Verlaten fontein in klassiek gebouw

De verlaten panden van Roman Robroek

Nee, we hebben het niet over jagen op dieren; we hebben het over Urbex (urban exploring), je weet wel, die verlaten panden. Onze fantasie maakt dat we gaan nadenken over wat er zich ooit, in een ver verleden heeft afgespeeld. Wat was de reden dat ze (in sommige gevallen) halsoverkop vertrokken zijn? En vooral: waarom staat het leeg? Sommige gebouwen zijn zo ontzettend mooi dat we haast wel verbaasd zijn dat het leeg staat in extreme staat van verval. We gaan met Roman Robroek (31) uit Limburg op jacht naar deze pareltjes in vervallen staat.

Het 10 jaar werk van Roman

"Ik heb mijn inspiratie voor dit werk gehaald uit de prettige sfeer die heerst in de regio waar ik de foto genomen heb, Puglia. Gemoedelijk, vriendelijk en behulpzaam. Wat ook het gevoel is dat ik bij Werk aan de Muur heb."

"Bij het maken van deze foto", vertelt Roman, "ben ik even op de grond van de vloer gaan zitten om de ruimte in me op te nemen. Toen heb ik gewacht tot er een wolk voor de felle zon kwam, en heb ik snel de foto gemaakt. In de nabewerking heb ik de roze kleur van de kamer extra laten uitkomen."

Welk advies zou je jezelf 10 jaar geleden hebben gegeven?

Maak je niet te druk, alles komt altijd goed...

Verlaten gebouwen

“Fotograferen van verlaten gebouwen heeft iets magisch,” vertelt Roman. “Het is een ontzettende eer om een kijkje te nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten zijn. Een pand met een rijke historie inspireert mij”. Het bezoeken van een verlaten pand is in de meeste gevallen niet toegestaan en soms zelfs ook strafbaar. Men is natuurlijk bang voor plundering of instorting en daarom worden deze locaties door veel fotografen geheim gehouden. Alleen de beste fotografen weten zulke locaties te vinden en Roman geeft ons een tipje van de sluier.

Het vinden van de plekken

Roman begint te vertellen: “Het vinden van deze plekken gebeurt op verschillende manieren. Een van de mogelijkheden is aan de hand van foto’s of informatie het internet af te speuren naar tips om zo uiteindelijk bij de gezochte locatie uit te komen. Een andere mogelijkheid is dat tijdens reizen, werk of privé, ik altijd mijn ogen open houd of ik onderweg een potentieel verlaten gebouw zie welke ik vervolgens opsla op mijn telefoon om op een later moment verder te zoeken, of als ik in de gelegenheid ben direct een ingang naar binnen zoek. Wat ook een mogelijkheid is om gericht een bepaalde regio van een bepaald land op internet te onderzoeken door middel van bijvoorbeeld Streetview of nieuwsartikelen. Maar, in alle eerlijkheid, meestal is het een kwestie van elkaar verlaten plekken gunnen, dat gebeurt veelal op basis van vertrouwen.”

De Do's and Don'ts

Uiteraard hebben we Roman nog de Do’s en Don’ts gevraagd, in geval we zelf enthousiast zijn geworden en richting Urbex panden willen gaan. “Geniet en laat je inspireren door wat je aantreft, en blijf vooral overal vanaf. Het zijn tenslotte niet jouw spullen, neem ook niets mee. Maak ook niets kapot om binnen te komen. Als een pand gesloten is dan keer ik om, ook al heb ik daar net misschien 6 uur voor in de auto gezeten. Dicht is dicht. Probeer ook om niet op te vallen, ben een beetje stil, flits niet en kijk een beetje uit bij de ramen. Als je om wat voor reden dan ook betrapt wordt, blijf dan vooral begrip- en respectvol. Je weet stiekem wel dat je iets doet wat eigenlijk niet mag.”

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Roman Robroek!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks