Header Lucienne van Leijen

Elke dag een portret

Lucienne van Leijen uit Rotterdam schildert haast iedere dag een portret. Want zoals haar lijfspreuk luidt: A portrait a day keeps the doctor away.

Het 10 jaar werk van Lucienne

"Zo’n 10 jaar geleden startte ik als zelfstandig ondernemer en wilde graag mijn werk als prints verkopen. Toen kwam ik Werk aan de Muur tegen en dat trok me gelijk. Zo had ik het ook voor ogen en het bestond dus al! Vrij snel werd mijn eerste print verkocht. Dat moment staat in mijn geheugen gegrift!"

"Kansen kunnen zich voordoen op ieder moment in je leven en soms heb je geluk en komt alles samen. Dit wilde ik schilderen: schoonheid, vrijheid, geluk, succes, zomerse vibes en beweging. Midden in het schilderproces, begon de oorlog in Oekraine. Het hele gevoel veranderde toen totaal. Kon ik in deze omstandigheden nog steeds een blij en zonnig schilderij maken? Ik moest denken aan de film La Vita e Bella. Wat we juist nodig hebben in donkerte is: licht, schoonheid, hoop en troost. Dit is eigenlijk wat ik altijd probeer te schilderen."

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden gegeven hebben?

"Blijf in het nu en kies voor schoonheid. In alle opzichten. Dan kiest schoonheid jou."

Informatie Lucienne

“Als kind was ik altijd al aan het tekenen en schilderen,” begint Lucienne. De basis voor portrettekenen heeft ze kunnen leggen dankzij de lessen van Gijs Voskuyl, een bekend tekenaar. “Gijs heeft me geleerd om op de juiste manier te kijken naar een gezicht. Zowel technisch als artistiek.” Naast tekenlessen heeft Lucienne de lerarenopleiding handvaardigheid gevolgd. Ze is lekker creatief bezig. “De opleiding heeft me geleerd om nog creatiever om te gaan met materialen en vormen. Toch had ik nog wel aardig wat jaren nodig om mijn stijl te vinden.”

Creative uitdaging

Het is natuurlijk altijd leuk om voor jezelf doelen te stellen. Zo creatief als Lucienne is, bedacht ze voor zichzelf een interessante uitdaging. “Iedere dag werken aan een portret, in diverse stijlen en gemaakt van verschillende materialen. En dan was de bedoeling ook nog dat ik dit -zoveel mogelijk- zou plaatsen op Facebook.” Dit heeft Lucienne een paar maanden gedaan en dit heeft voor haar veel betekenis gehad. “Hier heb ik uiteindelijk veel van opgestoken en daarom heb ik besloten om dit te blijven doen, maar dan in een iets natuurlijker tempo.” De portretten van Lucienne slaan aan. Er zijn reeds diverse exposities geweest en er worden aardig wat reproducties van haar werken verkocht. Op de dagen dat ze geen kunstlessen aan kinderen geeft, begint de schilderdag met een kop koffie en zoeken op Pinterest naar die ene foto; het pareltje dat terugpraat. “Ik zoek dan naar portretten van vrouwen totdat ik iets zie waardoor ik geraakt wordt. Dit kunnen diverse dingen zijn; een bepaalde blik, de lichtval, een houding, of iets anders dat me niet loslaat.

Keuzes maken

Met de jaren heb ik geleerd me steeds minder af te vragen waarom ik nu bepaalde keuzes maak. Het werkt voor mij beter als ik het beeld en het gevoel omzet ik de vorm en kleuren die kloppen in het moment en dat voor zich laat spreken.” Op de werkplek van Lucienne staat alles klaar om direct aan de slag te gaan. Ze werkt met een beperkt kleurenpalet, namelijk de drie basiskleuren en titaanwit. “Het zelf mengen van alle kleuren, is bepalend voor de uitstraling van mijn werk. De uitzondering op deze regel is een tube turquoise, een prachtige kleur gekregen van mijn zoon.” Een portret is pas echt helemaal af als Lucienne er helemaal tevreden mee is. “En als ik ernaar kijk en het me als het ware wegduwt. Als ik twijfel dan is het voor mij een reden om het werk niet naar buiten te brengen.”

Haar favoriet

We vragen Lucienne naar haar favoriete werk.“ Het is vaak het laatst gemaakte werk waar je als kunstenaar het meest mee hebt”. Maar een schilderij dat wel veel voor haar betekent is SimplyBeauty. Dit portret is gekozen door influencer Andrea de Groot, stylisten van TV programma’s Eigen Huis en Tuin en VT Wonen. “Dit schilderij was, achteraf gezien, een keerpunt voor me. Ik schilderde het op het formaat 70 x 90 cm als een soort samenkomst van alles wat ik had geleerd tijdens mijn project “A portrait a day.” Ik heb tijdens het schilderen een vrijheid en overgave ervaren die voor mij nieuw was. Het is heel fijn om te merken dat mijn werk ook door andere mensen gewaardeerd wordt”.

Stylist Annet over de werken van Lucienne van Leijen: "Een print van Lucienne komt heel goed tot recht op onze topkwaliteit canvas.”

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails