martijn-kort-header

Een sneaky preview in de cockpit

Een echte NO GO zou je zeggen. Want in een wereld van spanningen, verboden vloeistoffen en dicht getimmerde security is de kans zeg maar gerust NIET aanwezig om een keertje in de cockpit te mogen kijken. Toch biedt Martijn Kort (34) ons met zijn geweldige foto’s een kijkje. Martijn is piloot, gezagvoerder bij TUI om precies te zijn, en naast zijn passie voor vliegtuigen heeft hij ook de passie voor fotografie. Daar zijn we blij mee want hij laat ons meegenieten van het prachtige uitzicht dat hij als piloot ziet.

Is Martijn nou zo’n boefje dat hij dit stiekem fotografeert of mag dat gewoon? “Mijn werkgever heeft er absoluut geen moeite mee, sterker nog; ze gebruiken mijn foto’s in leuke Facebookberichten en andere uitingen. Ze weten dat ik me aan alle regels houd die gelden in de luchtvaart” legt Martijn uit. Volgens hem is het wel verboden om onder de 10.000 ft (3 km hoogte) bezig te zijn met andere zaken dan vliegen. Daarom heeft hij tijdens de start en landing zijn camera niet in de hand. “Die staat op dat moment vast in de cockpit en op de timer functie”. Dit zorgt ervoor dat Martijn zich volledig kan focussen op vliegen want: Safety first!

Martijn Kort-GullfossMartijn bij de waterval Gullfoss in IJsland
Zodra het toestel op 11 km hoogte is, zet Martijn de kist op de automatische piloot. “Wel houden we de data bij en hebben we contact met de luchtverkeersleiding.” Tussendoor is er dan tijd genoeg om mooie plaatjes te schieten, want het maken van een goede foto kost slechts enkele minuten tijd. “De nabewerking krijgt wat meer aandacht. Hier ben ik al gauw een uur mee bezig.”

Martijn vliegt over het algemeen in een Boeing 737-800, “We vliegen veel binnen Europa maar ook naar Afrika, Kaap Verdië en Dubai.” En als hij aankomt op zo’n bestemming, blijft zijn camera niet in de koffer. “Ik focus mij niet op 1 onderwerp met mijn fotografie. Ik houd heel erg van architectuur en stadsgezichten tijdens de avond. Mijn stijl kenmerkt zich in twee zaken denk ik. Voor mijn architectuur fotografie houd ik erg van strakke en cleane composities waarbij ik in de nabewerking in zwart-wit speel met licht en contrast. In kleur houd ik erg van sprekende kleuren, zonder dat het over de top gaat”

Het meest trots is Martijn op de foto Amsterdam Rai. In de eerste oogopslag een rustige en simplistische compositie, maar als je goed kijkt zie je dat de foto technisch gezien steengoed in elkaar zit. De rust en het contrast laten de witte lijnen van het gebouw spreken als geen ander. Geen wonder dat hij is opgemerkt bij Zeiss. “Na het maken van deze foto ben ik in contact gekomen met Zeiss en sinds 2016 ben ik hun ambassadeur” Als ambassadeur mag Martijn hun lenzen gebruiken en beoordelen, “Hiermee geef ik andere fotografen weer adviezen. Het is een hele eer om dit te mogen doen en het helpt mijn kwaliteit van de foto’s te vergroten.”
Stylist Lianne over de werken van Martijn: “Zijn foto’s hebben iets magisch omdat je iets ziet wat je eigenlijk nooit te zien krijgt. Door het perspectief in zijn foto’s geven zijn werken op groot formaat de optische illusie dat je kamer groter is.”

Benieuwd naar alle werken van Martijn? Bekijk Martijn Kort zijn cockpit- en architectuurfoto’s

Uit de community