Interview met beeldmaker Joske Kempink, gezien bij vtwonen

Oud in een nieuw jasje door Joske Kempink

Vandaag de dag hebben we Joske Kempink. Joske fotografeert stillevens op de kunstzinnige manier van de schilders van toen. We zijn benieuwd naar haar werk en zoeken Joske op bij haar thuis in Bredevoort.

Beginnen met fotograferen

Zeven jaar geleden is Joske gestart met de verkoop van Newborn fotografie accessoires. Newborn fotografie is een fotoshoot met een pasgeboren baby’tje, en Joske verkoopt met haar webshop www.bysjors.nl accessoires voor fotografen in deze niche. “Daardoor ben ik als vanzelf de fotografiewereld ingerold,” begint ze. “Ik zag hierdoor heel veel foto’s voorbij komen en door heel veel te kijken wist ik op een gegeven moment precies wat ik zelf wel en niet wil in een foto.” Reden genoeg voor Joske om een spiegelreflex aan te schaffen. “Dus ik ben gaan oefenen en heb veel foto’s gemaakt van mijn kids. Zij beleefden daar gelukkig net zoveel plezier aan als ik.” Haar kinderen werden groter en gingen op een gegeven ogenblik naar school. Daardoor kreeg Joske meer tijd voor haar nieuwe hobby.

Het perfecte plaatje

“De tijd nemen om een bepaalde setting vast te leggen zonder gehaast en zonder het gevoel te hebben het perfecte moment te missen. Bij stillevens heb je veel meer de regie over hetgeen dat je vastlegt. Je hebt de regie over het licht, de compositie en het kleurgebruik. Lichtval is voor mij erg belangrijk. Het gebruik van licht bepaalt uiteindelijk de sfeer in de foto. Ik probeer hiermee de sfeer van de “Oude meesters” in mijn foto’s neer te zetten. Wat betreft lichtval is Rembrandt, meester van het licht, een grote inspiratiebron.”

Haar inspiratie en oog voor detail

Joske kan lang bezig zijn met het maken van een foto. “Want het moet wel perfect zijn natuurlijk. De compositie vind ik heel belangrijk. Als het niet klopt, dan schuif ik bijvoorbeeld weer een takje of ik voeg een bloemetje toe, verplaats een vaasje en dat net zo lang totdat het helemaal perfect is.” Inspiratie haalt ze uit verschillende bronnen. “Ik zie iets, dat kan iets zijn in de natuur zoals bepaalde vormen, samenstellingen of texturen. Dat kan ook een schilderij zijn met een bepaalde compositie of kleurgebruik. Daar ga ik mee aan de slag en dan zoek ik bijvoorbeeld een achtergrond uit dat past bij mijn idee.” Als de foto eenmaal gemaakt is en alles klopt aan de compositie, dan begint voor Joske de nabewerking. “Hier wordt alles geperfectioneerd."

Haar favoriete beeld

Haar favoriete beeld is het Kopje Koffie Stilleven. We zien een kopje met Delfts blauwe schildering, een ouderwetse koffiemolen zoals oma het nog had en wat nonchalante boontjes ter garnering. De foto brengt ons in herinnering even terug naar de tijd dat de Senseo nog niet bestond en we nog betaalden met de gulden. “Ja!” lacht Joske. “Het brengt bij mij ook nog echt dat nostalgische gevoel.”

Stylist Annet over de werken van Joske Kempink: "Joske’s werken zijn tijdloos dus je kunt hiervan gegarandeerd jarenlang genieten"

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Joske Kempink!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails