Lees het interview met beeldmaker Jowan Iven

Met Jowan de natuur in

Als je op zoek bent naar bijzondere natuurfoto’s, dan ben je bij Jowan Iven aan het juiste adres. Jowan weet namelijk als geen ander hoe hij de natuur spraakmakend vastlegt. Benieuwd naar zijn verhaal? We vertellen het je in deze blog.

Want het begon allemaal met vogels. Jowan legt uit: “En vanuit die passie ben ik begonnen met digiscoping. Dat is fotograferen door een telescoop.” Van hieruit groeide zijn interesse, mede als zijn kennis, en al gauw gebeurde het dat niet alleen de vogels meer model stonden voor zijn camera. “Ik wilde mij continue verbeteren op het gebied van natuurfotografie en daarom las ik alles wat los en vast zit over dit onderwerp èn heb ik meerdere workshops gevolgd.”

“Mijn stijl? Dat zouden anderen beter kunnen omschrijven dan ik,” zegt hij. “Een abstracte touch valt niet te ontkennen, al dekt dat de lading bij lange na niet. Wie mij momenteel volgt op Social Media zal hebben gemerkt dat bomen een steeds grotere rol zijn gaan spelen in mijn foto’s.”

Volgens Jowen brengt een boom in beeld ook veel jeu met zich mee, zoals structuren en lijnenspel, en dat maakt een foto karakteristiek. “Klopt, en dat kan dan een rij bomen zijn in een straat, of de tekening van een boomschors, noem maar op.”

Het maken van een foto is door Jowan geen van tevoren goed uitgedacht en opgezet plan. Nee, maar het is ook niet zomaar een druk op het knopje; hij bedenkt ter plaatse wel precies wat hij wil, en gaat daarmee aan de slag. “Dus ik kies de plaats uit waar ik wil fotograferen en dan het tijdstip. Het wordt dan ergens een plaats in de buitenlucht waar ik dan graag wil zijn. Ik word graag verrast door wat de natuur mij brengt.”

Het favoriete werk van Jowan is Elephants in a vast landscape. We zien hier een dreigende lucht met daaronder moeder olifant en haar jong. Het is een grote wijde savanne. De regentijd nadert en de wolken pakken zich samen boven de vlakte. De twee eenzame olifanten benadrukken nog maar eens hoe zeer de stand van de Afrikaanse olifanten onder druk staat door de stroperij.

Deze olifanten kunnen nog vrij rondlopen op de savanne van de Masai Mara, een beschermd gebied in Kenia, grenzend aan Tanzania. “Als ik dan moet kiezen, dan is het deze,” zegt hij. “Te midden van een oneindig landschap was ik hier getuige van één van de mooiste zonsondergangen. In de verste verte waren er geen andere jeeps te bekennen, er was slechts de stilte van de savanne. Het was een betoverende lucht met daaronder een kudde olifanten die rustig verder sjokte. Ik heb er bewust voor gekozen om de foto zwart-wit te maken zodat de nadruk goed op de olifanten kwam.”

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Jowan Iven!

Uit de community