490489 Borobudur sunrise Lex Scholten 6b8325cacd8863d87b4a07a2e218d7ee

De oneindige zoektocht van Lex

Al meer dan 40 jaar is Lex landschapsfotograaf. Destijds aangestoken door en de eerste beginselen geleerd hebbende van de moeder van een goede vriend, die beroepsfotografe was. Ondanks de vele jaren ervaring in een rugzak en goed gelukte natuurplaten, vindt Lex dat het ‘perfecte plaatje’ nog niet is geschoten. Het is een oneindige zoektocht naar inspiratie en groei, maar dat mag de pret en liefde voor het vak niet drukken. Deze week neemt Lex jullie mee in zijn wereld van rust en diepte.

  1. Beeldmaker Lex Scholten

Over Lex

WOONT in Lent WERKT als senior analist beenmerg morfologie en flowcytometrie bij Canisius Wilhelmina Ziekenhuis GEK op fotografie en muziek luisteren van bijvoorbeeld Pink Floyd GEÏNSPIREERD door landschapsfotograaf Bas Meelker INSTAGRAM @lex.scholten

De sfeer van het moment

Vanaf het eerste moment dat ik een camera in de hand had, heb ik mij vooral bezig gehouden met landschappen. In de loop der jaren ben ik mij daarin steeds meer gaan verdiepen en is mijn kennis gegroeid door veel te kijken naar hoe andere fotografen het landschap vastleggen. Maar ook door het volgen van workshops van één van mijn inspiratiebronnen: Bas Meelker. Bas is een enorme inspiratie voor mij, omdat hij met zijn beeldopbouw, juiste kadering en juiste licht altijd weer een sfeer in de foto weet te brengen. En dat alles op een minimalistische manier wat mij enorm aanspreekt. Dat probeer ik ook na te streven in mijn foto’s: de sfeer van het moment vastleggen, zoals ik dat zie en ervaar

Zonder goede voorgrond zal er geen diepte en kijklijn in de foto ontstaan

Kijklijn

“Wat ik vooral ook wil terugbrengen in mijn landschapsfotografie is diepte en rust. Ik denk dat je gerust kunt zeggen dat dat kenmerkend is voor mijn stijl. In mijn zoektocht naar het juiste plaatje besteed ik veel aandacht aan het standpunt en vooral aan de voorgrond ofwel de kadering, hoe raar dit misschien ook klinkt als je met landschapsfotografie bezig bent. Zonder goede voorgrond zal er geen diepte en kijklijn in de foto ontstaan. En maakt een beeld interessant in mijn optiek.”

De zoektocht naar het perfecte plaatje

“Fotograferen is voor mij geen klik-en-klaar gebeuren. Het vergt geduld. Voor één foto kan ik zo eerst een paar dagen op zoek zijn naar de beste locatie om vervolgens te wachten op een goed moment dat het licht veelbelovend is. En zelfs dan wil ik soms nog een paar uur wachten, tegelijkertijd genietend van de stilte en natuur om mij heen, voordat ik het gewenste plaatje kan schieten. Hierbij is compositie is voor mij bepalend, waarbij de uitdaging vooral zit in het vinden van een andere kijkhoek dan wat anderen zouden doen. Om zo een foto te maken die er net even anders uit springt.”

“Pas als ik het gevoel heb dat alles in het plaatje klopt, is het goed. Maar het echte perfecte plaatje is nog niet gemaakt.”

Fotografie is persoonlijk en subjectief

Natuurlijk is het maken van de foto het belangrijkste deel van fotograferen, maar eenmaal de foto geschoten besteed ik minstens zoveel aandacht aan de bewerking van de details om tot een zo’n "perfect" mogelijk plaatje te komen. Het resultaat laat ik altijd wel aan een of twee mede-fotograferen zien, zodat zij er met een frisse blik naar kunnen kijken. Fotografie is zo persoonlijk en subjectief. Als ik een landschap weer wil geven op de manier zoals ik dat heb gezien of ervaren, wil dat niet zeggen dat dit de beste manier is. Een ander kan een beeld heel anders ervaren. Dat wil echter niet zeggen dat ik altijd wat met de feedback doe. Dat gezegd hebbende, ben ik niet zo snel tevreden met een eindresultaat. Pas als ik het gevoel heb dat alles in het plaatje klopt, is het goed. Maar het echte perfecte plaatje is nog niet gemaakt. Om die reden staan er ook niet heel veel foto's van mij op Werk aan de Muur. Maar wat ik hier aanbied, acht ik goed en mooi genoeg om in een woonkamer of kantoor te hangen. Zo zijn er bijvoorbeeld door de kunstcommissie van het Deventer Ziekenhuis 10 werken van mij aangekocht. Leuk natuurlijk!

Borobudur Sunrise

Mijn meest favoriete afbeelding die ik op Werk aan de Muur heb geplaatst, is toch wel de ‘Borobudur Sunrise’. Deze foto is gemaakt tijdens één van mijn reizen door Indonesië. Om vier uur 's morgens trok ik eropuit om ruim op tijd op boven op de Borobudur te zijn om de opkomende zon te fotograferen. Gelukkig waren er die keer niet zo veel toeristen waardoor ik deze foto kon maken van twee Stupa's met een vrouw die naar de zonsopkomst kijkt. Voor mij geeft dit beeld de sfeer van het moment perfect weer, en haalt voor mij het gevoel terug daar weer te staan, en ook weer naar terug te willen.

Grappig weetje over Lex: “Ik ben helaas geen ochtendmens, en dat is wel jammer, want voor zonsopkomst zijn zulke mooie foto's te maken.”

“Dat probeer ik ook na te streven in mijn foto’s: de sfeer van het moment vastleggen, zoals ik dat zie en ervaar”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Lex Scholten te gaan.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks