How to choose printed art

Welke maat moet ik kiezen voor mijn kunstwerk?

Ons favoriete onderwerp, lege muren. We zeggen vaak dat een lege muren gemiste kans is. Maar we weten ook dat het aankleden van lege muren best een uitdaging kan zijn. De meest gestelde vraag die we krijgen van onze klanten, is de vraag: "Welke maat kunstwerk past het beste in mijn ruimte?". Natuurlijk is dit voor iedere kamer anders, maar we helpen je graag met een aantal stelregels die je kunt toepassen. Hierdoor hopelijk dat het makkelijker wordt om de juiste maat te kiezen.

 1. Art Old Masters hallway

Welke maat kunstwerk voor welke kamer? Onze basisregels

De basisregels in een notendop:

 • Voor kunstwerken die boven de bank komen te hangen, hanteren we vaak de 2/3e regel. Kies voor de maat minimaal 2/3e van de breedte van de bank. Dit kun je toepassen bij een enkel werk, maar ook bij een collage.
 • De 2/3e regel kan ook toegepast worden boven de eettafel.
 • Wil je de lege muren in de hal aankleden? Ga dan voor meerdere werken en hang deze in één lange rij. Eén werk in panaroma vorm of een wandvullend behang werkt ook heel goed.
 • Ga voor werken van minimaal 120 cm breed voor in je slaapkamer. Of kies voor een creatieve collage of wandvullend behang om bij weg te dromen.
 • Wil je iets ophangen aan een lege muur zonder ankerpunt? Kies van voor een werk van minimaal 80 cm in de hoogte.

Wil je meer toelichting? Scroll dan verder!

Het werk links vind je hier terug.

Veelgestelde vragen over de juiste maat

Ieder werk wordt op maat gemaakt, dat is wat ons uniek maakt! Jij hebt de complete controle over hoe jouw werk (bijvoorbeeld een canvas) eruit gaat zien. Kies uit verschillende materialen zoals: canvas, aluminium, acrylglas, behang, HD Metal, (ingelijste) foto prints, akoestische schilderijen en nog veel meer. 

Tevens kies je de ideale maat die past bij jouw muur! Bij de werken tonen we de maten naar verhouding van het werk. Afhankelijk van het materiaal kan jouw werk tot wel drie meter breed in jouw woonkamer komen te hangen. Staat jouw favoriete maat er niet tussen, dan betekent dit niet dat wij dit niet kunnen maken. Stuur ons een mail met je wensen, zodat we het even kunnen afstemmen met de beeldmaker. Vervolgens mailen we je een passend voorstel. Bij de materialen behang en print op (akoestisch) doek kies je zelf de maat. Deze materialen worden veelal gekozen op wandvullende formaten. De vorm en het formaat van de muur is hierin leidend. We laten je graag een uitsnede zien van het formaat dat past bij jouw muur.

De maat van een kunstwerk voor boven je bank

Boven je bank is een perfecte plek voor een kunstwerk. Een bank neemt vaak een belangrijke plek in het interieur in. En dan is het niet alleen het werk, maar ook de afmeting erg belangrijk. Een kunstwerk wat te klein is, valt in het niets. Een werk wat te groot is, geeft een rommelig beeld. Dus voor welke maat ga je? Zorg ervoor dat het werk minimaal 2/3e is van de breedte van bank is. Is je bank 180cm breed, kies dan voor een werk van minimaal 120cm breed (dat is 2/3e van 180cm). Zo zorg je ervoor dat het werk niet te klein oogt, en wegvalt in je interieur, of te groot uitvalt en de ruimte kleiner maakt.

Voorbeeld van een te kleine maat kunstwerk boven de bank.

Voorbeeld van een aanbevolen maat boven de bank.

We ❤ binnenkijken!
Hier is een perfecte maat gekozen.

 1. Art above your couch

Tip 1 - Kunst voor boven je bank

Zorg dat je 30 tot 40 cm ruimte houdt rondom het werk. Deze 'lucht' rondom het werk zorgt ervoor dat het niet te krap oogt.

