20161027-profielfoto-in-bos

Rotterdam door de ogen van Ilya Korzelius

Het is misschien wel een van de mooiste steden die Nederland rijk is. Vol moderne architectuur en geliefd bij zijn inwoners; Rotterdam. Ilya Korzelius (51) uit Capelle aan den IJssel (met het hart van een echte Rotterdammert) maakt in de avonduren graag een rondje door zijn lievelingsstad.

Als Ilya aan de wandel gaat, dan duurt zijn tocht zeker een paar uur. Bewapend met spiegelreflex en statief bezoekt hij mooie plekken als de Markthallen, het witte huis, het Kralingse bos, kop van zuid en uiteraard niet te vergeten: de Erasmusbrug. De meeste mensen kennen Ilya als een echte Rotterdam-fotograaf en daarin behoort hij tot een van de besten. “Ik kan al gauw een paar uur bezig zijn met een foto. Vooraf plan ik mijn wandelroute, dat stem ik af met het weer. En zeker wanneer ik mijn werken op Werk aan de Muur wil zetten, zorg ik ervoor dat ze tot in detail perfect zijn nabewerkt in Photoshop.” legt Ilya uit.

“Bijna altijd maak ik mijn foto’s tijdens zonsondergang of -opkomst en tot ver in het blauwe uur.” Dit maakt zijn foto’s kenmerkend warm en zacht. Ook gebruikt hij lange sluitertijden waardoor het water als een sluier de foto siert.

Vorig jaar stuurde Ilya een foto in voor een fotowedstrijd gerelateerd aan de Wereld Havendagen van Rotterdam 2017. Het is een foto waar we even rechtop van in ons stoel gaan zitten.

NH90 helikopter demonstratie in Rotterdam

We zien een helikopter die een duikvlucht neemt en langs de Karel Doorman, een schip van de Koninklijke Marine dat in Rotterdam ligt, scheert waarbij we even het gevoel krijgen getuigen te worden van een bloedverziekend dramatische helikoptercrash. Van de bijna dertienhonderd inzendingen werd de foto van Ilya verkozen tot winnaar. Terecht!

Ilya’s favoriete foto is Explosive sunrise at rotterdam skyline II. De Erasmusbrug en het gebouw De Rotterdam staan in het middelpunt met daarachter de laatste zonnestralen als waaier de foto doen shinen. “Dit is mijn favoriet,” zegt Ilya, “hierin komen de beweging van de lucht en de kleuren heel mooi samen”.

In het dagelijks leven is Ilya inkoper bij Isolectra BV in Capelle aan den IJssel. “Mijn werkgever wist dat ik veel foto’s maak van Rotterdam, dus ik mocht een aantal werken leveren als wanddecoratie op ons kantoor. Nu heb ik een soort blijvende expositie.” zegt Ilya. Da’s kaasie! Foto’s hiervan zijn te vinden op de pagina ‘voorbeelden bedrijfsdecoratie‘.

Stylist Lianne over de werken van Ilya:
“Adembenemend, wat voor serene rust er in zijn werken heerst”

Wil je ook een gerse plaat van Rotterdam aan je muur? Bekijk alle foto’s van Ilya

Uit de community