graphic art of woman on her laptop

Alle informatie voor handen om zelf aan de slag te gaan!

Werk aan de Muur is een self-service platform voor beeldmakers, dit betekent dat we je alle middelen geven om zelf aan de slag te gaan en op een eenvoudige manier werken te verkopen. Past deze zelfstandige aanpak bij jou? Top, dan sta je op het punt makkelijk een grote groep te bereiken met jouw kunst! Op deze pagina vind je namelijk alle informatie die je nodig hebt om goed voorbereid je shop te openen en te onderhouden. Daarnaast vind je tips van beeldmakers terug die al onderdeel zijn van de Werk aan de Muur community. Veel lees- en kijkplezier!

Zo word je een beeldmaker: uitleg in een paar minuten

Categorieën

Verdienmodel

Hoe verkopen werkt

Het verdienmodel uitgelegd

Opbouw verkoopprijs

Ontdek meer

Uploadeisen

Beeldkwaliteit

Technische eisen

Handige checklists

Ontdek meer

Juridische zaken

Belangrijke termen

Notice and Takedown procedure

Claim of NTD ontvangen?

Ontdek meer

Jouw shop

Account

Dashboard

Profiel

Ontdek meer

Zoekmachine & Tags

Werk beheren

Tags en tagging systeem

Vindbaarheid

Ontdek meer

Marketing

Marketing

Tools

Tips

Ontdek meer

Kan je niet langer wachten? Hier kan je een shop aanmaken en beginnen!

Heb je een vraag? Lees hier alle veelgestelde vragen

Je werk zal te koop zijn op de Noord-Europese, Oost-Europese en Zuid-Europese markt. We leveren jouw kunstwerken in de volgende landen.

Nederlandse markt

De Nederlandse markt omvat Nederland en België. Op dit moment realiseren we de meeste verkopen in Nederland.

Duitse markt

Deze markt omvat Duitsland, Luxemburg, Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland. Alle werken die worden geüpload en alle werken in de collectie zijn hier ook te vinden, én te koop.

Franse markt

De Franse markt omvat Luxemburg, Zwitserland en Frankrijk.

Scandinavische markt

Vanuit onze Engelse website verkopen we op de Scandinavische markt in Zweden, Noorwegen, Denemarken.

Oost-Europese markt

In Oost-Europa leveren we in de volgende landen: Letland, Estland, Litouwen en Polen.

Zuid-Europese markt

In Zuid-Europa leveren we in Spanje, Portugal en Italië.

Wanneer je een account hebt aangemaakt dan kunnen jouw werken zowel via jouw profiel van Werk aan de Muur/Werk aan de Muur worden gekocht, als vanuit jouw eigen shop. Maar wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Werk aan de Muur-hoofdsite


 • URL: werkaandemuur.nl en Werk aan de Muur.com
 • Profiel in Werk aan de Muur huisstijl
 • Onderdeel van Werk aan de Muur: andere werken van beeldmakers zijn zichtbaar
 • Werken optioneel vindbaar via zoekbalk Werk aan de Muur en via collecties
 • Marketing op platform-niveau door Werk aan de Muur

Eigen webshop

 • URL: jouwwebshop.werkaandemuur.nl
 • Eigen omgeving
 • Al jouw werken worden getoond
 • Opzichzelfstaande shop (werken van andere beeldmakers niet zichtbaar)
 • Werken vindbaar vanuit plekken waar je jouw shoplink actief deelt
 • Actieve promotie middels je eigen marketing
 • Je kunt privéwerken in eigen webshop uploaden
 • WordPress-plugin beschikbaar om jouw shop te integreren in je eigen website


Overeenkomsten Werk aan de Muur-profiel én eigen webshop

 • Klantenservice, betalingen, productie, distributie en techniek regelen wij
 • In meerdere talen zichtbaar
 • Jouw werk is te koop op alle materialen
 • Besloten forum met alle beeldmakers om tips uit te wisselen

Onze collectiepagina’s en zoekmachine (op de hoofdsite) proberen zo goed mogelijk relevante resultaten te presenteren naar de bezoekers. Het algoritme dat de resultaten weergeeft, is gepersonaliseerd en kan voor iedere gebruiker anders zijn. Daarnaast zijn we continu bezig met het testen en verbeteren van de zoekresultaten. Hoe het precies werkt, kan dus steeds veranderen.

We kunnen om deze reden ook geen uitspraken doen over hoe jouw werken hierin vindbaar zijn. Wil je meer grip op de vindbaarheid van je werken? Ga dan aan de slag met je eigen shop! Iedere beeldmaker bij Werk aan de Muur heeft zijn eigen webshop met enkel jouw werken hierin. Bekijk hier de tips voor het inrichten en het promoten van je eigen shop.

Werken kunnen gekocht worden via de hoofdsite van Werk aan de Muur en Werk aan de Muur wanneer bezoekers door onze collecties gaan of specifiek een werk zoeken via de zoekbalk, zoals besproken. Maar wanneer je actief gebruik maakt van jouw eigen shop, kunnen werken ook direct in jouw shop gekocht worden. De werken zijn dan vindbaar op de plekken waar jij je shop-url deelt.

Eigen website

Wanneer je een eigen website hebt, is het zeer aan te raden hier duidelijk te vermelden dat je werken ook te koop zijn. Hiervoor bieden wij een marketingdashboard aan in je account waarin je eenvoudig aan de slag kunt gaan met je eigen promotiemateriaal en het gebruiken van de juiste links.

WordPress Plugin

Is je eigen website gebouwd in WordPress? Maak dan gebruik van onze WordPress Plugin. Hiermee kun je eenvoudig werken uit jouw shop op je eigen website plaatsen. Je hoeft hierbij geen gebruik te maken van iframes die soms lastig te integreren zijn, maar de werken kan je direct in een pagina opnemen. De plugin kan je downloaden vanaf de WordPress-plugin Directory. In je dashboard >> WordPress-plugin vind je het stappenplan om de plugin te installeren. Voor andere pakketten hebben we geen plugin.

API

Voor de WordPress plugin hebben we een REST API opgezet waarmee de plugin kan communiceren met Werk aan de Muur. Deze API kan ook gebruikt worden om een eigen integratie te maken in andere software dan Wordpress. Meer over de API documentatie.

Externe sites

Daarnaast kun je je shoplink natuurlijk delen via social media of andere externe sites. Lees hierover meer bij het hoofdstuk marketing en promotie.

Hoe vind je de juiste links naar mijn shop?

In je dashboard onder het kopje 'promotie' vind je de juiste verwijzingen die je nodig hebt.

Het bedrag wat je bij een verkoop kan verdienen is afhankelijk van meerdere factoren.

 • De marge die jij als beeldmaker instelt.
 • De maat die de koper kiest.
 • Het materiaal die de koper kiest.
 • De omgeving waar de verkoop heeft plaatsgevonden.

De verkoopprijs van een werk bestaat uit een basisprijs + een gezamenlijke commissie voor jou en Werk aan de Muur. De gezamenlijke commissie is een percentage van de basisprijs en je stelt zelf dit percentage in in je dashboard. Van die gezamenlijke commissie gaat een percentage naar jou en een percentage naar Werk aan de Muur (servicekosten).

De hoogte van de door jou ontvangen commissie is afhankelijk van drie delen:

1. De basisprijs: dit is geen standaard prijs. Voor alle materialen, formaten en variaties hanteren we verschillende basisprijzen.
2. De gezamenlijke marge die je hebt ingesteld.
3. De plaats waar de verkoop heeft plaatsgevonden. Heeft de verkoop plaatsgevonden in jouw shop dan zijn de servicekosten 15%. Heeft de verkoop plaatsgevonden op de hoofdsite van Werk aan de Muur of Werk aan de Muur, dan zijn de servicekosten 30%.

Het minimale bedrag wat je aan een werk kunt verdienen is €10,- (hier gaan nog wel de servicekosten van af en een eventuele kortingsactie).

Voor alle producten, formaten en variaties hanteren we basisprijzen. Hier gaat de gezamenlijke marge bovenop en zo wordt de eindprijs bepaald.

De maat en het materiaal

De prijs van het werk is afhankelijk van de maat die de koper instelt. Daarnaast kan de koper kiezen voor het soort materiaal. De commissie wordt over de basisprijs berekend van de materialen. Bij eventuele extra’s die de koper besteld bij deze materialen wordt geen commissie berekend. Denk hierbij aan acrylglas, dit is een afwerking van aluminium dibond. Of de dikte en lijst van een canvas. De reden hiervoor is dat de prijs anders te hoog wordt voor de klant. We willen graag betaalbare producten aanbieden. Ieder materiaal heeft tenslotte duizenden maten. We tonen daarom geen lijsten van alle basisprijzen.

Een voorbeeld

Stel dat de marge op 50% staat en een klant koopt een product met een basisprijs van €60 (exclusief BTW). Hier gaat de marge bovenop, dus de eindprijs exclusief BTW is dan € 90.

Jouw commissie bij deze verkoop is dus €30. We rekenen hiervan 15% servicekosten wanneer de verkoop heeft plaatsgevonden in je eigen shop, dus € 4,50. Dus bij deze verkoop verdien jij € 25,50.

Heeft de verkoop plaatsgevonden via de hoofdsite? Dan ontvangen wij €9,- aan servicekosten. En verdien jij €21,-.

Je ontvangt een minimale commissie van € 10,- bij elke verkoop. Dat is exclusief servicekosten (en eventuele lopende kortingsacties), dus effectief ontvang je minimaal €7,- commissie op jouw rekening. Of € 8,50 als de verkoop in jouw beeldmakersshop heeft plaatsgevonden.

Wanneer er een verkoop heeft plaatsgevonden in jouw eigen shop. Dit is geldig bij de volgende situaties:

 • De verkoop vind plaats in jouw eigen shop. (beeldmaker.werkaandemuur.nl)

 • Wanneer de klant aangeeft bij de bestelling dat ze de beeldmaker kennen.

  • In dit geval maakt het niet uit of een verkoop in jouw beeldmaker shop is begonnen of vanaf de hoofdsite.
 • Als een klant via jouw shop op Werk aan de Muur terecht is gekomen. Het kan bijvoorbeeld dat iemand binnenkomt via beeldmaker.werkaandemuur.nl door jouw promotie, maar dan niet direct jouw werkt koopt. Komt die klant later terug via de hoofdsite en niet via beeldmaker.werkaandemuur.nl dan hebben we onthouden dat de klant initieel via jouw shop is gekomen.

 • Op basis van een UTM, die jij aan een link toevoegt.

  • Stel je linkt met deze utm naar de hoofdsite. De klant verlaat de Werk aan de Muur-site, en wij retargeten deze met onze ads, en de verkoop vindt alsnog plaats. Dan is het startpunt van deze klant bij jou geweest, dus is het een verkoop uit jouw shop.
 • Jouw shop zit in het "pad" van de aankoop. Stel een klant komt eerst op de hoofdsite terecht. Een volgende dag gaat hij op zoek naar jou en komt hij op beeldmaker.werkaandemuur.nl terecht, bijvoorbeeld via jouw eigen site. Hij koop nog niks (twijfelkont) en komt een dag later weer op de hoofdsite terecht. Ergens in het pad is de klant dan op jouw shop geweest en daarom bestempelen we dit als een verkoop via jouw shop.

Bij elk werk dat je upload stel je de marge in. Bij het aanpassen van het werk kan je de marge aanpassen. Tevens kan je in één keer de marge voor al je werken aanpassen.

Hoe hoger je je commissie instelt, hoe hoger de prijs van je werken zal zijn. Een hogere prijs geeft je meer commissie als één van je werken verkocht wordt, maar verlaagt ook de kans dat er iets verkocht wordt. Het is namelijk belangrijk dat je ook in je achterhoofd houdt dat dit de vanaf prijzen zijn. Prijzen kunnen hoog oplopen wanneer klanten voor grote maten kiezen of luxe materialen.

Voorbeeld

Stel je verkoopt 40 werken per kwartaal voor ieder €80,-, of 20 items voor €120,-. Dan zal je in het eerste geval €3.200,- verdienen in vergelijking met €2.400,-. We raden aan om een percentage tussen de 20% en 30% in te stellen. Als je werken beginnen te verkopen, experimenteer dan met je marges.

Verdiende commissie wordt elke maand automatisch uitbetaald. De betaling vindt uiterlijk de 15e van de volgende maand plaats. Als je verkoop voor de 15e van de huidige maand heeft plaatsgevonden, dan wordt de commissie in de volgende maand uitbetaald.

Het wordt dan pas de volgende maand uitbetaald, omdat we commissie als het ware twee weken "reserveren". Ook al wordt alles op maat gemaakt en kunnen klanten in principe niet retourneren. Er kan toch een reden ontstaan waardoor een verkoop alsnog niet doorgaat (bijv. annulering van een bestelling voordat het in productie is gegaan).

In je dashboard bij het kopje Overzicht van je verkopen zie je precies wanneer een verkoop uitbetaald wordt. Na uitbetaling vind je in je dashboard onder het kopje facturen de creditfactuur voor je administratie.

Dus stel op 30 november wordt iets verkocht, dan krijg je deze commissie 15 december. Verkoop je iets op 14 december, dan wordt dit 15 januari uitbetaald.

In jouw dashboard vul je je betalingsgegevens in. Je kan zowel zakelijk als particulier verkopen bij Werk aan de Muur. Je kan uitbetaald worden op je bankrekening of op een PayPalrekening.

Ben je regelmatig deelnemer aan het economisch verkeer en heb je dus een btw-nummer? Dan kan je een btw-nummer invoeren. In geval van Nederlandse btw-nummers wordt er incl btw-commissie uitbetaald.

Een compleet overzicht van alle gegevens die verplicht zijn, vind je in je dashboard.

Particulier versus zakelijk

Om te kunnen verkopen bij Werk aan de Muur hoef je geen bedrijf te hebben. Als particulier mag je gewoon verkopen bij Werk aan de Muur!

Het afdragen van btw bij commissie

Ben je regelmatig deelnemer aan het economisch verkeer en heb je dus een btw-nummer? Dan kan je een btw-nummer invoeren. In geval van Nederlandse btw-nummers wordt de commissie inclusief btw uitbetaald en dien je deze btw af te dragen bij je btw-aangifte.
Let op, sinds 1 januari 2020 is de samenstelling van het btw-nummer veranderd. Over je nieuwe btw-identificatienummer heb je een brief ontvangen van de Belastingdienst. Zo niet, dan kun je bij hen je ID opvragen, dit kan via de belastingtelefoon.

Heb je geen btw-nummer, dan wordt de commissie zonder btw uitbetaald en hoef je ook geen btw af te dragen.

Verdiensten opgeven bij de Belastingdienst

Je moet je inkomsten opgeven bij je aangifte. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke verkopers. Of je belasting moet betalen is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Twijfels? Dan adviseren we je om contact op te nemen met een belastingkantoor of belastingadviseur om je te laten voorlichten over de gevolgen voor je belastingaangifte.

Tip: Zorg dat je een deel van je inkomsten apart zet. Hierdoor zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om je inkomstenbelasting te kunnen betalen.

De verdiensten van jou als beeldmaker en de verdiensten van Werk aan de Muur worden opgegeven bij de Belastingdienst

Wij zijn wettelijk verplicht om per kalenderjaar een overzicht te sturen aan de Belastingdienst met daarin de uitbetaalde bedragen aan derden. Per particuliere beeldmaker die belastingplichtig is in Nederland geven wij het bedrag aan uitbetaalde commissie van dat jaar op aan de Belastingdienst. De Belastingdienst matcht deze bedragen met de aangifte op de inkomstenbelasting.

Je kan een werk of serie uploaden in jouw shop. Mag dit werk niet zichtbaar worden voor andere klanten? Je kunt bij het uploaden van een werk aangeven dat dit een privé-werk is.

Bij het uploaden van je bestanden kan je aangeven dat dit een privé-werk is.

Dit kan je perfect gebruiken wanneer je een foto als print wil verkopen, maar geen rompslomp eromheen wil. Denk hierbij aan fotoshoots die je in opdracht doet en de klant wil graag een mooie print afnemen. Of een speciale bewerking voor die ene klant. Zet de foto’s in je shop bij privé werk en klaar ben je! Wij regelen de betaling, de productie en de klantenservice.

Je kan een werk ook privé maken als je het bijvoorbeeld exclusief wil aanbieden. Bijvoorbeeld een speciale actie in je nieuwsbrief of een actie op je Facebookpagina.

Een privé werk is enkel toegankelijk voor mensen met de link naar het werk. Dus iedereen met de link kan het werk openen. De link vind je in je dashboard onder het menu 'privé werken'. Deel de privé link met de klant en de klant kan het werk openen. Iedereen met de link kan het werk openen, dus draag zorg dat je link écht privé houdt.

Nee, dat is momenteel helaas niet mogelijk. We raden je aan het werk te verwijderen en opnieuw te plaatsen. Waarom? Het is geen fijne ervaring voor de bezoeker wanneer een bestaand werk niet beschikbaar is, omdat het ineens privé gemaakt is. Denk aan potentiële klanten die ineens een werk niet kunnen vinden. Of wanneer het werk door Google is geïndexeerd, daarna niet meer bereikbaar is.

Het verdienmodel werkt zoals je gewend bent. Je stelt de marge in, die de eindprijs en jouw commissie bepaalt. De opbrengsten worden automatisch uitbetaald op jouw rekening.

Zie ook ‘Verdienmodel en hoe het werkt’.

Ja, je kan een privé album aanmaken en hierin privé werken plaatsen. Een album maak je aan onder 'albums' in je dashboard. Je kan een werk plaatsen in het gewenste album door het werk te wijzigen en hier het album aan te vinken.

Wil je privé werken plaatsen in een privé album? We raden aan om dan eerst het privé album te maken en vervolgens de werken te uploaden. Zo kan je namelijk direct bij het uploaden het privé album aanklikken.

Je kan ook een privé album aanmaken en hier openbare werken inzetten. Zo kan je voor een klant een selectie van werken maken welke niet openbaar is voor anderen.

Dat hangt af van een aantal factoren.

 • Via de hoofdsite van Werk aan de Muur. Het team van Werk aan de Muur is continu bezig met het vergroten van de bekendheid van het platform. Hiervoor maakt het team gebruik van offline en online marketing. Denk hierbij aan TV programma’s, beurzen, partners, Google Adwords-campagnes enzovoorts. Dit zorgt ervoor dat de website steeds meer bezoekers krijgt, waardoor jij ook een steeds grotere kans hebt gevonden te worden. Deze kans kan je vergroten met duidelijke titels, tags en omschrijvingen bij je werken. Zorg er daarnaast voor dat je bestanden klaar zijn voor productie. Op deze manier kunnen we de bezoekers in een korte doorlooptijd helpen met jouw werk aan hun muur!
 • Jouw eigen shop. Met jouw eigen shop kan je een veel actievere positie innemen wat betreft promotie. Hoe meer aandacht je aan jouw shop geeft, des te meer zichtbaarheid en vindbaarheid. Je bent immers beter bekend. We bieden je veel tools om het makkelijker en leuker te maken! Vind meer informatie over marketing en promotie.

Heb je net een profiel aangemaakt? Geef het ook wat tijd. Het aanbod is groot en iedere bezoeker heeft zijn eigen smaken en voorkeuren. Met aandacht en liefde voor je werken vergroot je de kansen.

Derden zijn in dit geval klanten. Je geeft ons toestemming jouw werk niet direct aan ons te verkopen, maar via ons aan derden. Jouw toekomstige klanten.

Daarnaast werken wij met partners samen om nog meer verkopen te genereren. We zijn bijvoorbeeld aangesloten op een affiliate platform. Dit betekent dat derden onze producten mogen aanbieden en hier een fee voor ontvangen als ze een verkoop genereren. Dit zijn bijvoorbeeld bloggers die een artikel over ons schrijven en daar een aantal werken van ons vermelden. Dit kunnen ook woonblogs zijn. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met winkels als Flinders en Eijerkamp. Echter, dit is altijd onder de naam Werk aan de Muur en je zal van een verkoop via een partner altijd op de gebruikelijke manier van op de hoogte worden gebracht.

Wat ook leuk is om te weten, is dat we bij iedere verkoop vermelden hoe de klant bij jouw werk terecht is gekomen! Denk aan social media, via Google of via dus een partner.

Ja dat kan zeker. We vragen geen exclusiviteit. Houd er wel rekening mee dat wanneer je werk op een andere site aanbiedt, je dezelfde prijzen hanteert!

Dat is niet mogelijk. We hebben er bewust voor gekozen om deze keuze aan de consument over te laten. Zo kan deze zelf kiezen wat het beste in het interieur of bij de begroting past. De beleving is hierbij consistent, ieder werk op de site kan je in alle maten (passend bij de verhouding uiteraard) en materialen bestellen. Vanuit consumentenperspectief zou het dan ook vervelend zijn dat sommige werken niet op bepaalde materialen of formaten verkrijgbaar zijn.

De keuze voor het materiaal heeft ook eigenlijk niet met kwaliteit te maken. Op alle materialen die we aanbieden kunnen we scherp en met mooie kleuren printen. Het is een smaak- en budgetkeuze van de consument.

Wanneer je eigen werk wilt bestellen, kun je dit altijd laten weten. Dan maak ik een aangepaste offerte voor je. Neem even contact met ons op! Mail naar community@werkaandemuur.nl

Op dit moment hebben wij (nog) geen sample pakketje van onze materialen. Dit komt omdat wij veel verschillende materialen aanbieden en een grote community hebben van beeldmakers. Het staat wel op ons wensenlijstje.

Met onze materialenpagina's proberen we de materialen zo goed mogelijk te laten zien met foto's en video's.

We kunnen geen kant-en-klaar antwoord geven over wat goed verkoopt. We hebben een grote diversiteit aan bezoekers en de werken die verkocht worden zijn dus ook super divers.

Jaarlijks publiceren we wel op het forum een jaaroverzicht met de groei van verkopen, welke werken het beste verkocht zijn, voor zowel Nederland als Duitsland, groei van websitebezoeken etc. Het is het belangrijkste dat je vooral werken maakt die je zelf het leukste vindt om te maken. Dit zie je terug in het eindresultaat, wat de klant ook kan waarderen!

Vanwege nieuwe privacywetgeving mag je onder de 16 geen shop aanmaken. Wel kunnen bijvoorbeeld je ouder(s) / verzorger(s) een account aanmaken met hun persoonlijke gegevens en betaalinformatie en kun je wel jouw eigen naam als shopnaam gebruiken.

Het is niet mogelijk om i.p.v percentage te kiezen om commissie in euro's in te stellen. We hebben gekozen voor een percentage omdat de commissie in verhouding blijft met wat er verkocht is. Een fotoprint kent een lagere commissie omdat de totale waarde ook lager is, bij een groot formaat acrylglas verdien je weer meer. Doordat we in alle formaten en materialen printen, vinden we dat de meest geschikte toepassing.

We zijn momenteel nog niet actief op de Engelse markt. Dit heeft te maken met focus. Een Engelse website vraagt om onderzoek naar een veel grotere, nieuwe markt, met meer concurrentie, omdat je niet alleen Engeland gaat bedienen, maar ook de VS, Australië en Canada. Als we onze website nu al Engelstalig zouden maken, dan zijn we ineens ook (goed) vindbaar voor mensen uit Engelstalige landen. Bij die mensen wekken we dan de indruk dat ze nu al bij ons kunnen bestellen, terwijl bijvoorbeeld de verzendkosten naar die landen op dit moment nog erg hoog zijn. En dat is een (vervelende) bezoekerservaring die we willen voorkomen.

Geen zorgen! Jouw commissie zal eerst terug naar onze rekening worden geboekt. Wanneer we dit hebben ontvangen, krijg je hier bericht van. Pas je gegevens aan en je commissie wordt in de volgende ronde uitbetaald op je correcte rekening.

Ben je ingeschreven bij de KVK en verkoop je zakelijk bij Werk aan de Muur? Geef dan je btw-nummer aan in je dashboard. Val je onder de KOR-regeling? Als je geen btw-nummer opgeeft, krijg je creditfacturen van ons zonder btw.

Om te kunnen ondernemen bij Werk aan de Muur hoef je geen bedrijf te hebben. Als particulier mag je gewoon verkopen bij Werk aan de Muur!

Dit is afhankelijk van het soort werk wat je maakt. We maken onderscheid tussen:

Een digitaal bestand dient minimaal te voldoen aan de volgende specificaties:

  • TIFF (met ZIP compressie) of JPEG (in maximale kwaliteit) bestand.
  • Kleurprofiel: Adobe RGB (of sRGB).
  • Resolutie van het bestand minimaal 12 megapixel.
  • Bij voorkeur werken met een standaard verhouding (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc).
  • Geen randen (witranden, of sierranden).
  • Voeg geen bedrijfsnaam, copyright melding, of logo’s toe (een handtekening in een schilderij is overigens wel toegestaan).

Voor alle informatie over onze technische eisen. Klik hier.

In je account upload je digitale bestanden. Deze digitale bestanden worden gebruikt om het werk dat de klant bestelt te printen. Het is dus van groot belang dat deze in de allerhoogste kwaliteit zijn. De reden hiervoor is dat jouw werk zowel als klein formaat fotoprint, of wandvullend als behang te koop is.

Een digitaal bestand dient minimaal te voldoen aan de volgende specificaties:

 • TIFF (met ZIP compressie) of JPEG (in maximale kwaliteit) bestand.
 • Fotografeer met een systeemcamera of spiegelreflex met minimaal een micro 4/3 sensor.
 • Kleurprofiel: Adobe RGB (of sRGB).
 • Resolutie: minimaal 12 megapixel (en korte zijde groter dan 2500 pixels).
 • Bestanden tot 150 mb kunnen worden geüpload.
 • Bij voorkeur werken met een standaard verhouding (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc).
 • Geen randen (witranden, of sierranden).
 • Voeg geen bedrijfsnaam, copyright melding, of logo’s toe (een handtekening in een schilderij is overigens wel toegestaan).
 • Exporteer in Photoshop of Lightroom het bestand inclusief kleurprofiel.
 • Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel.

Het is dus van groot belang dat jouw digitale bestanden van de allerhoogste kwaliteit zijn. Hoe je daarvoor kan zorgen, en waar je op moet letten, is afhankelijk van het soort werk dat je aanbiedt. Zijn je originele werken niet digitaal (denk aan schilderijen, graffiti, tekeningen en meer), dan moet je deze digitaliseren. We maken onderscheid tussen:

 • Foto's
 • (Niet-digitale) gemaakte schilderijen en tekeningen
 • Illustraties en overige digitale bestanden

Dat is niet mogelijk. We hebben er bewust voor gekozen om deze keuze aan de consument over te laten. Zo kan deze zelf kiezen wat het beste in het interieur of bij de begroting past. De beleving is hierbij consistent, ieder werk op de site kun je in alle maten (passend bij de verhouding uiteraard) en materialen bestellen. Vanuit consumentenperspectief zou het dan ook vervelend zijn dat sommige werken niet op bepaalde materialen verkrijgbaar zijn.

In het kort: Je foto’s zijn met een micro 4/3 of spiegelreflex geschoten in RAW in de hoogste resolutie, met een zo laag mogelijke ISO, nabewerkt in een RAW converter, scherp, goed belicht, bevatten geen ruis en chromatische aberratie.

 • Fotografeer met minimaal een systeemcamera (micro 4/3) of spiegelreflex.

Alleen foto's gemaakt met een spiegelreflex of systeemcamera zijn goed genoeg om aan te bieden. Foto's gemaakt met een compactcamera, een action-camera (GoPro, etc.), drone (DJI, etc.) of een telefoon voldoen niet aan de eisen. De reden hiervoor is dat de sensoren van deze camera’s te klein zijn en niet voldoende detail opslaan.

 • Je fotografeert in RAW

Ondanks dat camera’s steeds beter worden, moeten foto’s nabewerkt worden. Met een foto direct uit de camera, doe je de foto tekort. Een foto schiet je met je camera, maar maak je met nabewerking. Foto’s schiet je in RAW formaat.

Nabewerken houdt niet in dat je extreme bewerkingen gaat doen. Nabewerken moet je meer zien als digitaal ontwikkelen. Je past de kleurtemperatuur aan, stelt de belichting iets beter bij, etc. etc.

Meer over het verschil tussen RAW en JPG lees je bij VinkAcademy.

 • Fotografeer met een zo laag mogelijke ISO

Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis je kan verwachten. Controleer de ruis in je bestand en verwijder deze zo veel mogelijk. Ruis wordt later op deze pagina nog besproken.

 • Je bewerkt in een RAW converter als Lightroom, of Camera RAW

Digitaal ontwikkelen doe je zoveel mogelijk in Lightroom of Camera RAW.

 • Snijd je foto bij in vaste verhouding

Wil je de compositie van je foto achteraf aanpassen, snijd (crop) je foto dan in vaste verhoudingen (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc). Let er op dat je aan de minimale resolutie eis blijft voldoen!

 • Houd je histogram in de gaten

Niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook tijdens het bewerken houd je je histogram in de gaten zodat je een werk hebt wat niet onder- of overbelicht is. Meer inhoudelijke informatie over hoe je een histogram leest vind je bij VinkAcademy.

 • Herken en verwijder ruis

Onze ervaring leert dat kopers vaak een werk zonder ruis aan de muur willen hebben. Ruis zorgt vaak voor een drukke afbeelding die vaak ongewenst is. Controleer na het importeren van je foto's in je RAW converter als eerste de ruis en verwijder deze wanneer aanwezig.

 • Herken en verwijder chromatische aberratie

Chromatische aberratie herken je aan groene, paarse of roze randjes rondom objecten in je foto. Deze zijn eenvoudig te verwijderen in de nabewerking. Lees meer over chromatische aberratie, en het verwijderen ervan.

 • Check de kwaliteit op 100%

Na elke stap in je bewerking zoom je in op 100% en bekijk je wat het effect is op de bewerking. Sommige bewerkingen kunnen veel ruis tot gevolg hebben. Het is dus van belang om in je systeem te krijgen om even in te zoomen op 100% en details van je foto goed in de gaten te houden.

 • Verklein (en vergroot!) je foto’s niet

Houd bij het exporteren van de foto’s de bestandsgrootte aan zoals hij is, en verklein je foto niet. Wat ook zeer belangrijk is, is dat je je foto’s niet vergroot. Bij het vergroten van de foto gaat de kwaliteit hard achteruit!

Ondanks dat deze camera goede functies heeft, valt deze onder een compact camera. Door het commercieel aanbieden van je foto's en dat wij met prints werken, is de reden dat wij anders kijken naar de technische eisen van een camera. Naast een spiegelreflex camera is ook een systeemcamera toegestaan. Het type sensor in deze camera is Exmor RS CMOS-sensor type 1.0 (13,2 mm x 8,8 mm). Wij rekenen pas camera's goed vanaf de 'Four Thirds system'.

Tips voor het fotograferen van je niet-digitale werken:

Bij het fotograferen van je werken is het van belang dat het werk egaal belicht, ruis-vrij en zo scherp mogelijk wordt.

 • Zorg voor egaal licht
  • Schiet bijvoorbeeld buiten, onder een subtiel wolkendek. Een felle zon zorgt weer voor te hard licht.
 • Schiet met een zo laag mogelijke ISO
  • Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis de foto zal bevatten. We vragen om digitale bestanden met nagenoeg geen ruis.
 • Gebruik een klein diafragma
  • Hoe kleiner het diafragma (hoge f/ waarde), hoe scherper de foto zal zijn.
 • Gebruik een statief
  • Als je met een lage ISO en een klein diafragma schiet, zul je een lagere sluitertijd nodig hebben om het werk goed belicht te krijgen. Dit kun je eigenlijk niet fotograferen door de camera in je hand te houden. Gebruik dus een statief.
 • Gebruik mirror-lockup, en zelfontspanner
  • Stel op je camera mirror-lock in. Dit houdt in dat de spiegel van je camera al omhoog klapt voordat de foto gemaakt wordt. De klap die de spiegel maakt kan er voor zorgen dat je camera beweegt en dit kun je terug zien in de foto.
  • Schiet de foto met de zelfontspanner ingesteld. Jouw hand kan er voor zorgen dat de camera ook lichtjes kan bewegen. Door de zelfontspanner in te stellen, elimineer je mogelijke bewegingen.

Bij kleinere schilderijen of tekeningen kun je het beste gebruik maken van een scanner op de hoogste kwaliteit.

Maak gebruik van de diensten van een winkel of drukkerij die verstand heeft van het digitaliseren. Past je werk niet onder een scanner, fotografeer het werk met een digitale spiegelreflex. Bekijk voordat je aan de slag gaat de technische eisen, zodat je weet waarmee je rekening kunt houden.

Als je je werk gaat scannen of fotograferen, dan zie je vaak nog wat van de omgeving erbij. Snij het werk uit, zodat enkel het werk te zien is. Let op dat je zo min mogelijk snijdt en dat je de vaste verhoudingen van het werk behoudt (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc.).

In het kort: Je bestanden zijn in hoge resolutie gemaakt in Adobe Photoshop, Illustrator of Indesign.

 • Zet je werk om naar JPEG, in geval van vector bestanden

Is je werk van origine een vector, zet deze dan om naar JPEG in een hoge resolutie. Ga voor minimaal 12 megapixel (in geval van vierkante werken is dit (ongeveer) 3500 x 3500 pixels, of bij 3:2 4000 x 3000). Groter dan 12 megapixel kan altijd!

Zorg ervoor dat je altijd de originele bestanden bewaart! In het geval van foto’s is dat het RAW bestand met eventuele bijbehorende bewerkingen en voor digitaal beeld het originele vector bestand. Het gebeurt wel eens dat klanten om een speciale nabewerking vragen die we dan in overleg met jou als beeldmaker graag willen uitvoeren. Voor het beste resultaat moet zo’n bewerking uiteraard op het origineel worden uitgevoerd. Het kan ook zijn dat je zelf op een later moment bedenkt dat een foto toch iets lichter of donkerder moet zijn. Ook dan is het belangrijk dat deze wijziging vanuit het origineel wordt gedaan, en niet vanuit een al geëxporteerd .JPG bestand.

Deze werken kun je helaas niet in je profiel/ shop aanbieden. Hoe mooi het werk ook is, dan is dat helaas het gevolg. Bied je alsnog het werk aan, dan kan het voorkomen dat iemand het werk koopt en wanneer blijkt het niet te voldoen aan onze eisen, dan moeten de klant teleurstellen. En dat wil natuurlijk niemand!

Stel jezelf steeds de volgende vragen bij het uploaden van je werk:

 1. Is dit werk geschikt als kunst voor aan de muur? Kortom, blijf wel beschaafd.
 2. Zouden klanten bereid zijn om dit werk te kopen? Voorbeeld: Misschien heb jij een erg mooie herinnering aan een bepaalde vakantiefoto, maar wees kritisch en vraag jezelf af of anderen bereid zijn ook die foto te kopen en aan de muur te hangen.
 3. Schend je geen rechten met dit werk? Lees meer over de rechten van anderen.
 4. Is mijn afbeelding origineel genoeg? We raden je aan om even naar de collecties te kijken waar jouw werk in past. Stel je hebt een foto van de Domtoren in Utrecht gemaakt, maar er is al een collectie met 100 foto’s van de Domtoren, vraag je jezelf dan af of het zin heeft jouw werk te uploaden.

Kortom, kijk zelf ook kritisch naar je werken. Verplaats je even in de koper en vergroot de kans op verkoop.

Ja en nee.

Tijdens het uploaden controleert het uploadsysteem automatisch:

 • Of je camera voldoet aan de technische eisen

Werken die gemaakt zijn met een camera die niet voldoet aan de eisen, worden niet in je shop geplaatst. In een rode balk wordt hierop gewezen. De kleur rood van de feedback geeft aan dat het niet zichtbaar is op het platform.

Tijdens het uploaden geven we automatisch feedback met hints over:

 • Of het werk geen hoge ISO heeft en herinneren we je eraan of het werk vrij van ruis is.
 • Of de sluitertijd niet te lang is voor de gekozen focal length (zoom).
 • Of het werk een kleurprofiel bevat. Exporteer in Photoshop of Lightroom het bestand dus inclusief kleurprofiel.

We geven hints en kunnen dit niet automatisch controleren op kwaliteit. De hints worden gegeven in een gele balk. Hierbij gaat het dus om hints, zodat je je werken nog eens kunt checken.

We maken een uitzondering bij privé-werken, omdat dit in opdracht is en de klant vaak al op de hoogte is van de kenmerken van de foto.

We onderscheiden twee meldingen:

 • De gele gekleurde opmerkingen zijn vriendelijk bedoelde hints. Zie het als extra controles en/of waarschuwingen.
 • De rood gekleurde opmerkingen zeggen dat er iets mis is met je foto('s). Ze voldoen niet aan onze minimale eisen. Deze worden dan ook niet getoond in je shop en/of uploaden.

Nee, helaas niet. We controleren bij het uploaden enkel of je camera voldoet aan de eisen.

We kunnen tijdens het uploaden niet controleren of:

 • Het werk scherp is;
 • Er geen ruis in zit;
 • Of er geen sensorvlekken in het werk zitten;
 • Of de bewerking niet extreem is, waardoor bepaalde details dichtlopen;
 • Of de foto niet bewogen is;
 • Of je geen rechten schendt.

Dit zijn zaken waar jij zelf tijdens het bewerken van je werken zeer secuur op moet letten!

De feedback is een gele melding, dat betekent dat het een hint is om nog eens goed naar je werk te kijken.

Als er geen kleurprofiel in het werk zit, dan moeten wij een keuze maken welke kleuren we toepassen. Zonder profiel gaat de printer aannames doen, en weet je dus niet 100% zeker of de kleuren wel zo uitkomen zoals jij ze bedoeld hebt.
Bij de export in Photoshop of Lightroom kun je de kleurprofiel aanvinken, zodat het te vinden is bij je fotobestand.

Bij dia beelden geven bepaalde onderwerpen (zoals mensen en stad) het tijdsbeeld weer. Zodoende is het voor de kijker/klant zichtbaar dat het om een retro foto gaat. Wanneer dit niet geheel is vast te stellen, kan de korrel die zichtbaar is in de analoge foto, als ruis worden opgevat. Wij adviseren om ruis weg te halen uit foto's omdat wij steeds groter afdrukken (denk aan wandvullend behang en grote maten als 160-180cm breed). Wat een kleine korrel lijkt, wordt dan een grove onduidelijkheid.

Bij een dia scanner is het belangrijk om de hoogste instelling te gebruiken. Als dit al de hoogste instelling is, zou je navraag kunnen doen bij een printshop of camerashop, mogelijk hebben zij middelen om op hoge resolutie in te scannen. Hierin gelden onze standaard technische eisen.

Tip: geef in je omschrijving van het werk aan dat het gaat om een analoge foto. Dan is de klant hier van op de hoogte.

Het ICC-kleurenprofiel is een hint wat ons uploadsysteem heeft gespot bij je werk.

Als er geen kleurenprofiel in het werk zit, dan moeten wij een keuze maken welke kleuren we toepassen. Zonder profiel gaat de printer aannames doen, en weet je dus niet 100% zeker of de kleuren wel zo uitkomen zoals jij ze hebt bedoeld.

Bij de export in Photoshop of Lightroom kun je het kleurenprofiel aanvinken, zodat het te vinden is bij je fotobestand. Kies hierbij voor sRBG of Adobe RGB.

We onderscheiden camera's op basis van sensor grootte. Bijna alle drones hebben erg kleine sensoren, en leveren hierdoor foto's met veel minder detail. Aangezien wij een aantal wand-vullende materialen hebben in onze collectie, is detail voor dus erg belangrijk!

Ondanks dat wij drone foto's zelf ook erg gaaf vinden, is op dit moment onze ervaring dat 90% van de drones nog niet goed genoeg is voor de formaten die wij printen. Voor het commercieel aanbieden van je foto's via ons, laten wij pas camera's toe met een sensor vanaf Four Third.

Op onze website geldt als het ware het principe van 'what you see is what you get' principe. De klant kan er dus vanuit gaan dat het werk zoals ze het op het scherm zien onder normale omstandigheden, zo goed mogelijk overeen moet komen met de afdruk.

Wij werken met gekalibreerde schermen om zo goed mogelijk de originele kleuren van het werk te evenaren. Elk materiaal is verschillend en wij leveren jouw werk dus ook verschillend aan bij onze producenten.
Als beeldmaker hoef je hier geen rekening mee te houden. Wij zorgen ervoor dat dit op de juiste manier gebeurd.

Voor het correct hanteren van de kleuren, is het belangrijk dat je ICC-kleurenprofiel aan je werken hangt. Als er geen kleurenprofiel in het werk zit, dan moeten wij een keuze maken welke kleuren we toepassen. Zonder profiel gaat de printer aannames doen, en weet je dus niet 100% zeker of de kleuren wel zo uitkomen zoals jij ze bedoeld hebt.

Bij de export in Photoshop of Lightroom kun je het kleurprofiel aanvinken, zodat het te vinden is bij je fotobestand. Kies hierbij voor sRBG of Adobe RGB.

Het type sensor moet boven 'Four Thirds' uitkomen:

We hebben zorgvuldig gekeken naar verschillende factoren en hierbij gekozen om een minimum sensorgrootte vanaf Four Thirds te hanteren. Daaronder is de hoeveelheid ruis en gebrek aan detail vaak gewoon te groot.
Bij het stellen van een grens zal er altijd een geval zijn dat er net wel of juist net niet binnen valt. Dat is vervelend, maar ook een weloverwogen afweging die we hebben gemaakt. Het zou niet te doen zijn om honderden beelden per dag handmatig te controleren, en op de lange termijn zijn we er van overtuigd dat de huidige opzet de kwaliteit van het hele platform ten goede komt.

DPI (of beter PPI) hoef je niet in te stellen want het is geen waarde. Het gaat vooral om het aantal pixels.

DPI zegt alleen iets met de afmetingen in centimeters erbij. Een bestand kan wel 300 DPI zijn maar slechts 2 bij 3 centimeter; dan is het, in aantal pixels uitgedrukt, toch een heel klein bestand dat je hooguit op postzegelformaat kunt afdrukken.

Eén van onze eisen is dat de resolutie van de foto minimaal 12 MP (megapixels) is. Een andere eis is dat de kortste zijde groter is dan 2500 pixels.

Als je het aantal pixels van de kortste zijde en van de langste zijde met elkaar vermenigvuldigt, dan moet je boven de 12.000.000 pixels (12 megapixels) uitkomen. Heb je een foto van bijvoorbeeld 4000x3000 pixels, dan kom je op een resolutie van 12 MP. Wanneer je foto dus nog steeds boven de 12 MP uitkomt, kun je deze uploaden in je shop.

Ga je foto niet kunstmatig verkleinen of vergroten door bv het aantal pixels aan te passen. Mocht je werk op een groot formaat verkocht worden, dan hebben wij zelf geschikte plugins in Photoshop om te vergroten.

Het is niet toegestaan werken te uploaden die:

 • Inbreuk maken op de auteursrechten, intellectuele eigendomsrechten, portretrecht of andere publicatie- of privacyrechten van derden;
 • Pornografische, beledigende of anderszins onwettige of immorele inhoud bevatten.
 • Onwettige of gewelddadige handelingen bevatten;
 • Wreedheden of geweld tegenover dieren bevatten;
 • Aanzetten tot frauduleuze handelingen of aanleiding geven tot misleidende advertenties of oneerlijke concurrentie; of
 • Inbreuk maken op de wet, statuten of regelgeving.

Wat betreft vrij artistiek werk kun je bij ons alle kanten uit. Subtiel en erotisch naakt is toegestaan tot een bepaalde grens. Lees hiervoor verder bij het punt wat er niet is toegestaan om te uploaden.

Als je werken binnen het thema 'naakt' gaat uploaden, is het belangrijk om hierin tags mee te nemen als 'naakt' 'erotisch' etc. Dit is namelijk van belang, omdat wij op sommige platformen waar wij adverteren (zoals Facebook en Google), dit soort soort beelden niet terug mogen laten komen. Deze worden gefilterd op basis van de tags, zodat het elkaar niet kruist.

Hierbij merken we dat donkere foto's commercieel minder interessant zijn en dat wanneer het geheel frisser is, dit waarschijnlijk sneller aanspreekt.

Zorg er altijd voor dat je jouw camera juist instelt en kiest voor de RAW setting. Een RAW foto zorgt ervoor dat wanneer je met jouw foto aan de slag gaat in het nabewerken je meer "ruimte" hebt voor bewerkingen. Daarnaast weet je zeker dat je altijd in de hoogst mogelijk resolutie foto's maakt.

Meer over het verschil tussen RAW en JPG lees je bij VinkAcademy.

Bij het maken van je foto is het van belang dat je goed scherp stelt op het onderwerp dat je wilt afbeelden. Je kunt op vele manieren scherpstellen en ook bij iedere camera zijn er verschillende ondersteunende opties hierin. Automatisch of op de hand instellen? Kies zelf welke manier hierin het prettigste werkt.

Er zijn vele fotografie stijlen waarbij ieder ook een bepaalde manier van scherpstellen heeft. Het gaat erom dat jij bepaalt welk punt in je foto de focus heeft. Zorg wel dat er in elk geval één punt/onderwerp scherp is.

Door de wand-vullende materialen die wij aanbieden, kan het dus voorkomen dat jouw foto op een groot formaat bij iemand thuis komt te hangen. Je wilt dan wel het onderwerp goed van de muur afspringt!

Fotografeer met een zo laag mogelijke ISO. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis je kan verwachten. Controleer de ruis in je bestand en verwijder deze zo veel mogelijk. Ruis wordt later op deze pagina nog besproken.

Chromatische aberratie herken je aan groene, paarse of roze randjes rondom objecten in je foto. Deze zijn eenvoudig te verwijderen in de nabewerking. Lees meer over chromatische aberratie, en het verwijderen ervan.

Ruis kun je zien als een korrel die over de gehele foto terug te zien is. Dit ontstaat met een (te) hoge ISO en ook met bepaalde bewerkingen.

Onze ervaring leert dat kopers vaak een werk zonder ruis aan de muur willen hebben. Ruis zorgt vaak voor een drukkere afbeelding, wat vaak ongewenst is.

De klant ziet natuurlijk een veel kleinere afbeelding op de website, en ondanks dat er een zoomfunctie beschikbaar is, is een flinke korrel vaak alsnog niet zichtbaar. Wanneer een klant je werk als behang of ander flink formaat zou willen bestellen, is de verwachting dat het om een hetzelfde beeld gaat dat gelijk is aan de website. Bij een vergroting wordt de ruis namelijk een stuk opvallender.

Controleer na het importeren van je foto's in je RAW converter als eerste de ruis en verwijder deze wanneer aanwezig.

Houd bij het exporteren van de foto’s de bestandsgrootte aan zoals hij is, en verklein je foto niet. Wat ook zeer belangrijk is, is dat je je foto’s niet vergroot. Bij het vergroten van de foto gaat de kwaliteit hard achteruit!

