiste foto’s van bijvoorbeeld paddenstoelen, sneeuw, nieuw leven of hitte. Ook geschiedenis heeft bij het fotograferen zijn aandacht. Binnen het thema ‘moderne geschiedenis’ maakt Jan bewerkt Jan nieuwe foto’s tot beelden die al een eeuw oud lijken.

Van alle mooie beelden die Jan gemaakt heeft is Abstract Water zijn favoriet. Die foto maakte hij in de late herfst van 2012. Tijdens een wandeling door het Julianapark in Utrecht spotte hij de reflectie van herfstkleuren in het water. In combinatie met de blauwe hemel werd het een kleurige kermis: “Ik ben dol op reflecties. En het werk is al een paar keer verkocht, dus ik ben niet de enige die hem mooi vindt.”

 1. Laagstaande zon in het water
  van Jan van der Knaap

 1. Brug bij Limeuil
  van Jan van der Knaap

Stylist Jowin: “Last van een storende galm in huis? Laat jouw favoriete werk van Jan van der Knaap produceren op ArtFrame. Dan heb je een mooi kunstwerk én verbeter je de akoestiek in huis.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Jan van der Knaap te gaan.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails