pieter_struiksma_header

Noord-Hollandse schoonheid

Noord-Holland is mooi en dankzij Pieter Struiksma (51) uit Wormer kunnen wij van dit prachtige landschap meegenieten. Want de passie van Pieter is fotografie en hij gaat er graag op uit om zijn provincie in volle glorie vast te leggen op een mooie plaat.

Nederlandse Reflecties Al van kleins af aan was Pieter een creatieve jongen; zo tekende hij op de basisschool al de sterren van de hemel. En op de middelbare school besloot hij dan ook dat hij graag muzikant of kunstschilder zou worden. “Maar het leven kan soms anders lopen,” begint Pieter. “Momenteel ben ik namelijk werkzaam bij Technoberg als Softwareontwikkelaar.”
Ook leuk, want als je van je hobby je beroep maakt, dan moet je weer op zoek naar een nieuwe hobby. “Ik speel ook piano,” voegt hij er nog even enthousiast aan toe. “Fotografie is mijn hobby en hier verdien ik ook een aardig zakcentje mee. Zo maak ik portretten voor zowel zakelijk als particuliere klanten.”

Zijn eerste camera kocht hij in het tijdperk dat fotorolletjes nog booming business was. “Dit vond ik interessant en ik probeerde van alles uit.” Gaandeweg werd hij gegrepen door het fotografie-virus. Totdat de eerste spiegelreflexcamera’s op de markt verschenen… “Toen werd het pas echt leuk!” lacht hij.
Na de komst van de digitale camera is de hele fotografiewereld eigenlijk zo’n 180 graden gedraaid en het prettige hiervan is dat je niet lang meer hoeft te wachten op het ontwikkelen van je fotorolletje voordat je erachter komt of je foto is gelukt of niet. “Digitaal ontwikkelen vind ik heel leuk om te doen. Ik heb ook verschillende workshops gedaan en online tutorials gevolgd. Fotografie is voor mij dan ook heel veel dingen uitproberen, fouten maken en daarvan leren.”

Amsterdam lichtsnelheid Het favoriete werk van Pieter is Amsterdam Lichtsnelheid. We zien hier een aantal heerlijke Amsterdamse grachtenpandjes en in het water gebeurt iets leuks met lichtstrepen. “Tijdens het maken van deze opname vond ik het in de eerste instantie heel erg storend dat er een rondvaartboot in het beeld verscheen,” legt Pieter uit. De lens van de camera heeft heel lang open gestaan, waardoor alle beweging in de foto is verdwenen; met uitzondering van de lampjes op de boot. “Klopt, maar die lange sluitertijd geeft de foto eigenlijk juist net even die interessante draai. De beweging in de wolkenpartij maakt het beeld verder helemaal af!” Sloveense ochtend

“Regelmatig ga ik op reis om mooie landschapsfoto’s te maken. Vooraf bereid ik mij dan goed voor zodat ik precies weet welke locaties ik ga bezoeken en in welke volgorde. Ik maak dan een lijst van wat ik mee moet nemen en wat ik allemaal nodig heb. Hiervoor neem ik altijd uitgebreid de tijd want het eindresultaat is het allerbelangrijkst. Sommige mensen vinden dat misschien lastig, maar geduld is een schone zaak.”

Stylist Annet over de werken van Pieter Struiksma: "Haal Noord-Holland naar je tuin en kies een foto van Pieter op buitencanvas."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Pieter Struiksma!

Uit de community