Mocht je werk op een groot formaat verkocht worden, dan hebben wij zelf geschikte plugins in Photoshop om het werk te vergroten.

Komt je foto niet boven de 12 megapixels uit? Ga dan terug naar je originele bestand om te checken of deze boven de 12 MP uitkomt, zodat je eventueel een andere uitsnede kunt maken.

Wil je de compositie van je foto achteraf aanpassen, snijd (crop) je foto dan in vaste verhoudingen (1:1, 2:1, 3:2, 4:3, etc.). Let er op dat je aan de minimale resolutie eis blijft voldoen!

Houd je histogram in de gaten, niet alleen tijdens het fotograferen, maar ook tijdens het bewerken, zodat je een werk hebt dat niet onder- of overbelicht is. Meer inhoudelijke informatie over hoe je een histogram leest, vind je bij Vink Academy.

Hiermee bedoelen we een bedrijfsnaam, copyright melding, logo, handtekening en/of watermerk. Bij ons is het niet toegestaan om dit te verwerken in de foto zelf.

Het printen van het logo van de beeldmaker op de voorkant kiezen we bewust niet, omdat we merken dat onze klanten dat gewoonweg niet willen. Bij een schilderij of bij digital art zien we dat overigens anders. Daar is een handtekening vaak onderdeel van het werk en vinden we het geen probleem.

Ja, dit is mogelijk, mocht het om een .TIFF gaan waarvan de grootte over de 200 MB gaat, zou je deze kunnen omzetten naar een .JPG. Het bestand komt dan aanzienlijk lager uit in MB's. Belangrijk is wel bij het 'opslaan als', de kwaliteit op maximaal staat.

Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel. Wil de klant toch graag een andere variant, dan kunnen ze dit eenvoudig bij de bestelling aangeven.

Foto's gemaakt met een compactcamera, een action-camera (GoPro, etc.), de meeste drones (DJI, etc.) of een telefoon voldoen niet aan de eisen. De reden hiervoor is dat de sensoren van deze camera’s te klein zijn en niet voldoende detail opslaan. Wij laten pas camera's toe met een sensor vanaf Four Third.

Onze ervaring leert ons dat de sensor van een spiegelreflex- of systeemcamera niet alleen groter is, in de meeste gevallen geeft de sensor van deze camera's ook een beter beeld. Vandaar dat we deze grens hebben gesteld dat er tenminste een spiegelreflex- of systeemcamera vereist is.

Natuurlijk gaat het om de combinatie van enerzijds deze minimale camera eisen, maar anderzijds ook hoe je met de camera omgaat. Zie onze beeldkwaliteit eisen hierboven.

Een witte (of een andere gekleurde) rand is niet toegestaan op ons platform, omdat niet alle materialen hiervoor geschikt zijn. Denk hierbij aan witranden, sierranden of lijsten. Om verwarring te voorkomen hebben we besloten randen niet toe te staan.

Bewerk het bestand, zodat de kleuren gelijk zijn. Bij het digitaliseren van je werken kunnen kleuren anders worden dan je hebt bedoeld. Trek de kleuren bij in bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Zorg dat je bij het bewerken van je afbeeldingen de kwaliteit in de gaten houdt, en geen ruis toevoegt.

Is je werk van origine een vector, zet deze dan om naar JPEG in een hoge resolutie. Ga voor minimaal 12 megapixel (in geval van vierkante werken is dit (ongeveer) 3500 x 3500 pixels, of bij 3:2 4000 x 3000). Groter dan 12 megapixel kan altijd!

Zorg voor een unieke foto. Upload niet dezelfde foto in 5 verschillende variaties, denk aan zowel zwart/wit als kleur. Kies zelf je voorkeur. We willen ons assortiment zo aantrekkelijk mogelijk presenteren aan de klant, en niet alles dubbel.

In het kort, nee. Allereerst moet je de eigenaar zijn van het bestand, de rechten tot het bestand hebben of een bestand hebben wat commercieel gebruik toestaat. Daarnaast moet je ook het recht tot verkoop hebben van hetgeen er afgebeeld staat. Het werk mag geen inbreuk maken op de rechten van iemand anders. Dit kan een auteursrecht, maar ook een portretrecht zijn. Ook mag het werk geen rechten schenden. Klinkt allemaal ingewikkeld he? No worries, door het lezen van een paar artikelen ben je helemaal op de hoogte van de wetgeving!

Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor het werk dat je aanbiedt op ons platform. Zorg er dus voor dat je de juiste rechten hebt om de afbeeldingen te mogen verkopen.

Het is in ieder geval niet toegestaan werken te uploaden die:

 • Inbreuk maken op de auteursrechten, intellectuele eigendomsrechten, portretrecht of andere publicatie- of privacyrechten van derden;
 • Pornografische, beledigende of anderszins onwettige of immorele inhoud bevatten.
 • Onwettige of gewelddadige handelingen bevatten;
 • Wreedheden of geweld tegenover dieren bevatten;
 • Aanzetten tot frauduleuze handelingen of aanleiding geven tot misleidende advertenties of oneerlijke concurrentie; of
 • Inbreuk maken op de wet, statuten of regelgeving.

Je moet de eigenaar zijn van het bestand, de rechten tot het bestand hebben of een bestand hebben wat commercieel gebruik toestaat. Daarnaast moet je ook het recht tot verkoop hebben van hetgeen er afgebeeld staat. Het werk mag geen inbreuk maken op de rechten van iemand anders. Dit kan een auteursrecht, maar ook een portretrecht zijn. Ook mag het werk geen rechten schenden. Bij het uploaden van je werken bij Werk aan de Muur ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Dit betekent onder andere dat:

 1. Werk aan de Muur het recht behoudt voor Werk waarvan vermoed wordt dat Beeldmaker hier niet de auteursrechthebbende van is, noch een juiste licentie voor heeft, althans het Werk anderszins onrechtmatig is, uit de Shop en van de website en servers te verwijderen en verwijderd te houden.
 2. Werk mag niet in strijd zijn met auteursrechten of andere rechten van intellectuele eigendom, portretrecht en andere bepalingen van dwingend recht;
 3. Beeldmaker dient ofwel auteursrechthebbende van het werk te zijn, ofwel in het bezit te zijn van de juiste licentie om het werk door Werk aan de Muur te doen verkopen.
 4. Bekijk alle algemene voorwaarden.

Kortom, het is jouw verantwoordelijkheid als beeldmaker om alleen werken bij ons aan te bieden waarvan je de juiste rechten hebt. Zorg ervoor dat je je hierin verdiept en dat je kunt aantonen dat je de juiste rechten hebt.

Dat weet je door je even goed te verdiepen op dit gebied. Om je op weg te helpen delen we hier algemene informatie, bronnen, en tips.

Let op: Onderstaande opsomming zijn voorbeelden en zijn niet toereikend wat betreft alle wetten & regelgeving.

Auteursrecht

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” - Overheid.nl, 2018

Auteursrecht wordt vaak ook wel copyright genoemd. Het recht ontstaat zelf en hoeft dus niet aangevraagd of geregistreerd te worden. Het zonder toestemming van de maker openbaar maken en verveelvoudigen van een auteursrechtelijk beschermd werk is in principe dus niet toegestaan. Maar er zijn uitzonderingen (let op: we hebben er een aantal uitgekozen die het meest relevant zijn, lees alle uitzonderingen hier).

 • Ideeën: Auteurrecht rust niet op een idee. Het moet gaan om een praktische uitwerking.
 • Stijlen: Een bepaalde stijl is niet beschermd. Je mag dus wel de stijl van een andere kunstenaar of ontwerpen overnemen, maar niet specifiek het werk namaken.
 • Licentie: De maker kan een licentie verlenen, of een gedeelte hiervan. Wanneer je dus een licentie hebt voor het verveelvoudigen van het werk, heb je de rechten. De maker mag zelf bepalen of hij toestemming verleent en of hij hier wel of geen vergoeding voor wilt.
 • Uitputting: Is een verveelvoudiging van een werk (bijvoorbeeld een reproductie) eenmaal na toestemming van de maker op de markt gekomen, dan is een latere verkoop van deze verveelvoudiging meestal toegestaan.
 • Overlijden: Het auteursrecht gaat over bij erfopvolging en is vatbaar voor gehele of gedeeltelijke overdracht. Na 70 jaar na overlijden wordt het werk rechtenvrij.

Panoramavrijheid (openbare ruimte)

In artikel 18 van de auteurswet wordt verder ingegaan op auteursrecht met betrekking tot de openbare ruimte. De wet zegt het volgende:

“Als inbreuk op het auteursrecht op een werk [..], dat is gemaakt om permanent in openbare plaatsen te worden geplaatst, wordt niet beschouwd de verveelvoudiging of openbaarmaking van afbeeldingen van het werk zoals het zich aldaar bevindt. [..].” Waar het betreft het overnemen in een compilatiewerk, mag van dezelfde maker niet meer worden overgenomen dan enkele van zijn werken.” - Overheid.nl, 2018

Wat betekent dit nu eigenlijk? Op basis hiervan is het handig om de volgende vragen te stellen:

 • Is jouw werk gefotografeerd op een openbare plaats?
 • Is het een plaats die ‘men in het normale verkeer betreedt?’
 • Wordt de afbeelding/foto weergegeven zoals het zich daar bevindt?

Dat laatste betekent dat er context te zien moet zijn. Het werk mag worden afgebeeld in de context van de omgeving, dus zoals het deel uitmaakt van het stads- of straatbeeld. Maar het werk mag niet zonder toestemming onafhankelijk van dat stads- of straatbeeld worden geëxploiteerd.

De context (de fysieke omgeving) mag niet zo ondergeschikt zijn dat sprake zou zijn van een zelfstandige, uit zijn context gelichte exploitatie; het werk moet een herkenbaar bestanddeel van het straatbeeld zijn. Daarbij komt ook nog dat aan de afbeelding van werken van beeldende kunst strengere eisen kunnen worden gesteld dan aan de afbeelding van gebouwen. Beeldende kunst leent zich immers beter voor zulke afzonderlijke exploitatie leent. Conclusie, het mag dus geen vrijgemaakte afbeelding van het werk zijn, maar een afbeelding inclusief omgeving. Daarom zijn close-ups en slechts gedeeltes van het werk niet toegestaan. Het is dan namelijk niet meer het gehele werk of niet meer het werk zoals het zich aldaar bevindt.

Het is dus niet 100% duidelijk wat precies wel en niet onder deze wet valt. Dus zorg ervoor dat je deze pagina’s even goed doorneemt. Twijfel je? Zet je werk dan niet online om risico’s te vermijden.

Voorbeelden auteursrechtelijke werken

Categorie en voorbeeldenWel of niet toegestaan
Plekken waar een toegangskaart voor nodig is
Voorbeelden: Artis, Pretparken, Musea, sportwedstrijden.

In de meeste gevallen niet toegestaan. Door een toegangskaart aan te schaffen ga je namelijk akkoord met de voorwaarden van de organisatie. Lees deze voorwaarden om te achterhalen wat aangegeven wordt over commerciële doeleinden.

Architectuur
Voorbeelden: gebouwde objecten als de EIffeltoren, de Erasmusbrug, etc.

Ook in dit geval geldt soms dat er een toegangskaart nodig is. Denk aan de Eiffeltoren. Wanneer je een close-up maakt, is dit niet toegestaan. Wanneer het in zijn context gefotografeerd wordt, dan mag het wel.

Voertuigen en transport
Voorbeelden: auto’s, motorfietsen, scooters, vrachtwagens en bussen, vliegtuigen, landbouwmachines, bouwvoertuigen, boten en treinen.

In principe geen probleem. Echter, de Wet Bescherming Persoonsgegevens kan een rol spelen. Een foto kan namelijk herleiden naar de eigenaar. Zorg dus dat er geen persoonlijke gegevens o.i.d. In beeld zijn.

Let daarop ook op logo’s en ander identificerende informatie.

Daarnaast is opnieuw artikel 18 van belang. Afbeeldingen van voertuigen die geïsoleerd zijn of de focus van de afbeelding, zijn onaanvaardbaar voor commercieel gebruik.

Semi-openbare plaatsen
Voorbeelden: NS stations, vliegvelden en metrostations.

Bijvoorbeeld de NS geeft particulieren toestemming om foto’s te maken. Voor commercieel gebruik mogen er geen herkenbare interieurs in beeld zijn. Exteriors zijn aanvaardbaar voor commercieel gebruik als ze geen logo's of andere identificerende informatie bevatten. Ga bij twijfel naar de pagina’s van jouw semi-openbare plaats op zoek naar wat hierover geschreven wordt. Er is veel vindbaar online.

Kaarten
Voorbeelden: landkaarten, wereldkaarten.

Het kan dat deze auteursrechtelijk worden beschermd. Denk bijvoorbeeld aan herkenbare symbolen of componenten die eigen zijn aan de cartograaf.

Standbeelden

Ook bij standbeelden is het belangrijk dat je nagaat of je de rechten beschikt. Moderne standbeelden op een niet openbare plek, vereisen een eigendoms release van de kunstenaar voor commercieel gebruik.

Wanneer een kunstwerk aan de openbare weg of een openbaar toegankelijke plaats te zien is, ga je er van uit dat fotograferen in openbare ruimte is toegestaan. Maar dit botst met het auteursrecht van het kunstwerk zelf. Hiervan is opnieuw sprake van artikel 18. Standbeelden van voertuigen die geïsoleerd zijn of de focus van de afbeelding, zijn onaanvaardbaar voor commercieel gebruik, maar in context wel toegestaan.

Standbeelden in musea mag je niet zomaar gebruiken voor commerciële doeleinden. Kijk in de voorwaarden van het museum wat hierover gezegd wordt.

Graffiti

Inhoud die herkenbare graffiti of straatkunst bevat, inclusief tags, vereist een geldige eigendoms release van de kunstenaar voor commercieel gebruik.

Inhoud die graffiti of straatkunst bevat die geïsoleerd of de hoofdfocus is, mag niet worden gebruikt voor commercieel gebruik.

Let ook op graffiti die gewelddadige/seksistische/racistische teksten bevat. Die zijn sowieso niet toegestaan op het platform van Werk aan de Muur.

Collage’s

De stijl is rechtenvrij. Echter als je een foto bewerkt, bijv. door op te nemen in je collage, berust het auteursrecht nog bij de maker. Dus ook dan moet je zorgen dat je de juiste rechten hebt.

Gebruik bij het zoeken in Google de rechtenvrije optie. En maak gebruik van stocksites waar het toegestaan is om deze te gebruiken in een collage.

Portretrecht

Dit recht is onderdeel van het auteursrecht. Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde ‘portretrecht’. Een portret is een afbeelding waarop een persoon herkenbaar in beeld is gebracht. Dat kan een foto zijn, maar een illustratie of grafische weergave kan ook. Het belangrijkste is herkenning.

Wanneer je deze foto niet in opdracht maakt (en wanneer wel in opdracht, maak dan ook goede afspraken), maar je wilt een foto waar iemand zichzelf op kan herkennen, gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals Werk aan de Muur, dan heb je te maken met portretrecht. Voor juristen is dat dus ook een foto van een gebouw waar een voorbijganger toevallig langsloopt. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een quitclaim, oftewel een formulier waarbij de geportretteerde toestemming geeft voor publicatie. Maar dit is echter niet in alle gevallen voldoende. Dus zorg ook hierbij dat je je goed inleest.

Voorbeelden portret rechterlijke werken

Categorie en voorbeeldenWel of niet toegestaan
Bekende mensen
Voorbeelden: Madonna, David Bowie, the Beatles

Voor het gebruik van portretten van beroemdheden is toestemming nodig van die personen zelf. Denk er ook aan dat de maker van het portret auteursrechten kan hebben, bijvoorbeeld de fotograaf of tekenaar. In dat geval heb je ook toestemming van de maker nodig om het portret te mogen gebruiken.

Portretrecht geldt in Nederland tot tien jaar na het overlijden van de afgebeelde persoon. Andere landen hebben hun eigen regels, bijvoorbeeld de ‘publication rights’ in de Verenigde Staten, met mogelijk ook andere voorwaarden en termijnen.

Dieren

Dieren hebben geen portretrecht. Dit betekent dat de eigenaren van de dieren ook niet hierop kunnen wijzen. Uitzondering zijn wel dieren gefotografeerd in bijvoorbeeld Artis.

Portretfoto’s en straatfotografie

Van poserende mensen tot toevallige passanten die herkenbaar zijn. Ze hebben allemaal portretrecht. Zorg er dus voor dat je toestemming hebt om ze voor commerciële doeleinden te kunnen aanbieden.

Merkenrecht

De betekenis van een merk is volgens artikel 2.1 van het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE) als volgt:

“Als individuele merken worden beschouwd de benamingen, tekeningen, afdrukken, stempels, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking en alle andere voor grafische voorstelling vatbare tekens, die dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden.”

In tegenstelling tot auteursrecht moeten ondernemers hun merk registreren als zij het willen beschermen.

Voorbeelden merkenrechtelijke werken

Categorie en voorbeeldenWel of niet toegestaan
Vlaggen
Voorbeelden: Nationale vlaggen, vlaggen van (voetbal)clubs etc.

Niet toegestaan voor commerciële doeleinden.

Bekende figuren
Voorbeelden: Disneyfiguren, Stripfiguren, Jip en Janneke, Kuifje, Batman, etc.

Maak je gebruik van een bekende (strip)figuur, zoek dan op die desbetreffende figuur wat de rechten ervan zijn.

Het kan namelijk zijn dat je het figuur wel mag gebruiken in een bepaalde context. Of in je eigen aangepaste stijl.

Logo’s
Voorbeelden: Coca Cola, Shell

Meestal niet toegestaan voor commerciële doeleinden. Zoek online op het logo die jij wilt gaan gebruiken.

Emojis

Emojis zoals gebruikt worden door Apple, Facebook etc. mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Fonts
Voorbeelden: Typografie werken, citaten, quotes, titels

Let op, er zijn fonts die niet mogen worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Check goed de voorwaarden.

Trofeëen en awards

Prijzen op festivals, ceremonies en evenementen zijn auteursrechtelijk beschermd, zoals de Oscars, Grammy's, AMA's, Emmy's, enz.

Jij behoudt alle rechten op jouw werk. Je geeft ons een recht tot verkoop voor zolang het werk in jouw shop staat. Verwijder je het werk, dan vervalt ook het recht tot verkoop.

Dit betekent ook dat we jouw werken niet langer gebruiken voor promotie, want daar zouden we onszelf alleen maar de vingers mee snijden, omdat we klanten dan mogelijk moeten teleurstellen. Echter, dit geldt voor nieuwe uitingen. Wij gebruiken geen werken voor uitingen die niet beschikbaar zijn. Wel is het zo dat als we besluiten je werk uit te lichten in ons magazine voor bijvoorbeeld de beurs en je besluit later je shop te sluiten, dan kunnen we het magazine niet meer ongedaan maken.

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.” - Overheid.nl, 2018

Auteursrecht wordt vaak ook wel copyright genoemd. Het recht ontstaat zelf en hoeft dus niet aangevraagd of geregistreerd te worden. Het zonder toestemming van de maker openbaar maken en verveelvoudigen van een auteursrechtelijk beschermd werk is in principe dus niet toegestaan. Maar er zijn uitzonderingen (let op: we hebben er een aantal uitgekozen die het meest relevant zijn, lees alle uitzonderingen hier.

 1. Ideeën: Auteursrecht rust niet op een idee. Het moet gaan om een praktische uitwerking.
 2. Stijlen: Een bepaalde stijl is niet beschermd. Je mag dus wel de stijl van een andere kunstenaar of ontwerpen overnemen, maar niet specifiek het werk namaken.
 3. Licentie: De maker kan een licentie verlenen, of een gedeelte hiervan. Wanneer je dus een licentie hebt voor het verveelvoudigen van het werk, heb je de rechten. De maker mag zelf bepalen of hij toestemming verleent en of hij hier wel of geen vergoeding voor wilt. Lees meer hierover in hoofdstuk 6.
 4. Uitputting: Is een verveelvoudiging van een werk (bijvoorbeeld een reproductie) eenmaal na toestemming van de maker op de markt gekomen, dan is een latere verkoop van deze verveelvoudiging meestal toegestaan.
 5. Overlijden: Het auteursrecht gaat over bij erfopvolging en is vatbaar voor gehele of gedeeltelijke overdracht. Na 70 jaar na overlijden wordt het werk rechtenvrij. Soms weet je niet wanneer de maker overleden is, maar je kunt er grofweg rekening mee houden dat alle werken die nog geen 100 jaar oud zijn, auteursrechtelijk beschermd zijn.

Een bestaand werk mag wel ter inspiratie dienen, wanneer je ver genoeg van het origineel vandaan blijft. Neem het als voorbeeld en maak vooral je eigen werk. Niet alleen door er een eigen stijl aan toe te voegen en het een kleine twist te geven, maar zorg dat het origineel niet meer te herkennen is.

Waar ligt de grens? Sommige hanteren het aantal verschillen, maar het gaat niet om het aantal verschillen, het gaat om het soort verschil. De vraag is of er auteursrechtelijke trekken zijn overgenomen. Wat karakteriseert het ene werk, dat wat je in het andere werk terugziet? Neem gerust een idee of stijl over, maar neem liever niet een bestaand werk als basis. Neem niet over waaraan het oorspronkelijke werk nog te herkennen is en zorg voor veel eigen creativiteit.

In het boek van Charlotte's Law (#contentrecht, 2019) wordt het volgende beschreven over portretrecht:

Dit recht is onderdeel van het auteursrecht. Wie op een foto afgebeeld staat, kan zich soms beroepen op het zogenaamde ‘portretrecht’. Een portret is een afbeelding waarop een persoon herkenbaar in beeld is gebracht. Dat kan een foto zijn, maar een illustratie of grafische weergave kan ook. Het belangrijkste is herkenning.

Houd rekening met in ieder geval de volgende factoren:

 • Het portret dat je gebruikt, is dat door iemand anders vastgelegd? Dan heb je ook te maken met auteursrecht van die foto.
 • Heb je zelf een portret gefotografeerd? Dan is het belangrijk of je nagaat of je dit in opdracht hebt gedaan of niet. Er hangen namelijk verschillende regels aan vast.
 • Staat er iemand afgebeeld op de foto die bekend is, en dus een zakelijk of commercieel belang heeft?

Lees meer hierover op de website van Charlotte's Law.

Dat weten wij niet. Dat hangt af van wat voor afspraken je hebt gemaakt. Bekende personen zullen altijd een commercieel belang hebben. Om die reden hebben ze recht op een redelijk gedeelte van de vergoeding van de winst. Maak dus altijd goede afspraken hierover.

Het is ook mogelijk om van bepaalde bekende personen een licentie aan te schaffen, dat zorgt voor de mogelijkheid het portret in een nieuw werk te verwerken. Zorg voor een licentie met commerciële toestemming.

Dat ligt eraan. Ook al heb je een licentie, check altijd of je het werk ook commercieel mag aanbieden. Let ook op stocksites, zoals Unsplash en Pexels. Zodra werken hierop terecht komen, betekent het automatisch niet dat de auteursrechthebbende dat werk heeft geüpload. Het kan ook ook door iemand zijn geplaatst die het werk heeft overgenomen, zonder bijvoorbeeld toestemming. Doe dus altijd eerst even onderzoek.

Nee hoor dat hoeft niet. Bij het uploaden van beelden geef je aan dat je de juiste rechten hebt van de werken en dus verantwoordelijk bent voor deze werken. Het is natuurlijk wel altijd goed om de bewijslast zelf op te slaan. Mocht er onterecht een claim komen, dan kan je altijd aantonen dat je netjes de juiste rechten in handen hebt.

Dat hangt ervan af. Het is goed om in ieder geval rekening te houden met het volgende:

 • Graffiti is vaak tijdelijk en valt daarmee niet onder panoramavrijheid. Tijdelijke graffiti in context is daarmee niet toegestaan. Tenzij je natuurlijk toestemming hebt van de maker van de graffiti.
 • Streetart in opdracht met een permanent doel valt, dus in context gemaakte foto, wel onder de panormavrijheid.
 • Graffiti kan incidenteel verwerkt staan op de foto. Dit betekent dat het "per ongeluk" op de foto staat, en dus van ondergeschikt belang is in de foto. Niet het hoofdonderwerp.

Meer hierover lees je hier op de blog van Charlotte's law.

Houdt in ieder geval rekening met de volgende factoren:

 • Gebouwen in context vallen in principe onder panoramavrijheid.
 • Bij detailfoto's is het goed dat je toestemming vraagt van de architect of andere auteursrechthebbende.
 • Bekijk de voorwaarden van gebouwen waar je een toegangskaartje voor nodig hebt.
 • Houdt ook rekening met bijvoorbeeld lichtshows van gebouwen. Dit zijn bewegende onderwerpen. Oftewel tijdelijk en niet toegestaan.

Meer informatie lees je hier.

De betekenis van een merk is volgens artikel 2.1 van het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom (BVIE) als volgt:

"Een merk dient ter identificatie van de waren of diensten van een onderneming. Beschermbaar zijn tekens die geschikt zijn om goederen of diensten van een onderneming te onderscheiden van die van andere ondernemingen. Dit kunnen bijvoorbeeld woorden, letters, cijfers, illustraties zijn, maar ook kleuren en geluidstekens."

In tegenstelling tot het auteursrecht moeten ondernemers hun merk registreren als ze het willen beschermen.

Nee in principe niet. Tenzij je natuurlijk een licentie hebt met commerciële toestemming of afspraken hebt gemaakt met de desbetreffende clubs.

In principe wel. Tenzij een vlag speciaal is geselecteerd. Check het dus even voordat je het commercieel aanbiedt.

In principe wel, tenzij je vals geld gebruikt.

Je mag quotes gebruiken, want dit zijn gewoon losse woorden aan elkaar. Tenzij je het combineert met een ander element, zoals een portret of een merk. Dan gelden natuurlijk de regels van het auteursrecht, portretrecht en merkenrecht.

Je mag die niet zomaar gebruiken in je werk. Zorg dus voor een licentie met commerciële toestemming of vraag om toestemming. Je mag je wel laten inspireren door films, maar dan mag de film of mogen de elementen uit de film niet te herkennen zijn of 1 op 1 overgenomen zijn.

Jouw creatie is jouw intellectuele eigendom. Deze wordt beschermd door het intellectuele-eigendomsrecht. Hieronder valt het auteursrecht, octrooirecht of tekeningen- en modellenrecht, maar ook bijvoorbeeld het merkenrecht, handelsnaamrecht en het recht van de uitvoerend kunstenaar." Lees meer hierover.

In artikel 18 van de auteurswet wordt verder ingegaan op auteursrecht met betrekking tot de openbare ruimte. De wet zegt het volgende:

“Als inbreuk op het auteursrecht op een werk [..], dat is gemaakt om permanent in openbare plaatsen te worden geplaatst, wordt niet beschouwd de verveelvoudiging of openbaarmaking van afbeeldingen van het werk zoals het zich aldaar bevindt. [..].” Waar het betreft het overnemen in een compilatiewerk, mag van dezelfde maker niet meer worden overgenomen dan enkele van zijn werken.” - Overheid.nl, 2018

Wat betekent dit nu eigenlijk? Op basis hiervan is het handig om de volgende vragen te stellen:

 • Is jouw werk gefotografeerd op een openbare plaats?
 • Is het een plaats die ‘men in het normale verkeer betreedt?’
 • Wordt de afbeelding/foto weergegeven zoals het zich daar bevindt?

Dat laatste betekent dat er context te zien moet zijn. Het werk mag worden afgebeeld in de context van de omgeving, dus zoals het deel uitmaakt van het stads- of straatbeeld. Maar het werk mag niet zonder toestemming onafhankelijk van dat stads- of straatbeeld worden geëxploiteerd.

De context (de fysieke omgeving) mag niet zo ondergeschikt zijn dat sprake zou zijn van een zelfstandige, uit zijn context gelichte exploitatie; het werk moet een herkenbaar bestanddeel van het straatbeeld zijn. Daarbij komt ook nog dat aan de afbeelding van werken van beeldende kunst strengere eisen kunnen worden gesteld dan aan de afbeelding van gebouwen. Beeldende kunst leent zich immers beter voor zulke afzonderlijke exploitatie leent. Conclusie, het mag dus geen vrijgemaakte afbeelding van het werk zijn, maar een afbeelding inclusief omgeving. Daarom zijn close-ups en slechts gedeeltes van het werk niet toegestaan. Het is dan namelijk niet meer het gehele werk of niet meer het werk zoals het zich aldaar bevindt.

Het is dus niet 100% duidelijk wat precies wel en niet onder deze wet valt. Dus zorg ervoor dat je deze pagina’s even goed doorneemt. Twijfel je? Zet je werk dan niet online om risico’s te vermijden.

Bij incidentele verwerking gaat het om de vraag hoeveel een werk voorkomt in een ander werk. Dat gaat zowel om de kwaliteit, dus hoe nadrukkelijk is het aanwezig, als de kwantiteit, hoeveel is het aanwezig. Waar het om draait is dat het werk dat incidenteel verwerkt wordt, van ondergeschikte betekenis is. De incidentele verwerking zou je misschien ook wel de ‘perongelukke verwerking’ kunnen noemen, of zoiets. Waar het om gaat, is dat er misschien wel werk van een ander te zien is in jouw werk, maar dat het van ondergeschikt belang is.

Bij fotografie is dit bijvoorbeeld tijdelijke kunst op de achtergrond, graffiti op een voorbijrijdende tram of een (deel van) een spandoek. Omdat bij incidentele verwerking de verveelvoudiging van ondergeschikt belang is, is het geen inbreuk op auteursrecht.

Lees meer hierover hier

Bij een collage denk je bewust na over welke afbeeldingen je gebruikt. Het is daarom niet meer "per ongeluk" zoals bij incidentele verwerking het geval is. Dat betekent dus dat je bij collages beelden gebruikt waarvan je de juiste rechten hebt.

Deze lijst is een fijne richtlijn:

 • Je hebt toestemming hebt van de maker wiens werk te herkennen is.
 • Je gebruikt beelden waar je een licentie van hebt.
 • Je gebruikt beelden waarvan de maker >70 jaar dood is of uit het publieke domein.
 • Je gebruikt werk in context met permanente plek, waardoor panoramavrijheid geldt.
 • Je gebruikt logo's of merken in onschuldige context en waarvan het is toegestaan.

Charlotte's Law heeft ook een fijne infographic gemaakt.

Bekijk deze hier.

Op deze pagina kun je een formulier invullen. Binnen vijf minuten kan je eerste werk al online staan!

We gebruiken je e-mailadres om je persoonlijke berichten te sturen omtrent je account. Denk aan verkoop notificaties, de nieuwsbrief, vragen over je aanbod en tip & tricks.

We raden je aan om een profielfoto toe te voegen aan je shop. Dit kan een foto zijn van jou of je bedrijfslogo. Dit maakt je shop en je werken een stuk persoonlijker! In je dashboard vind je de optie om je profielfoto te uploaden of te wijzigen.

Tijdens registratie hoef je nog niet veel gegevens in te vullen. In je dashboard kun je veel meer gegevens over jezelf kwijt! Omschrijf jezelf, je stijl en alles wat je over jezelf kwijt wilt. Hoe specifieker, hoe beter. Kopers vinden het erg interessant om meer te weten te komen over de maker en het verhaal achter ‘hun’ aankoop! Je kunt ook meerdere websites in je profiel opnemen. Bijvoorbeeld je Facebookpagina, je blog, je persoonlijke websites. Hierdoor kan de bezoeker niet alleen meer informatie over jou terug vinden, het komt ook vertrouwelijk over.