Boven de bank kan je ook goed uit de voeten met een werk op panorama formaat. Je voldoet namelijk al snel aan de 2/3eregel, maar doordat je minder ruimte in de hoogte vult, houd je genoeg 'lucht' rondom het werk.

Het werk rechts vind je hier terug.

 1. Nice art above your couch

Kunst voor boven je bank - Tip 2

Vind je het lastig om één werk te kiezen voor boven de bank? Geen zorgen, ook daar is een goede oplossing voor. Je kan meerdere werken op kleiner formaat bestellen en deze als een collage of meerluik ophangen. Kies een creatieve manier om ze op te hangen en je krijgt een speels resultaat.

De
werken links vind je hier terug.

Afmeting van een kunstwerk boven de eettafel

De eettafel is een mooie plek voor een kunstwerk. Het meest belangrijke wat je in het achterhoofd moet houden, is de afmeting. De regels die we hebben toegepast boven de bank, gelden ook voor boven de tafel. Voor een werk boven de eettafel raden we aan om de 2/3e regel te hanteren. Is je tafel 150 cm breed, kies dan voor een werk van minimaal 100 cm. De 2/3e regel geldt niet als het werk aan de kopse kant van de tafel komt te hangen. In dat geval raden we aan om een staand werk te kiezen. Kies voor een werk wat niet breder is dan de tafel.

 1. Art Hallway tips

Maak van je hal een fijne binnenkomst met kunst

Eén werk voor in de hal kiezen is lastig. Maak hem te groot, en je hal zal klein aanvoelen. Maak hem te klein, en het voelt iel. We raden aan om meerdere kleine werken in een hal op te hangen. De beste manier is om ze naast elkaar op te hangen. Je kan meerdere werken naast elkaar te hangen en een eigen thema kiezen. Bijvoorbeeld, plaatsen die je hebt bezocht, steden waar je van houdt of landen waar je fijne vakanties hebt gehad.

Een werk in je slaapkamer, boven het bed

Kies in je slaapkamer voor rust of voor contrast. Zie hieronder wat voorbeelden. Qua maat raden we aan om voor een werk van minimaal 120 cm breed voor boven je tweepersoonsbed. Net als boven de bank, kan je boven het bed ook perfect een collage van kleinere werken ophangen. Als je echt creatief wil zijn, hang het collage dan uit het lood. Deze uitbalans-look kan erg goed werken. Wil je helemaal opgaan in je kunstwerk? Kies dan voor wandvullend behang!

 1. Art above your bed
 1. Art wallpaper above your bed
 1. Wallpaper bedroom
 1. Art on an empty wall

Aan een lege muur

Hoe groot kies je een werk voor aan een lege muur zonder ankerpunt. Bijvoorbeeld een plek waar het werk niet boven een bank, tafel of bijzettafeltje gehangen wordt. Als je een werk niet kan uitlijnen met een bank of tafel, raden we aan om een werk van minimaal 80 cm hoog te kiezen. Alles kleiner dan dat, zal te klein aanvoelen. Een werk in portretformaat, de breedte is smaller dan de hoogte, werkt erg goed op lege muur.

Het werk rechts vind je hier terug.

 1. Tip, test art size with paper

Tip: test het met papier!

Wil je het echt 100% zeker weten welke maat goed bij jou en je kamer past, ga aan de slag met a4 papier (of een vuilniszak) en plakband. Plak de papiertjes aan elkaar met plakband in de maat waarvan je denkt dat deze goed past, en hang het aan de muur.

Gebruik de app! Ben je er nog niet helemaal uit? Gebruik onze iPhone, iPad & Android app om een werk in je eigen kamer virtueel op te hangen. Wil je er met ons over sparren, stuur ons een foto van de kamer en we adviseren je graag.

Schrijf je in voor onze tips!

Wil jij van jouw huis ook een fijn thuis maken met mooie wanddecoratie? Meld je aan en ontvang inspiratie en handige tips direct in je mailbox.

Ik ga ermee akkoord dat ik persoonlijke nieuwsbrieven en andere mailings ontvang voor meer tips, inspiratie en nieuws.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails