Jumbotron Kleurenpagina

Tips voor de juiste kleur werk kiezen

Last van een witte, lege muur in huis? Ontdek het effect van een kunstwerk of behang met bijpassende en goed gecombineerde kleuren in je interieur. Of je nu van levendige kleuren houdt of liever kiest voor neutrale tinten, de kleuren die je kiest kunnen je interieur maken of breken. Lees hier de vakkundige kleuradviezen van onze stylisten.


Welk kleurschema gebruik je in je interieur?

Als je een bepaalde kleur wilt gebruiken in je wanddecoratie, is het belangrijk om te kijken welke kleuren je al in je interieur hebt. Of welke kleuren je graag wilt gebruiken in je interieur. Heb je een Scandinavische of landelijke woonstijl met natuurlijke kleuren? Kies dan voor een bijpassende kleur in bijvoorbeeld aardetinten.

Of wil je het graag combineren met een kleurrijke stijl? Kies dan voor een statement piece of collage aan kunst met verschillende opvallende kleuren en accenten zoals rood, paars, geel of blauw. Zo combineer je stijlen van 2 verschillende werelden in 1 harmonisch geheel.

Maak gebruik van onze kleurenfilters! Elke collectie bevat een handige kleurenfilter, waardoor je de lijst kan filteren op je favoriete kleur.


  1. Untitled design 1

Het kleurenwiel

Welke kleuren passen bij elkaar?

Het kleurenwiel is een handig hulpmiddel om te bepalen welke kleuren goed samenwerken. De Werk aan de Muur stylisten geven 3 belangrijke tips over het gebruiken van het kleurenwiel voor je wanddecoratie.

1. Complementaire kleuren combineren voor evenwicht

Kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel zijn complementair.

Dus als je een gele, oranje of bruine wanddecoratie hebt, wil je misschien blauwe accessoires toevoegen om een evenwichtig geheel te creëren. Roze en groen zijn complementaire kleuren die vaak gebruikt worden in een boho of vintage interieur. Combineer bijvoorbeeld een roze accentmuur met groene planten of gebruik groene wanddecoratie op een roze muur.

2. Analoge kleuren voor een rustige uitstraling

Analoge kleuren zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel staan, zoals de koele kleuren blauw en groen, of juist warmere kleuren oranje en geel.

Deze kleuren werken goed samen omdat ze vergelijkbare tinten hebben en een rustigere uitstraling geven. Denk dus vooral aan welke sfeer je wilt. Graag warm en minimalistisch of juist industrieel en koel?

3. Triadische kleuren om op te vallen

Triadische kleuren zijn drie kleuren die even ver uit elkaar staan op het kleurenwiel.

Het gebruik van triadische kleuren in je interieur kan zorgen voor een opvallende en levendige uitstraling. Een voorbeeld van een primaire triadische kleurensamenstelling zou geel, blauw en rood zijn. Of kies voor de secundaire kleuren paars, groen en oranje. Deze kleurencombinatie kan een gewaagde uitstraling hebben, maar kan ook heel harmonieus zijn als je de kleuren op de juiste manier combineert.


Hoe kan ik kleur gebruiken om een accentmuur te creëren?

Een accentmuur is een originele manier om kleur en karakter toe te voegen aan een kamer. Het is een muur die verschilt van de andere muren in de kamer, vaak door een andere kleur of textuur te hebben. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kunstwerken bij elkaar, voor een ware art wall in bijpassende of contrasterende kleuren.

Zo maak je een stijlvolle art wall

1. Subtiel of opvallende kleur

Een eenvoudige manier om een accentmuur te creëren, is door te kiezen voor een gedurfde kleur die contrasteert met de andere muren in de kamer. Bijvoorbeeld, als de muren lichtgrijs zijn, zou je groene of diepe marineblauwe kunstwerken kunnen overwegen voor de accentmuur. Als je liever een subtielere benadering wilt, kun je een lichtere of donkerdere tint van dezelfde kleur kiezen. Bijvoorbeeld, als de muren in de kamer beige zijn, kun je kiezen voor een lichtere of donkerdere tint beige.

2. Experimenteer met patronen of texturen

Naast het gebruik van kleur, kun je ook experimenteren met patronen op de accentmuur. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een naadloos behang met een geometrisch patroon of een groot ArtFrame. Dit kan een indrukwekkende blikvanger zijn in de kamer.

Interieurtips