Ja dat kan. In het dashboard onder persoonlijke gegevens kun je bij voor- en achternaam gewoon jouw gegevens gebruiken, en onder “Shop informatie” kun je een aparte naamgeving gebruiken:

Standaard is je shopnaam gewoon de combinatie van je voor- en achternaam.

In onze community hebben wij een groot aantal kunstenaars die in het buitenland wonen.

Je hoeft namelijk geen Nederlandse gegevens in te vullen. Echter is het wel van belang dat je een adres in vult. Voor onze administratie is het namelijk verplicht om deze gegevens te hebben.

Wij kunnen ook je commissie uitbetalen naar een buitenlandse bankrekening. Je kunt hier ook voor bijv. PayPal kiezen.
Je hoeft geen KvK nummer te hebben. Als particulier mag je gewoon verkopen bij Werk aan de Muur!

Let wel op dat je aan de lokale eisen van het betalen van belasting voldoet.

Werk aan de Muur is gemaakt voor alle creatieven. Of je nu een professional bent, of als hobby werken creëert. Iedereen die zijn werken in digitale bestanden heeft, in hoge kwaliteit, kan vandaag nog beginnen met een eigen webshop. Dus maak een account aan en start met verkopen!

Wanneer je een account hebt aangemaakt kun je beginnen met het uploaden van je digitale bestanden. Deze bestanden worden gebruikt om de bestellingen te produceren. Je digitale bestanden moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Zie het onderdeel 'uploadeisen' voor meer informatie. Wij regelen de techniek, betaling, productie, verzending en klantenservice. Jij regelt de marketing en klanten.

Wanneer je bent ingelogd heb je toegang tot je dashboard. Klik op “dashboard” links naast de “uitloggen” button. In jouw dashboard vind je alles terug betreffende jouw shop en profiel van Werk aan de Muur. We lichten ieder onderdeel van het dashboard toe. Ook linken we naar de artikelen voor meer informatie over dat onderdeel.

 1. Dashboard. Links bovenaan in het menu vind je het dashboard. Wanneer je hierop klikt, zie je of er nog openstaande meldingen zijn. Misschien moet je nog een profielfoto toevoegen, of zijn je betalingsgegevens nog niet compleet. Daarnaast zie je de laatste updates van het forum.
 2. Profiel. Bij het kopje “profiel” kan je alles betreffende je persoonlijke informatie toevoegen, wijzigen en/of verwijderen. Je kant je profiel aanpassen, de instellingen van je profiel, een profielfoto toevoegen of verwijderen, de gegevens voor uitbetaling invullen en/of wijzigen en je wachtwoord wijzigen. Bij het onderdeel “instellingen” kan je de shop voorkeuren wijzigen. Zo kan je de volgorde van werken aangegeven. Bijvoorbeeld wanneer je het op datum wilt vertonen, of op basis van waardering.
 3. Instellingen. Bij het onderdeel “instellingen” kan je de shop voorkeuren wijzigen. Zo kan je de volgorde van werken aangegeven. Bijvoorbeeld wanneer je het op datum wilt vertonen, of op basis van waardering.
 4. Commissie. Wanneer je in het menu op “commissie” klikt, kom je op de pagina waar je eenvoudig de commissie van al je werken aan kan passen.
 5. Upload. Hier kan je nieuwe werken uploaden. Lees goed de vereisten door voordat je je werken uploadt. Wanneer je nieuwe werken uploadt, zorg dat je direct tijd vrij maakt om metadata toe te voegen. Werken zonder metadata worden namelijk niet opgeslagen.
 6. Werken beheren. Hier kan je jouw shop en profiel beheren. Verwijder, vervang of pas je werken aan.
 7. Albums. Hier kan je albums aanmaken of bestaande albums aanpassen.
 8. Privé werken. Heb je een werk in opdracht gemaakt en mag deze niet in het openbaar online worden gezet? Maak dan gebruik van privé werken. Hiermee kan je persoonlijke werken eenvoudig verkopen met de service van Werk aan de Muur.
 9. Statistieken. Wanneer je naar jouw statistieken gaat, krijg je inzicht in je verkopen en aantal views van je werken. Tevens zie je welke werken zijn verkocht en het aantal hiervan.
 10. Marketing. In dit onderdeel vind je de juiste urls voor het delen van je werken en shop. Daarnaast vind je hier handige marketing tools terug om je shop te promoten.
 11. Activity stream. Ontdek wat er met jouw werken gebeurd. Je ontdekt of werken zijn toegevoegd aan je winkelmandje, verlanglijstjes enzovoorts.
 12. Verkopen. In het onderdeel “verkopen” vind je een overzicht van je verkopen en verdiende commissie. Tevens vind je de marketinginformatie, zodat je weet hoe de koper van jouw werk bij jouw werk terecht is gekomen.
 13. Wordpress Plugin. Wil je jouw Werk aan de Muur shop integreren in je eigen website, zodat bezoekers direct jouw werken kunnen bestellen? Maak dan gebruik van de Wordpress plugin. In dit onderdeel in jouw dashboard vind je een stappenplan met hoe dit moet.
 14. FAQ. Heb je een vraag? Bekijk de FAQ in je dashboard. Grote kans dat je de informatie hier terugvindt.
 15. Forum. Heb je een vraag, opmerking, idee of iets anders? Via het forum kom je in contact met andere beeldmakers en het team van Werk aan de Muur. Wanneer je op forum klikt in jouw dashboard wordt je direct naar het forum geleidt.

Mocht het gebeuren dat je niet meer kunt inloggen, ondanks dat je een nieuw wachtwoord hebt aangevraagd? Stuur ons (community@werkaandemuur.nl) dan een e-mail hierover. Hierin kun je aangeven naar welk e-mailadres je de shop wilt hebben.

Echter, om de veiligheid van je profiel te behouden, ontvangen wij graag wat aanvullende informatie om te verifiëren of je inderdaad eigenaar bent van de desbetreffende shop. Denk bijvoorbeeld aan je woonadres, je geboortedatum en/of de laatste 4 cijfers van je bankrekening. Mochten deze overeenkomen, dan word je e-mailadres naar keuze toegevoegd, kun je een nieuw wachtwoord aanvragen en zo verder met jouw shop.

Wanneer je besluit je account te verwijderen, vinden we dit natuurlijk jammer. Via je dashboard kun je een bericht voor ons achterlaten. We sturen je een bevestiging - op werkdagen - binnen 48 uur.

Check nog wel even of je alle belangrijke informatie, zoals facturen, hebt gedownload voor je administratie en of er niet nog commissie open staat.

In je dashboard --> Verkopen vind je een overzicht van je verkopen en verdiende commissie. Tevens wordt hier marketinginformatie vertoond, waardoor je kan zien hoe de klant jouw werk gevonden heeft.

In het dashboard vind je ook het kopje “statistieken”. Hier vind je meer informatie over het aantal views van jouw werken en hoeveel views dit gemiddeld per dag is.

Wij zijn sponsor van Weer Verliefd op je Huis, een tv-programma van SBS 6. Dit betekent dat de kijker van het programma vervolgens naar de webshop van Werk aan de Muur is gegaan en zo bij jouw werk terecht gekomen. De beeldmakers van de werken die in het programma worden gebruikt, worden altijd van te horen op de hoogte gebracht. Krijg je deze melding, maar is je werk niet op tv geweest? Waarschijnlijk is het programma dan aanleiding geweest voor jouw klant om de collectie van Werk aan de Muur verder te bekijken en zo bij jouw werk gekomen.

Super dat het programma jou een nieuwe klant heeft opgeleverd :-).

Nadat we jouw shop hebben verwijderd, kan het zijn dat je foto's nog enige tijd te zien via onze externe partners zoals Facebook, Google en Pinterest. Helaas hebben wij daar geen invloed op. Gegevens worden een bepaalde tijd geplaatst en eens in de zoveel tijd updaten ze dat. Je kunt er dus vanuit gaan dat het wel wordt verwijderd.

Je dient minimaal 16 jaar oud te zijn om een shop aan te maken. Wel kunnen bijvoorbeeld je ouder(s) een account aanmaken met hun persoonlijke en betaalgegevens en dat je wel je eigen naam als shopnaam gebruikt. Zo kun je met toestemming van je (pleeg)ouders/verzorgers toch aan de slag!

Dit kun je eenvoudig in je dashboard aanpassen. Ga naar "Profiel aanpassen" → "Gegevens voor uitbetaling" → En kies bij Verkoop privé of zakelijk, voor zakelijk en vul hier alle gegevens in.

Log in op je dashboard. Ga naar "Profiel aanpassen" → "Gegevens voor uitbetaling" → Hier kun je jouw rekeningnummer aanpassen.

De activity stream is een overzicht waarin je kan zien of je werk aan een verlanglijstje of winkelmandje is toegevoegd. Dit geeft je extra inzichten over wat bezoekers van de website met jouw werken doen. Is een werk verkocht? Dan zie je dit ook terug in deze Activity Stream met meer informatie over de verkoop.

Dat er werken in je winkelmandje staan, dan hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat die werken dan gelijk gekocht worden. Mensen overwegen werken, en sommigen gebruiken hiervoor het winkelmandje .

Ja, dat kan. Wanneer je werk is verkocht op de hoofdsite staat er in je activity stream dat het werk is verkocht op Werk aan de Muur. Wanneer je werk in je eigen shop is verkocht staat hier achter ‘in jouw shop’.

Alles wat je plaatst in je account staat direct klaar om te verkopen. Maar zolang je je shop nog niet promoot, kun je zonder zorgen je shop vullen. Ben je klaar? Deel hem overal.

Metadata zijn gegevens die jouw werk beschrijven. Dus de titel, omschrijving, medium, stijl en tags. Deze data voeg je toe aan jou werk nadat je deze hebt geüpload. Zorg dat je dit direct doet, anders worden je werken niet opgeslagen.

Bij ieder werk wat je upload kun je de volgende gegevens invullen: Titel, omschrijving, medium, stijl en tags. Daarnaast kun je je werken in albums indelen. De titel en omschrijving kun je invullen in meerdere talen. Zie ook ‘in welke talen kan en moet ik mijn werk omschrijven?’.

Exif data

Titels, omschrijving en tags worden direct uit jouw EXIF gehaald en alvast ingevuld!

De werken in je shop staan automatisch gesorteerd op volgorde van wanneer je ze hebt geüpload. De nieuwste werken staan bovenaan. In je instellingen kun je de volgorde van werken veranderen:

 • Op basis van waardering
 • Op datum, nieuwste eerst
 • Op datum, oudste eerst

De waardering van je werken pas je aan middels de 5-sterren op de 'beheer je werken' pagina van je dashboard. De waardering van je werken heeft ook invloed op de volgende van je werken op het album-voorblad.

Daarnaast is het mogelijk je werken in te delen in albums en zo een eigen categorieën structuur maken. Bij het uploaden en wijzigen van een werk geef je aan in welk album een werk moet staan. Een werk kan ik meerdere albums tegelijk staan. Je kan aangeven of je de albums bovenaan op voorpagina wilt hebben of niet in je instellingen.

Je hebt een mooi werk gecreëerd, geüpload in je account, en je bent klaar voor je eerste verkoop. Maar hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt door kopers? Tags! Alle tags worden automatisch vertaald, zodat je werken ook op de Duitse en Franse sites goed vindbaar zijn op de vertaalde termen. Hierdoor ben je dus beter vindbaar in andere landen waar Werk aan de Muur actief is. Wat bedoelen we met vindbaarheid? We bedoelen hiermee de vindbaarheid van jouw werk wanneer iemand gebruik maakt van de zoekbalk van Werk aan de Muur / Werk aan de Muur. Werken komen namelijk op basis van hun tags in categorieën terecht.

Wat je wél moet doen:

 • Gebruik specifieke tags (bijv. “Noordzee” in plaats van “Zee”).
 • Combineer specifieke tags.
 • Concentreer je op essentiële delen van de foto (bijvoorbeeld, als een kleine berg zichtbaar is in de achtergrond van jouw foto van het Noorderlicht, laat “berg” als tag dan weg”).
 • Gebruik de juiste namen van plaatsen, landschappen of oriëntatiepunten (bijv. “San Francisco”, “San Francisco Bay” of “Golden Gate Bridge”).
 • Speciale kunsttechnieken, indien van toepassing, zijn ook geschikt als tags (bijv. “Digitaal schilderen”, “digitale kunst”, of “luchtfotografie”).
 • Check spellingsfouten.
 • Weet wanneer je moet stoppen.

Dit moet je niet doen:

 • Beschrijven van jouw camera apparatuur.
 • Merknamen gebruiken.
 • Bedrijfsnaam vermelden.
 • De afbeeldingen “spammen”
 • Dubbele tags verwijderen: Werken zijn soms getagd met tags die deels overeenkomen, bijvoorbeeld (fictief) de tags “Amsterdam” en “Amsterdam (binnenstad)”. Zo’n tag lijkt dubbel en is dat deels ook wel, maar vanwege de relevantie, vindbaarheid en vertalingen willen we dergelijke tags toch graag behouden. De dubbele tags zullen bovendien niet voor vervuiling in de resultaten zorgen omdat we dat in een zoekopdracht wel netjes kunnen filteren.

Locatietags

Tags met een locatie erin zijn soms een geval apart. Stelregel hierbij is dat de locatie ook uit de context van een foto duidelijk moet zijn. Heb je bijvoorbeeld een close-up van een boom die toevallig in Amsterdam staat, maar er verder niets van Amsterdam zichtbaar is, dan zou het werk ook niet met “Amsterdam” getagd moeten zijn.

Er zijn echter ook voorbeelden te verzinnen waarbij een niet zichtbare locatie toch relevant is. Neem bijvoorbeeld een foto van een strand dat getagd is met “Zeeland” of misschien “Texel”. Uit de context van de foto is dat niet op te maken, maar toch is het belangrijk dat deze tags bij het werk blijven. Voor een potentiële klant zal deze locatie een bepaalde waarde hebben ondanks dat dit in de foto niet zichtbaar is.

Wil je goed gevonden worden? Steek wat tijd in het juist taggen van je werk. Hier heb je op lange termijn wat aan!

Als de inhoud van de foto's geen echte relatie heeft met de locatie tag, graag dan niet deze locatie tag gebruiken. Voorbeeld: Bij macrofotografie van een papaver bloem is het niet van belang waar deze foto is gemaakt.

In andere gevallen kunnen tags met een verwijzing naar een plaats juist wel relevant zijn, zelfs als de exacte plaats niet zichtbaar is op de foto. Denk bijvoorbeeld aan een strandmotief met duinen en zonsondergang. Potentiële klanten kunnen dit associëren met dierbare herinneringen van bepaalde vakantieregio's. Specifieke plaatsbepalingen zoals "Noordzee", "Zeeland" of "Texel" zijn dan van belang.

Bij Werk aan de Muur koppelen we de tags aan Wikipedia artikelen om ze automatisch te vertalen.

Het tagging systeem werkt op twee manieren:

 1. Je kan een term intypen en een voorgestelde term uit de lijst kiezen.
 2. Een term intypen en geen voorgestelde term kiezen, zo kun je eigen termen gebruiken. Dit heeft wel als nadeel dat de tag niet vertaald wordt, en het werk dus minder vindbaar is op de site en in andere talen.

Hoe wijzig ik een werk?

Alles wat je tijdens het uploaden kan invullen, kun je achteraf ook nog aanpassen. Als je je werken bekijkt, zie je een wijzig-icoon. Klik hierop en je kunt je werk wijzigen.

Kan ik het bestand van een werk ook vervangen?

Ja, dat kan. In het overzicht van je werken vind je bij ieder werk een vervang-icoon.

Hoe verwijder ik een werk?

Wil je een werk niet meer aanbieden? Verwijder het door op het vuilnisbak-icoon te drukken. Heb je een betere versie van een werk? Vervang dan het werk in plaats van het werk te verwijderen en opnieuw te plaatsen.

Hoe maak ik een album aan? Hoe wijzig ik een album?

In je dashboard vind je het onderdeel 'albums'. Hier maak je nieuwe albums aan en kun je bestaande albums wijzigen.

Je kunt indirect instellen welke foto's er op het voorblad van de albums getoond middels het indelen van je werken op waardering. Meer hierover vind je in de vraag 'Hoe kan ik mijn werk indelen?'.

Bij het uploaden van een werk zie je onder het werk een overzichtje van je aangemaakte albums. Selecteer hier het juiste album en het werk wordt toegevoegd. Het is ook mogelijk om een werk later in een album te plaatsen. Je kunt het dan wijzigen en daaronder vind je ook het overzicht van de albums.

Je dient de titel en omschrijving minimaal in je moedertaal in te vullen. We raden echter aan om ook naar andere talen te kijken, want door dit enkel in het Nederlands in te vullen loop je klanten mis! Je kunt gebruik maken van onze handige vertaaltool.

Werk aan de Muur is namelijk ook actief in andere landen. We zijn actief op de Duitse en Franse markt, maar andere landen staan ook op onze planning. We raden daarom aan om naast het Nederlands, minimaal het Engels in te vullen. De reden hiervoor is dat Engels de standaard taal is. Dus vul je in het Frans geen titel en omschrijving in, dan tonen we de Engelse titel en omschrijving. Is deze ook niet ingevuld, dan tonen we de Nederlandse titel en omschrijving. Mocht je andere talen machtig zijn, raden we die ook aan.

In je dashboard kun je een 'moedertaal' kiezen, dit is Nederlands, Engels, Duits of Frans. Afhankelijk van je keuze hier zal de desbetreffende beschrijving volgen.

Op dit moment hebben wij alleen een Duits en Franstalige website. Mocht je een van deze twee talen niet bij je beschrijving invullen, pakt de anderstalige website de Engelse versie over.

De beelden die we hebben staan op Werk aan de Muur zijn altijd van klein formaat. De originelen zijn nooit voor publiek beschikbaar.

Nee, dat staan we niet toe. We maken bewust geen gebruik van watermerk in onze foto’s, omdat dit zeer ongunstig is voor de conversie en we willen geen verwarring creëren bij onze bezoekers over het beeld. Beelden mét watermerk kunnen namelijk voor verwarring zorgen, omdat bezoekers soms denken dat dit onderdeel van het werk is.

Onze policy wat betreft dubbelingen is als volgt:

 • Degene die het werk als eerste heeft geüpload heeft de rechten om het werk in zijn shop te houden.
 • Wanneer het nieuwe geüploade werk een verbeterde versie is, krijgt de beeldmaker die het werk al in zijn shop heeft staan de kans om het te verbeteren.
 • Is het dubbele werk daadwerkelijk in een "nieuw jasje" gestoken, bijv. verwerkt in een collage, of in een duidelijk afwijkende stijl, dan zal een teamlid van Werk aan de Muur aangeven dat het werk mag blijven staan in de shop.

Een Werk aan de Muur medewerker zal aangeven welke van toepassing is wanneer er sprake is van een dubbel werk.

Tags van een werk kan je eenvoudig verwijderen. Hiermee zorg je ervoor dat werken niet vindbaar zijn onder termen die niet relevant zijn.

In je dashboard kan je bij “werk beheren” tags verwijderen. Bij elke tag vind je een optie om die specifieke tag te verwijderen. Deze optie is het kruisje rechtsboven van de tag.

We hanteren een maximum van 12 tags, omdat we willen dat je bij de kern van het beeld blijft. Dat lukt je vast in 12 tags!

Titel van je werk. Een goede titel vertelt meteen wat je ziet of wat het beeld uitstraalt. Een titel geeft meteen de eerste indruk van jouw werk aan de klant. Maak dus een goede eerste indruk met de titel. De titel wordt op veel verschillende plekken getoond, dus kies bewust.

Omschrijvingen. Een omschrijving zet jouw werk in de etalage. Met deze omschrijving kan je het verhaal van jouw werk vertellen. Klanten willen graag iets aan de muur wat hun inspireert, wat een mooie herinnering naar boven haalt, of wat mooi past bij de kleur en sfeer van het interieur. Het gaat bij klanten dus meer om enkel iets aan de muur. Door een verhaal over jouw werk te vertellen in de omschrijving, kan je klanten inspireren om te kiezen voor jouw werk. Beschouw het daarom als een stukje marketing. Bij het invoerveld van de omschrijving bij je werk, krijg je van ons een aantal handige tips.

De omschrijving van je werk tonen we op een prominente plek op de website. Daarom raden we je sterk aan om hier aandacht aan te besteden. Dit is een screenshot van de omschrijving onder jouw werk:

In het verleden maakten we op de website onderscheid tussen medium en stijl. Bijv. “Abstracte kunst” wordt door het taggingsysteem nog gezien als stijl en is daarom niet zichtbaar als tag wanneer je deze opslaat. Gelukkig voegt het systeem de tag wel toe aan het werk, ook al zie je hem niet terug. Je zal hierdoor de tag niet altijd zien kleuren, maar deze worden toch toegevoegd.

Wanneer een tag gekoppeld is aan een collectie zie je soms andere termen dan dat je als tag invult. Bijvoorbeeld de tag 'Urban' is gekoppeld aan de collectie die 'Street / Urban' heet, en daardoor zie je de tag veranderen in ‘street/urban’. Dit zorgt ervoor dat jouw werk nog beter gevonden kan worden door de klant!

 • UTM staat voor Urchin Tracking Module. Dit is een kort stukje code wat je aan een link / URL toevoegt. Door deze informatie kunnen we zien waar de klant vandaan komt. Bijvoorbeeld of je werk gekocht is via een Google advertentie, of vanuit een nieuwsbrief. Wij gebruiken in al onze marketing activiteiten linkjes met een UTM waardoor wij precies weten via welk kanaal een klant jouw werk koopt. Een paar voorbeelden:
  • Source: dit staat voor bron. Hiermee geven we de herkomst aan van het verkeer van jouw klant. Bijvoorbeeld of de klant via google, facebook of email bij ons terecht komt.
  • Medium: dit geeft aan via welke categorie de klant bij jouw werk is terechtgekomen. Bijvoorbeeld organic (door zelf te zoeken) of cpc (cost per click, hier betalen we voor iedere klik)
   • source/medium geeft samen een compleet beeld waar de bezoeker vandaan komt.
  • Campaign: dit geeft meer details over de campagne. Welke we vaak gebruiken bij email en betaalde campagnes. Bijvoorbeeld “Black Friday” wanneer de klant tijdens Black Friday jouw werk heeft gekocht.

Naast het verkopen via de hoofdsite van Werk aan de Muur heb je een eigen shop. Je hebt hierin je beste werken geüpload. De eerste stap is gezet! Nu komt het meest belangrijke: De promotie van je eigen shop. Promotie, oftewel andere mensen laten weten dat je shop bestaat. Naast het maken van goede werken is dat hetgeen je moet doen om verkopen te realiseren. In dit onderdeel geven we je tips.

In je verkoopoverzicht vind je meer informatie over jouw verkopen.

Per verkoop zie je of de verkoop gerealiseerd is via:

 • Werk aan de Muur hoofdsite
 • Werk aan de Muur hoofdsite
 • Jouw shop

De informatie die in dit onderdeel staat, heeft de klant zelf aangegeven tijdens het plaatsen van zijn bestelling. Tijdens het invoeren van de adresgegevens, vragen we de klant hoe hij van ons gehoord heeft. De koper kan hier op dit moment kiezen uit de volgende opties:

 • Gezien op de vtwonen & design beurs
 • Gezien bij vtwonen Weer verliefd op je huis
 • Gezien op Beurs Eigen Huis
 • Gezien bij Flinders
 • Gezien bij Eijerkamp
 • Via Google gezocht op een onderwerp
 • Ik ken de beeldmaker
 • Gezien in het Aan de Muur magazine
 • Via Facebook, Twitter of Instagram

Als de klant niets (of ‘anders’) invult, dan tonen we die optie niet.

De informatie is niet 100% sluitend, want het kan zijn dat de klant wat anders besteld, onder een andere naam besteld, of een andere reden dat wij de verkoop niet herkennen.

Vertel over je stijl, wat je doet, welke technieken je gebruikt. Beschrijf wat je artistiek beweegt, deel je voorkeuren en passies. Vertel over jouw favoriete plekken of over andere kunstenaars die je inspireren tijdens het fotograferen, creëren of schilderen. Wees creatief! Tekstlengte en kwaliteit zijn belangrijk! Je kunstenaarsprofiel zal goed ontvangen worden door potentiële kopers en zal hoog gerangschikt worden op Google en andere zoekmachines.

Gevonden worden klinkt erg passief. En dat is het ook! Het doel is om gevonden te worden in zoekmachines. Veel mensen beginnen hun zoektocht in een zoekmachine. Als jouw shop en werken hierin te vinden zijn, dan ben je goed bezig.

Het goed vindbaar zijn in zoekmachines betekent dat je vooraf veel tijd moet spenderen aan het omschrijven van je werken en je profiel.

Goede titels voor mijn werken

We raden aan om sterkte titels te gebruiken. Wees hierin zo duidelijk en precies als je kunt. Een slecht voorbeeld is: 'Londen 12'. Een goed voorbeeld is 'Panoramafoto van Londen, de Thames en Big Ben tijdens zonsondergang'. Zorg ervoor dat ieder werk een unieke titel heeft maar maak je titel niet absurd lang. Gebruik de omschrijving voor meer informatie.

Met een sterkte titel, zoals het voorbeeld hierboven, maak je een goede kans om hoog te scoren in de zoekresultaten als mensen op zoek zijn naar Londen, de Thames of Big Ben.

Een goede omschrijving

Er zijn twee succesfactoren die een omschrijving goed maken:

 1. De kwaliteit. De kwaliteit heeft te maken met de ‘uniekheid’ van de omschrijving. Dit houdt in dat de tekst die je hier beschrijft niet op een andere website voor moet komen. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld een tekst van Wikipedia te kopiëren. Hoe unieker je omschrijving, hoe meer kans je maakt om goed te scoren in de zoekresultaten.
 2. De lengte. Hoe meer tekst, hoe beter! Google houdt van tekst. We raden je aan om te richten op circa 100 woorden.

Het schrijven van goede en unieke content kost tijd. Maak hier tijd voor! Een tijdsinvestering waar je op langer termijn wel van kunt profiteren.

Het kopiëren van teksten van andere websites zorgt enerzijds dat de kwaliteit erg laag is, én anderzijds dat je mogelijk inbreuk maakt op iemand anders zijn intellectueel eigendom.

Een goed profiel

In je profiel kan je informatie over jezelf kwijt. Hierbij geldt hetzelfde als voor de omschrijving. Hoe meer tekst, hoe beter. Vertel in je profiel wat over jezelf, je stijl en je favoriete onderwerpen. Ook hierbij is de uniekheid van de tekst van belang. Schrijf dus een andere tekst dan die je op je eigen website hebt staan.

Goed voorbeeld: "Big Ben Londen Panorama". Slecht voorbeeld: "Londen 1". Duidelijke en precieze titels werken meestal beter. Wijs elke titel slechts één keer toe.

De vraag naar de perfecte beeldtitel is niet eenvoudig te beantwoorden. Aan de ene kant moeten titels gedenkwaardig, concreet en beschrijvend zijn, aan de andere kant moeten ze vaag en poëtisch zijn. Titels voor een duidelijke onderwerp in de afbeelding zouden meer beschrijvend moeten zijn dan titels voor abstracte werken.

Beschrijvende titels hebben het voordeel dat ze meestal relevante trefwoorden bevatten en daardoor makkelijker te vinden zijn. Voorbeeld: "Roestige oldtimer PV444 van het merk Volvo in de bossen van Zweden". Voor sommige mensen is deze titel iets te lang en te gewoon. Poëtische titels daarentegen geven de kijker meer ruimte voor zijn eigen interpretatie en interpretatie. Voorbeeld: "Roest in vrede" (oorspronkelijke titel, met als nadeel dat relevante trefwoorden ontbreken).

Oplossing 1:

Combineer beschrijvend met poëtische elementen

Voorbeeld: "Roest in vrede - Volvo-klassieker".

Oplossing 2:

Gebruik de poëtische titel "Roest in Vrede" en gebruik trefwoorden later in de beeldbeschrijving. Voorbeeld:

Titel: "Roest in vrede"

Omschrijving: Roestige oldtimer Volvo (model PV444) in de bossen van Zweden, gefotografeerd in de provincie Värmland op de grens met Noorwegen. In het dorp Båstnäs wachten duizenden oldtimers op een autokerkhof om door de natuur te worden opgenomen. Een interessante plek voor liefhebbers van oldtimers en fotografie!

Er zijn twee succesfactoren voor goede beeldbeschrijvingen: Kwaliteit en lengte. Een tekst is van hoge kwaliteit als hij "uniek" is, d.w.z. bijzonder of uniek. Beeldbeschrijvingen worden opgepikt door Google en andere zoekmachines. Beschrijf zo gedetailleerd en interessant mogelijk.

Vertel het verhaal achter jouw foto of kunstwerk en gebruik passende trefwoorden om jouw beeld makkelijker te vinden! Uitgekiende bewoordingen en een perfecte spelling zijn ondergeschikt. Een absolute no-go (ook vanuit juridisch standpunt) is het kopiëren van tekst of tekstmodules van andere websites. Wees creatief en uniek!

Als je als kunstenaar of fotograaf je eigen website hebt, link dan je shop of je profiel daar! Jouw eigen website is de belangrijkste plaats waar je jouw foto's kunt promoten die geüpload zijn naar Werk aan de Muur. Je kunt jouw individuele links vinden in je dashboard onder 'Mijn account > shop beheren'. Daar kun je de link naar jouw profiel of shop kopiëren.

Tip:

Heb je een website in Wordpress? Gebruik dan onze Wordpress-plugin.

Werk linken

Bij elk werk, en album, vind je een 'embed' knop, met hierin de juiste links naar dat werk.

Je kan je shop op veel verschillende manieren onder de aandacht brengen. Hierbij een aantal suggesties:

 • Via jouw website en/of blog

Je website is natuurlijk de beste plek om je shop te promoten. Op je website komen mensen die geïnteresseerd zijn in je werk. Voeg een link toe naar je shop, of integreer je shop in je website met onze Wordpress plugin.

 • Via jouw sociale netwerken

Sociale netwerken zijn ook een zeer goede plek om je shop onder de aandacht te brengen. Grote kans dat je vrienden en volgers al fan zijn van je werk! Denk hierbij aan Twitter, Facebook, Pinterest, YouTube en natuurlijk Instagram. Maar onderschat ook LinkedIn niet. Je zakelijke contacten kunnen ook je klanten worden!

Let er wel op dat je sociale netwerken gebruikt waar ze voor bedoeld zijn en ga niet alleen maar commerciële berichten plaatsen. Anders ben je je fans en volgers zo kwijt. Ga de interactie aan en bouw een netwerk van kwaliteit op, hier heb je namelijk op de lange termijn wat aan!

Door het gebruik van onze WallApp helpen we je gemakkelijk sfeerbeelden van jouw werken te delen via social media. Met de WallApp kun je jouw werk in een kamer plaatsen en automatisch in de juiste afmetingen distribueren via jouw gekozen sociale media kanaal.

 • Promoot in je e-mail

Met iedere e-mail die je verstuurd, kan je je shop onder de aandacht brengen, namelijk door de link van jouw webshop in je e-mail handtekening te zetten.

