Lees het interview met beeldmaker Marc van der Stelt met MS Fotografie

Het Rotterdam van MS Fotografie

Houd je van Rotterdam? Dan houdt je van Marc van der Stelt. Want onze Marc, de creatief achter MS fotografie, misschien wel dé grootste stadsfotograaf van deze havenstad.

Het 10 jaar werk van Marc

"Al jaren maak ik vuurwerkfoto's samen met de Erasmusbrug in Rotterdam. Nog nooit was de brug in de kleur goud. Het was daarom leuk om een speciaal vuurwerk te maken voor 10 jaar Werk aan de Muur. We hebben eerst met het team nagedacht over wat het beeld moest uitstralen. Voor ons was 10 jaar Werk aan de Muur een echt feestje en hierbij past natuurlijk vuurwerk! De foto is uiteindelijk opgebouwd uit zes lagen. Naast de Erasmusbrug in een gouden tint zijn er ook nog drie andere kleuren verwerkt in het vuurwerk zelf."

Welke wijze les zou jij jezelf 10 jaar geleden hebben gegeven?

"Ik had mezelf direct moeten aansluiten bij Werk aan de Muur en op sommige sociale media platformen eerder moeten beginnen. Soms moet je dingen gewoon doen om te kijken wat het oplevert. Inmiddels doe ik wat ik echt leuk vind; mensen de mogelijkheid geven om iets echt gaafs aan de muur te hangen."

Hij woont niet in Rotterdam, maar in Strijen. “Dit ligt tussen de rook van Rotterdam en Dordt,” zegt Marc. De liefde voor fotografie begon al ergens vroeg in zijn jeugd, want als hij op reis ging, dan was het vanzelfsprekend dat er een camera zijn reis vergezelde. Op deze manier legde hij de wereld vast zoals hij hem zag en leerde hij composities en speciale momenten herkennen als een extra zintuig.

Zo ongeveer tien jaar geleden is dit min of meer in een stroomversnelling gegaan. “Ik werkte in de haven van Rotterdam en dat maakte dat ik vaak of vroeg in de ochtend, of laat in de avond in de gelegenheid was om te fotograferen,” legt Marc uit. En juist doordat hij tijdens deze gouden uurtjes actief was, ontstonden er prachtige foto’s die Marc motiveerde om hiermee door te gaan. “Inmiddels is mijn hobby uitgegroeid tot een bedrijf, gespecialiseerd in nachtfotografie.”

Zijn eigen stijl omschrijft Marc kort en krachtig: “Kleurrijk. Want ik wil de stad graag anders laten zien dan het beeld dat mensen vaak hebben. De stad is méér dan alleen grijs, grauw en kil in de nacht.

Voor het maken van een foto neemt Marc zijn tijd, want een goede foto is niet simpelweg met een druk op de knop gevangen; er komt meer bij kijken. “Ik heb een soort digitaal schetsboek,” legt hij uit. “En daarin werk ik van te voren alle foto’s uit. Ik regel de locaties en daarna wacht ik soms maanden alvorens ik er ga fotograferen. Het wachten is dan bijvoorbeeld op een bepaald weertype. Het is wel eens voorgekomen dat ik op een mooie locatie twee uur heb gewacht, maar dat er niet gebeurde wat ik in mijn hoofd had, dus dan kwam ik later maar weer terug. Ik ga echt alleen voor het beste beeld wat ik kan maken en ik doe het niet voor minder.

We vragen Marc naar zijn favoriete werk en daar denkt hij even over na. “Mag ik er ook vier opnoemen?” vraagt hij beleefd. Jazeker, dat mag. “Het eerste beeld is van de skyline van Rotterdam,” begint hij. “Het is gemaakt op een dag dat echt alles bij elkaar kwam. De stad kleurde enorm mooi goudgeel en de wolken waren mooi. Door de lange sluitertijd zie je in het beeld overal in de stad nog wat beweging. Op het grote doek aan de Willemswerf staan de unieke woorden Show Time. En zo voelde het ook.”

De tweede foto die Marc opnoemt is de foto van het centrale station van Rotterdam. Een uniek gebouw, geliefd bij de vele Rotterdammers, zo ook bij Marc. “Ondanks alle strenge coronamaatregelen mocht ik een aantal uren vertoeven op het dak van de Delftse poort. Dit is misschien wel het meest unieke beeld wat ik in 2020 heb geschoten. Zo gaaf!”

Marcs derde foto is de veerhaven. “Mijn favoriete plek van Rotterdam, ik kom er zeker elke week wel een keertje. In de zomer is het er heerlijk om te chillen. Er liggen dan ook regelmatig schitterende cruiseschepen.”

En last, but zeker not least, is het werk De Erasmusbrug in Rotterdam met de grote beer. “Het lijkt misschien niet het meest unieke beeld wat er is, maar als je goed kijkt naar het beeld zie je, omdat het zo helder was, in de linker bovenhoek de grote beer.”

Stylist Gina over de werken van MS Fotografie | Marc van der Stelt: "Een must have voor elke Rotterdammer"

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van MS Fotografie | Marc van der Stelt te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails