omslag_marco

Hemelse plaatjes

Van bovenaf ziet alles er een stukje mooier uit. De hemelse plaatjes van Marco van Middelkoop uit Weesp brengen ons even in de zevende hemel. Zin om mee te vliegen?

Het begon allemaal in de jaren 80. De piepjonge Marco zat in de automatisering en zijn ouders hadden een bedrijf in de luchtfotografie. De moeder van Marco was er werkzaam als administratief medewerker en typte op een hyper-ouderwetse typemachine de facturen uit. Dat kan anders, dacht hij. Dus ontstond het moment dat hij bij zijn ouders in dienst kwam om de boel te automatiseren. “Dat ging allemaal goed. Tot het moment kwam dat mijn vader kwam te overlijden,” begint Marco. “Toen stond ik voor de keuze om het bedrijf over te nemen of te verkopen.”

Het bedrijf bezit een Cessna en Marco huurt nog wel eens en een helikopter. Hij regelt er vanalles. “En dat is leuk, want dan maak je deel uit van de crew. De piloot bestuurt het toestel en ik doe de rest,” legt hij uit. Een vlucht behoeft nou eenmaal een pittige voorbereiding. “Des te meer invloed je hebt op het proces, des te beter worden de foto’s,” zegt Marco.

Hij bereidt alles tot in de puntjes voor. En dat begint in de ochtend met een bakkie bij het ontbijt. “Het weerbericht op teletekst bekijken is altijd het eerste wat ik doe.. Als ik zie dat het aan het einde van de week mooi weer wordt, dan zet ik alvast wat mensen op standby”. Marco’s piloten team bestaat uit een paar zeer enthousiaste vliegers, weet hij met sprankeling in zijn ogen te vertellen. “Dit zijn vakmensen die echt de passie voor het vliegen hebben. De een werkt in het dagelijks leven als piloot bij KLM, de ander is reeds gepensioneerd en een derde is een instructeur. Het is fijn om met deze fantastische mensen te werken.”

Een roedel herten op de Veluwe

Naast luchtfotografie houdt Marco zich nog bezig met festivalfotografie, een heel andere tak van sport. “Maar meer op een documentaire manier,” voegt hij eraan toe. “Het zijn geen portretfoto’s van feestende mensen die ik maak, ik leg eerder vast wat er zich afspeelt tijdens zo’n festival.”

En omdat Marco een ondernemend type is heeft hij ook wel eens geprobeerd via een kunstgalerie zijn werk aan de man te brengen. “Dat was onder andere met de foto Searles Lake Californië.” Helaas was dat geen match. “Weet je wat het is,” begint Marco terwijl hij een slok koffie neemt. “Eigenlijk ben ik heel bot over kunst. Ik ben ermee gestopt, want ik ben gewoon geen kunstenaar.” Verrassend, want stiekem vinden wij van wel. Exposities en dergelijke is niet echt iets dat bij Marco past.

luchtopname van een stevige regenbui boven het centrum van Amsterdam Waarom Werk aan de Muur dan wel? Bij Werk aan de Muur kregen we regelmatig mails binnen van mensen die foto’s hadden gezien op de website van Marco, Aerophoto. Zoek op naam van je eigen woonplaats en krijg zo een prachtige foto’s. Marco kreeg vaak genoeg dezelfde mails binnen en was eigenlijk nog in de veronderstelling dat hij geen kunstenaar is. Toch is het van een samenwerking gekomen en daar zijn vele klanten ontzettend blij mee. De luchtfoto’s van Marco hangen in vele woonkamers en kantoren.

“Die ene van de luchttoren van Schiphol is leuk! We vlogen toen met de helikopter en we hadden goed contact met de luchtverkeersleiding. Zij vroegen mij om de zon precies door de toren heen te fotograferen en dat is gelukt. Als je goed kijkt dan zie je de mannen in de toren naar ons zwaaien.”

Stylist Simone over de werken van Marco van Middelkoop: "De foto van het strand is leuk. We hebben Waldo (en de topless dames ;)) al gespot!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Marco van Middelkoop!

Uit de community