niels-barto

Niels Barto en zijn sprookjesachtige bossen

Dit is echt alles wat we al die jaren al hebben gemist! De foto’s van Niels nemen je mee naar de griezeligste en mooiste bossen die je maar kunt bedenken, gewoon bij ons in Nederland!

Niels Barto (40) uit Apeldoorn maakte eigenlijk niet zo vaak foto’s. Tot hij op een dag een spiegelreflexcamera in zijn handen kreeg en uit nieuwsgierigheid eens ging proberen wat het allemaal kon. Al snel kreeg hij de smaak te pakken en heeft zich met behulp van internet de technische aspecten aangeleerd. Inmiddels zijn we jaren verder en heeft Niels zijn werk beschikbaar gesteld op Werk aan de Muur.

Ik fotografeer vooral landschappen en richt me de laatste tijd voornamelijk op bosfoto’s.

Mystiek van Niels Barto. Hierboven zie je Niels deze foto maken.
Zijn dag begint al vroeg. Soms zit hij om 4 uur in de ochtend al in de auto om voor zonsopkomst op locatie te zijn. Dat zijn volgens Niels de meest ideale omstandigheden om foto’s te maken want de sfeer in het bos is vaak nog mysterieus, zeker als het kort daarvoor geregend heeft.
“Ik geniet van de natuur en het buiten zijn. Als ik ’s ochtends in alle vroegte naar zo’n prachtlocatie rijd, en daar in mijn eentje sta te wachten tot de zon opkomt, dan is de wereld eventjes helemaal voor mij alleen. Dat gevoel is magisch! Daar kan geen foto tegenop…”
Betovering van Niels Barto

Zijn favoriete foto is dan ook de foto ‘Betovering‘ (zie hiernaast) die hij in het Speulderbos heeft gemaakt. De bomen nog volop in het blad, een mistige ochtend en de zon die het langzaam dreigt te winnen van diezelfde mist. Deze mysterieuze sfeer in het bos duurt maar kort en dat weet Niels. Toch lukt het hem altijd om het beeld wat hij in zijn hoofd heeft vast te leggen op camera. “Dat is gebeurd bij deze foto en dat geeft heel veel voldoening”.

“Het klinkt misschien ietwat afgezaagd, maar het motiveert mij om complimenten te krijgen. Hoe mooi is het om iets te kunnen maken waar een ander blij van wordt?!” Als Niels zijn foto’s deelt op Social Media en hij de reacties leest, dan motiveert het hem om te blijven fotograferen en zijn werk naar een hoger niveau te blijven tillen. “Ik volg veel fotografen op Instagram. De beelden die zij maken, zetten mij weer aan het denken en inspireren mij om mijn bosfoto’s bijvoorbeeld eens vanuit een ander standpunt te maken.” Natuurlijk mogen wij zijn vrouw en twee kids van 8 en 11 jaar niet vergeten. Van hen krijgt Niels uiteindelijk de ruimte om zijn hobby uit te oefenen waardoor we bij Werk aan de Muur kunnen genieten van al het moois dat hij maakt.

Meer zien? Bekijk alle werken van Niels

Uit de community