 • Linken

Op welke kanalen je ook actief bent, zorg ervoor dat er een link te vinden is naar jouw shop. Niet alleen maak je bezoekers bewust dat ze jouw werken kunnen kopen, maar links worden ook gebruikt door zoekmachines om websites te vinden.

Sociale netwerksites zijn de websites met het grootste bereik en daarom de perfecte plekken om je werken te promoten die je bij Werk aan de Muur hebt geüpload. Deel je beelden met fans en volgers. Zo win je nieuwe volgers en potentiële kopers. Wij bevelen Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest aan. Maar ook zakelijke netwerken zoals Xing of LinkedIn mogen niet worden onderschat.

Facebook

Facebook leeft van verhalen, foto's, video's en making-off's. Belangrijk: persoonlijke communicatie - rechtdoorzee en direct. Reageer met je eigen volgelingen, fans en andere beeldmakers, geef commentaar en "like" hun berichten. Link je Werk aan de Muur kunstenaarsprofiel in je dashboard bij "shop beheren". Plaats regelmatig nieuwe werken op je feed. Je kunt vooraf berichten schrijven en deze automatisch publiceren. Gebruik apps zoals "Buffer" & Co.

Instagram

Instagram is het ideale platform voor kunstenaars en fotografen. Instagram is visueel, leeft van sterke beelden in combinatie met de juiste hashtags. Je leert snel hoe je de juiste hashtags kunt combineren, die enerzijds de beeldinhoud & stijl beschrijven en anderzijds populair zijn. Gebruik beschrijvende hashtags (bijv. #oldtimer #volvo #sweden), product tags (bijv. #wallart #poster of #wanddecoratie), je kunstenaar of merknaam (bijv. #meleahfotografie) en #werkaandemuur. Consistentie is de sleutel tot succes - post regelmatig! Zorg dat je geen link plaatst in de omschrijving van een instagram bericht. Links werken hier niet in. Wel kan je je shop link in je bio linken.

Pinterest

Pinterest werkt als een zoekmachine. Maak albums of collecties met je eigen foto's en met foto's van andere gebruikers, als ze stilistisch passen. Je kunt de titels en beschrijvingen van jouw afbeeldingen gebruiken bij Werk aan de Muur op Pinterest, maar idealiter kan je ze licht wijzigen. Denk aan de juiste trefwoorden in de beeldbeschrijving (bijv. abstract, popart, natuurfotografie of zonsondergang). Link jouw beelden bij Pinterest!


Tip:

Gebruik de Wallapp voor visuals voor je sociale media!

De WallApp is een handige tool aangeboden door Werk aan de Muur. Je krijgt snel een beeld van hoe een afbeelding aan de muur eruit komt te zien. In de app bieden we namelijk een aantal voorbeeldkamers aan waarin jij je werk kunt ophangen. Hierdoor krijg je een goed beeld of een werk past bij een bepaalde stijl van inrichting. En nog handiger; je kunt de afbeelding downloaden en opslaan! Hierdoor heb je direct mooi beeldmateriaal voor promotie.

Je vindt deze optie terug onder een van de werken in je shop (wanneer je als beeldmaker bent ingelogd).
Hier heb je ook de keuze om een eigen interieur foto te uploaden of een andere (rechtenvrije) foto.

Maak je eigen website of start een blog

Met diensten als Wordpress.com, Wix.com en Jimdo.com kun je zonder voorkennis in enkele minuten jouw eigen website of blog maken. Ga gewoon aan de slag en wees creatief!

Flyers en visitekaartjes

Klassieke flyers of visitekaartjes zijn nog steeds erg handig als het gaat om het promoten van je werk als kunstenaar of fotograaf tijdens het netwerken in je stad of op reis. Bij Moo.com kun je bijvoorbeeld coole visitekaartjes met je eigen ontwerpen bestellen. Of denk aan ansichtkaarten met je eigen ontwerpen, die je ook online kunt bestellen tegen een lage prijs en vervolgens kunt plaatsen in lokale locaties, restaurants of galeries.

Toon je afbeeldingen op de site

Pro tips: Koop zelf een van je foto's bij Werk aan de Muur en exposeer deze op de betreffende locatie in overleg met een café-eigenaar of restauranthouder. Vergeet niet een opmerking te maken over de contact- en bestelmogelijkheden.

Met UTM source kun je zelf erg veel nuttige informatie boven water krijgen. UTM-codes zijn codes die jullie kunnen toevoegen aan elke link die jullie delen op andere sites. Een voorbeeld om de mogelijkheden wat duidelijker te maken.

Voorbeeld

Stel Jasper wil UTM source gebruiken. Zijn link van de webshop is:

https://jasper.werkaandemuur.nl/

Deze link kan hij overal en nergens delen. Als er een verkoop via zijn shop wordt gerealiseerd, dan weet hij niet waar de koper vandaan is gekomen. Door een UTM Source toe te voegen aan de link, maakt hij zijn links meetbaar.

 • Vanaf zijn website linkt hij naar zijn shop via
 https://jasper.werkaandemuur.nl/?utm_source=website
 • Vanaf Facebook linkt hij naar zijn shop via
https://jasper.werkaandemuur.nl/?utm_source=facebook
 • Vanaf Instagram linkt hij naar zijn shop via
https://jasper.werkaandemuur.nl/?utm_source=instagram

Dit trucje kan je toepassen bij elke link die je naar jouw shop maakt. Dus ook wanneer je naar 1 specifiek werk linkt:

 • Op een whisky forum linkt hij naar dit werk via
https://jasper.werkaandemuur.nl/nl/shopwerk/Ardbeg-distillery/144?utm_source=whiskyforum
 • Is dit werk net nieuw, en hij deelt het op Facebook, dan linkt hij via
https://jasper.werkaandemuur.nl/nl/shopwerk/Ardbeg-distillery/144?utm_source=facebook

Pak elke willekeurige link naar je shop, een album, een werk etc en plak hier ?utm_source= achter, en vul een waarde in achter het = teken.

Gebruik je de Wordpress-plugin, dan voegen wij automatisch ?utm_source=wordpress toe aan elke link van werken naar je shop.

Werk aan de Muur is continu bezig met het vergroten van de bekendheid van het merk om de conversie te verhogen. Dit betekent dat jouw profiel hierdoor ook steeds bekender kan worden. We promoten het platform actief via zowel offline, als online kanalen.

Offline kanalen

 • Beurzen. Regelmatig staat Werk aan de Muur op beurzen om zo in contact te komen met potentiële bezoekers en de naamsbekendheid te vergroten. Voorbeelden van beurzen zijn de VT wonen & design beurs en de Beurs Eigen huis.
 • TV. We werken samen met Sanoma om bekendheid te vergroten door sponsor te zijn bij het programma “Weer verliefd op je huis”.
 • Fysieke winkels. Een voorbeeld hiervan is de winkel Flinders. De showroom van Flinders is voorzien van werken van Werk aan de Muur. Hiermee promoten we werken, naamsbekendheid en vergroten we traffic richting onze website.
 • Werk aan de Muur magazine. Regelmatig publiceren we het Werk aan de Muur magazine. Een blad vol inspiratie.

Online kanalen

 • Werk aan de Muur is zeer actief met social media advertising. Voor promotie gebruiken we Google+, Pinterest, Twitter, Linkedin, Facebook en Instagram.
 • Advertising via Google. We maken gebruik van Google Advertising om de vindbaarheid van Werk aan de Muur te vergroten en conversie te verhogen.
 • Partners. Om het platform te promoten werken we met veel partners samen. Voorbeelden hiervan is Flexa. Daarnaast maken we ook gebruik van externe partners op het gebied van advertising en leveranciers van conversieverhogende tools.

Op het gebied van marketing staat Werk aan de Muur nooit stil, dus bovenstaande voorbeelden zijn globaal wat we doen. Met onze nieuwsbrief houden we je continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Met onze Wordpress plugin kan je jouw shop integreren in je eigen website. Gebruik deze plugin om de werken en albums uit je shop op je eigen website te tonen. Meer informatie over de plugin vind je op je dashboard als je ingelogd bent in je shop.

Bij elke upload van nieuw werk in je shop heb je de kans om dit te delen met je fans. Maak gebruik van deze kans! Let er wel op dat je niet al je nieuwe werken tegelijk deelt, want dat is een informatie overload. Verspreid je berichten over de dag heen, zo heb je meer kans om iedereen te bereiken!

Tip: Kijk eens naar Buffer. Deze dienst helpt je om je berichten op je sociale netwerken over de dag te verdelen.

Promoot binnen je shop

Ook binnen je shop kan je laten zien welke werken nieuw zijn. Bijvoorbeeld door het aanmaken van een album en daar de nieuwste werken in zetten. Of maak een album met jouw favorieten, de meeste verkochte, enzovoorts.

Promoot op je site en/of blog

Deel je nieuwe werken via jouw website en/of blog. Geef ze de aandacht die ze verdienen.

Experimenteer met de wijze van presentatie. Gebruik bijvoorbeeld eens een voorbeeld kamer met jouw werk erin. Deze kun je eenvoudig distribueren via de WallApp.

Promoot op je sociale netwerken

Natuurlijk kan je ook via social media aankondigen dat er nieuwe werken te vinden zijn in je shop. Probeer te variëren met de vorm en boodschap van dit nieuws. De boodschap kan zijn dat je een nieuw werk in je shop hebt toegevoegd, bijvoorbeeld door middel van de voorbeeldkamers uit de WallApp. Of je laat de foto zien en zet hier subtiel bij dat deze ook te koop is. Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere manieren. Denk hierbij aan een video, een gifje. Laat je inspireren door beeldmakers met een groot bereik.

En nogmaals, zorg dat je mensen niet overspoelt met jouw (commerciële) berichten. Verdeel deze over de dag of dagen heen.

Tip

Wist je dat wanneer je klikt op één van je werken er een button staat met “Download share afbeelding”. Kies het kanaal waar je je werk wilt verspreiden en er wordt automatisch in de juiste formaat een voorbeeldkamer met jouw werk gegenereerd inclusief prijs! Ideaal voor het promoten op je kanalen.

Maak je werken in een bepaalde omgeving? Probeer dan eens lokale promotie. Zoek kopers in dat gebied! Je kunt bijvoorbeeld flyers, of een leuke ansichtkaart, maken om je shop te promoten en deze te verspreiden in die omgeving. Hang ze op bij de lokale supermarkt, vraag of je ze in horeca gelegenheden mag neerleggen of gooi ze bij mensen in de brievenbus. Met promotie is het vaak dat je alles moet proberen om te zien welke methode goed werkt.

Vergeet niet je shop te vermelden op je visitekaartjes.

Ieder kaartje wat je uitdeelt, kan een potentiële koper opleveren. Of maak specifieke kaartjes voor jouw shop. Bij moo.com kun je bijvoorbeeld grappige kleine kaartjes kopen.

Je kunt je Werk aan de Muur shop integreren op je eigen website met onze Wordpress Plugin. Ideaal, omdat bezoekers van je website wel direct werken kunnen kopen (zonder dat ze eerst naar Werk aan de Muur hoeven te gaan), maar wij regelen wel de rest. Je hoeft hierbij geen gebruik te maken van iframes die soms lastig te integreren zijn, maar de werken kan je direct in een pagina opnemen. De plugin kan je downloaden vanaf de Wordpress Plugin Directory. In je dashboard >> Wordpress Plugin vind je het stappenplan om de plugin te installeren.

We hebben geen andere website plugin dan Wordpress. Wel kan je natuurlijk handmatig de meest populaire werken op je site plaatsen en dan linken. Andere plugins dan de Wordpress plugin staan niet op de planning. We hebben wel de API die we voor de Wordpress plugin gebruiken gedocumenteerd (API documentatie forum https://forum.werkaandemuur.nl/t/api-documentatie/1457) zodat iemand anders dit eventueel voor andere platformen ook kan oppakken, maar vanuit Werk aan de Muur hebben we daar geen plannen voor.

Wat leuk dat je gevraagd bent voor een expositie!

Probeer diversiteit te creëren met verschillende werken. Maar ook belangrijk; heb je een idee wat voor bezoekers er komen? Man/vrouw, leeftijd etc. Wellicht dat dit nog een rol kan spelen bij de keuze. Daarnaast is het goed om in je statistieken te kijken naar welke beelden het meest bekeken worden in je shop.

Om het juist formaat te bepalen is het handig om te weten hoe de werken komen te hangen. Heb je 1 grote wand, verspreid over een ruimte? Een paar ideetjes alvast:

 • 1 werk op 3 groottes en 3 verschillende materialen waarbij meteen te zien is dat er varianten mogelijk zijn op zowel formaat als materiaal gebied
 • 1 werk als knaller op groot formaat en bijv. een wat luxer materiaal als eyecather en gallery effect
 • de rest kan je bijvoorbeeld op canvas laten doen op een gemiddelde maat, zodat het een gangbare maat is om daar ook te verkopen.

Tips voor het maken van reclame:

Qua aanvullende info kun je bijv. denken aan een ansichtkaart waarop je jouw shopadres hebt staan van Werk aan de Muur met een gaaf werk aan de voorkant. Dit vinden mensen leuk om mee te nemen of weg te geven, waardoor weer mooie reclame voor jou.

Voor ansichtkaarten kun je aan deze website denken om te bestellen: https://www.peterprint.nl/

Je kunt hierbij ook denken aan een visitekaart of flyer wat geïnteresseerde mee kunnen nemen waarop jouw shop staat ook. Er volgt een perskit waarin je ons logo kunt terugvinden.

Een video van je creatieproces zodat mensen een beeld hebben hoe je werk tot stand komt, is ook super leuk. Dat je die bijv. op een computerscherm of iPad neerzet en afspeelt.

Met onze WallApp kun je mooi sfeerbeelden maken met je werken erin, deze kun je ook gebruiken om terug te laten komen in je promotie materiaal.Denk hierbij ook aan het delen via je Social Media kanalen.

Een tip; mensen houden van kortingen! Dit is een goede manier om weer even onder de aandacht te komen. Verzin periodieke kortingsacties of maak één werk een week lang goedkoper. Verlaag je marge en deel deze actie overal waar je kunt; jouw website, blog en sociale kanalen. Mocht je met een korting willen werken, laat ons dit weten via de e-mail (let op; kortingen zijn altijd maximaal 10%).

Op dit moment kan je dit nog niet zelf. Mail naar community@werkaandemuur.nl en geef de volgende informatie door:

 • Naam kortingscode
 • Looptijd kortingsactie
 • Wil je dit actief voor Nederland of Duitsland

Voor kortingscodes hanteren we altijd een korting van 10%.

Het zou kunnen dat je de verkeerde link hebt gebruikt. Bijvoorbeeld
https://www.jasper.werkaandemuur.nl in plaats van https://jasper.werkaandemuur.nl. Gebruik dus geen www.

Ja, je mag de klantfoto's van jouw werk in een interieur van de klant, die aan jouw profiel zijn toegevoegd delen op sociale media. De klant die de foto heeft ingestuurd heeft hier toestemming voor gegeven.

 1. Log in je dashboard
 2. Ga naar “Profiel aanpassen.”
 3. Scroll helemaal naar beneden en ga naar externe links.
 4. Hier kan je verschillende website URL’s toevoegen. Voor Instagram is een speciaal veld beschikbaar. Hier vul je de naam van je account in.

Staat je vraag er niet tussen?

Ga naar het forum en stel je vraag! Onder de duizenden beeldmakers is er altijd wel iemand die online is en het antwoord weet. Wil je nog meer informatie? Laat je inspireren door onze tips & tricks blog.

Bezoek het forum Bekijk alle veelgestelde vragen Bekijk de Tips & tricks blog

Het forum is een gesloten groep en alleen toegankelijk voor beeldmakers. Wanneer je bent ingelogd kun je het forum bezoeken.