Jumbotron kris stuurop

Kris en haar grote passie voor schilderkunst

Kris Stuurop heeft nog steeds de grote gespikkelde map met al haar kindertekeningen. Later volgden er meer mappen met werk die ze tijdens haar opleidingen maakte en sindsdien is ze er nooit meer mee gestopt. “Tekenen en schilderen is iets wat ik altijd heb gedaan en nog steeds het allerleukste vind om te doen," vertelt de Tilburgse kunstenares Kris Stuurop. Vandaag deelt Kris het verhaal achter haar carrière en creativiteit.

Over Kris Stuurop

Kris heeft een grote passie voor schilderkunst. Daarnaast is fotografie ook altijd een hobby geweest. "Op het moment werk ik parttime als fotostudio-coördinator bij een grote Nederlandse meubelketen, waar ik me bezighoud met alle fotografie voor bijvoorbeeld de folder of de website," vertelt ze. Kris heeft van haar hobby's haar werk gemaakt. Maar naast het uitoefenen van deze passies houdt Kris zich ook graag bezig met "slapen, eten, de natuur ingaan, tuinieren, dieren, snowboarden, tennis en Netflixen," zegt Kris.

Helemaal vrij

Kris kreeg tijdens haar jeugd steeds meer tekenspullen en dit motiveerde haar om zichzelf verder te ontwikkelen in de creatieve industrie. Ze ging industriële vormgeving studeren en heeft daarna jarenlang gewerkt als zelfstandig grafisch vormgever op het gebied van merkidentiteit. "Door tijdgebrek was het tekenen en schilderen naar de achtergrond geschoven. Ik miste het verschrikkelijk. Daarom heb ik een aantal jaren geleden besloten om van carrière te veranderen. Ik werk nu parttime als fotostudio coördinator bij een grote meubelketen, waar ik nog steeds veel met beeldcreatie te maken heb. Zo heb ik genoeg tijd om te schilderen, zonder druk of prestatiedrang. Ik ben er echt van aan het genieten. Ik ben ook heel blij dat Werk aan de Muur me helpt om mijn werk bij de juiste mensen te krijgen (of andersom). Schilderen is nu echt mijn werk geworden. Ik ben blij dat ik de stap heb genomen om weer te doen wat ik het liefste doe!

“Inspiratie is een drang die naar boven komt”

Omdat Kris al haar hele leven schildert, heeft ze door de jaren heen al vele stijlen aangeraakt. "Mijn huidige stijl varieert licht," zegt Kris. "Je ziet in ieder geval invloeden uit zowel het modernisme als het postmodernisme. Ik schilder voornamelijk vrouwen en mijn eerste stijl was die van vrouwen met bloemen in hun hoofd, genaamd 'Bloemen in mijn gedachten'. Hierin zijn invloeden uit het surrealisme (fantasie) en jugenstil en art nouveau te herkennen. Deze reeks is ontstaan omdat ik simpelweg bloemen in mijn hoofd had en de drang om ze te schilderen niet kon weerstaan. Zo werkt inspiratie vaak: het is gewoon een plotselinge drang die zich voordoet. Volgens Kris is een kunstwerk het resultaat van een kriebel die gekrabd moet worden: "Die ontstaan wanneer je leeft.”

De reden waarom Kris kunst maakt

Voor Kris is het schilderen zelf het meest fascinerende en de reden waarom zij kunst maakt. Het eindresultaat is voor Kris altijd een verrassing: "Ik begin met een ingeving en ben benieuwd wat het uiteindelijk echt gaat worden. Tussendoor krijg je spontaan ingevingen en gebeuren er dingen die je niet van tevoren had bedacht." Het resultaat is voor Kris niet het belangrijkste. Voor haar is het belangrijk dat ze zichzelf niet verplicht hoeft te voelen om een kunstwerk te maken. "Als ik geen zin meer heb en het er 'af' uit ziet, dan zet ik het te koop.” Als iets er niet echt 'af' uitziet om te verkopen, dan zet ik het opzij. Soms werk ik er pas maanden later weer aan, want ik ga nooit schilderen als ik niet die drang voel. Als iets echt niet 'af' is en ik heb ook geen drang of inspiratie meer, dan gooi ik het gewoon weg. Wanneer Kris echt geïnspireerd raakt en aan een concept wordt aangetrokken, kan ze pas echt genieten van het proces. "De verf mengen, kleuren die ontstaan: mijn palet is een heerlijk zooitje. Bergen verf over bergen totdat mijn palet wel een paar centimeter dik is en ik echt een nieuwe moet pakken," vertelt Kris.

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Kris Stuurop!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks